The Legend of Zelda: The Minish Cap

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
The Legend of Zelda
The Minish Cap
Originaltitel ゼルダの伝説 ふしぎのぼうし
År 2004
Utvecklare Flagship
Utgivare Nintendo
Genre Actionäventyr
Antal spelare 1
Format Game Boy Advance
Medieformat Spelkassett
Arbetslag
Producent Shigeru Miyamoto, Satoru Iwata, Keiji Inafune
Speldesign Shigeru Miyamoto, Hidemaro Fujibayashi
Musik Mitsuhiko Takano
Ljuddesign Koji Kondo, Shinji Amagishi, Takashi Moriguchi
Grafikdesign Kumiko Fujiwara, Keisuke Motozono, Nishitsuji Asea, Takeyuki Nakayama, Hiroyuki Imahori, Yoshi Maeda, Haruki Suetsugu
Programmering Toshihiko Honda, Yoshiyuki Fujikawa, Yohey Doi, Shimitan, K. Yoshida, N. Minomiya
Spelserie
Spelserie The Legend of Zelda-serien
Föregångare Four Swords Adventures
(2004)
Uppföljare Twilight Princess
(2006)
Distribution
Europa 12 november 2004
USA 10 januari 2005
Japan 4 november 2004
Australien 7 april 2005
Åldersrekommendation
ACB G8+
ESRB E
PEGI 3+
USK Freigegeben ohne Altersbeschränkung
Datorspelsportalen
 Recensioner
Recensionsbetyg
Publikation Betyg
GameSpot 9.1/10 stjärnor[1]
GameSpy 9.0/10 stjärnor[2]
IGN 9.0/10 stjärnor[3]

The Legend of Zelda: The Minish Cap (förkortat TMC) är ett äventyrsspel till Game Boy Advance. Link, lever med sin farfar, som bara kallas farfar eller "The Great Blacksmith" av andra och ska gå till den årliga Picorifestivalen i Hyrule Town (Hyrules huvudstad). Link får också ett svärd av sin farfar som han ska ge till kungen då den är priset i en svärdfäktningstävling. Vinnaren får även vidröra det heliga Picori-svärdet som är fäst i en kista fylld med ondska, som man skulle kunna likna vid Pandoras ask. Spelet hamnade på plats 20 i IGN:s lista Top 25 Game Boy Advance Games of All Time.[4]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Vinnaren av svärdfäktningstävlingen är en person som heter Vaati och han är inte sen med att ta emot sitt pris. Själva priset bryr han sig inte om, utan snarare det heliga Picorisvärdet och kistan. Så fort han får chansen så knuffar han undan all vakter, bryter Picorisvärdet i två delar, förvandlar Zelda till sten och öppnar kistan. Eftersom han inte själv vet vad som finns i så släpper han ut tusentals monster och onda andar. Han blir ursinnig när han ser att det inte finns nånting kvar men försöker rationalisera bort det. Eftersom Picorisvärdet är det enda som kan hjälpa Zelda så måste Link bege sig till skogen för att hitta de 2 centimeter långa mytomspunna Minishfolket som finns i skogen så att de kan laga det då de bara visar sig för barn. I skogen hittar Link en levande hatt som heter Ezlo. Senare i spelet får man reda på att Vaati och Ezlo är Minish själva, men en dag skapade magikern Ezlo en mörklila, magisk hatt som uppfyller bärarens alla önskningar. Den korrumperade lilla lärlingen Vaati gillade den, tog på den, förvandlade Ezlo till en hatt själv och begav sig mot stan för att bli världshärskare.

Ezlo hjälper Link på samma sätt som Navi eller Tatl i tidigare spel igenom tips, information och allmänt klagande på Link. Han kan även göra Link till en 2 centimeter "lång" dvärg (behändigt nog lika stort som en Minish) på vissa ställen som fungerar som portaler. Dessa kan variera i form. Dessa är: "officiella" portaler, trästumpar, isblock, stenar och uppochnervända krukor.

Spelet är mycket som andra Zeldaspel, men det är det första där Vaati får mötas i mer än en enda strid. Han antar 4 olika former i spelet, varav tre är hans bossformer.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Recension på Gamespot.com
  2. ^ Recension på GameSpy.com
  3. ^ Recension på IGN.com
  4. ^ Top 25 Game Boy Advance Games of All Time, IGN.com