Thomas Brodie-Sangster

Från Wikipedia
Thomas Brodie-Sangster
Thomas Brodie-Sangster i juli 2015.
Thomas Brodie-Sangster i juli 2015.
Född16 maj 1990 (34 år)
England London, England
Andra namnThomas Sangster
Utbildad vidPimlico School
Aktiva år2001–
Betydande roller
Sam i Love Actually
Simon i Nanny McPhee
Romulus Augustus i The Last Legion
Paul McCartney i Nowhere Boy
Newt i The Maze Runner
IMDb SFDb

Thomas Brodie-Sangster, född 16 maj 1990 i södra London, England är en engelsk skådespelare och musiker. Brodie-Sangster är känd för sin medverkan i filmerna Love Actually, som Simon i Nanny McPhee, som Jojen Reed i TV-serien Game of Thrones, som Paul McCartney i filmen Nowhere Boy och som Newt i The Maze Runner.

Biografi och skådespelarkarriär[redigera | redigera wikitext]

Thomas Brodie-Sangster föddes i London. Hans föräldrar är också skådespelare. Han är släkt med Hugh Grant, hans mormorsmor och Grants mormor var systrar. Han hade dock aldrig träffat Grant innan de spelade tillsammans i filmen Love Actually.

När Brodie-Sangster var 11 år fick han sin första roll som den föräldralöse Henry i BBC produktionen Station Jim. Han sökte även rollen som Ron Weasley i Harry Potter. Han fick sitt internationella genombrott 2003 i den romantiska komedin Love Actually, där han spelade den moderlöse pojken Sam och till motspelare hade han Liam Neeson som sin styvfar. Regissören till filmen, Richard Curtis, hyllade Thomas Brodie-Sangster för hans insats.

Två år efter Love Actually kom Nanny McPhee, med filmmanus av skådespelerskan Emma Thompson och baserad på boken "Nurse Matilda" av Christianna Brand. Brodie-Sangster spelar här pojken Simon Brown, äldst i en syskonskara av sju moderlösa barn som gör allt för att få varje barnflicka på fall och göra det omöjligt för fadern att gifta om sig. Efter Nanny McPhee har Brodie-Sangster medverkat i ytterligare tre långfilmer och flera TV-produktioner varav en är The Feather Boy (Fri som fågeln) som baserats på en roman av Nicky Singer. I filmatiseringen från 2006 av det medeltida sagodramat Tristan och Isolde gestaltar Brodie-Sangster den unge Tristan.

Han spelade Adolf Hitler som tioåring i TV-serien Hitler - Ondskans natur (Hitler – The Rise of Evil) med Robert Carlyle i huvudrollen och Peter Stormare som SA-chefen Ernst Röhm. Han gjorde rollen Thomas von Gall i den multieuropeiska TV-produktionen Entrusted, baserad på boken Daddy av Loup Durand om en brådmogen och superintelligent pojkes flykt i Frankrike undan Gestapo 1942. För denna roll erhöll han pris som bäste skådespelare vid Monte Carlo filmfestival 2003.

I den amerikanska TV-filmen Miracle of the Cards, som bygger på en verklig historia. spelar han pojken Craig Shergold, som drabbas av en hjärntumör, får 350 miljoner krya-på-dig-kort och tillfrisknar. I en annan stark TV-film, Bobbie’s Girl, spelar Brodie-Sangster en pojke som plötsligt blir föräldralös efter en olycka. Han tas om hand av sin lesbiska faster, som har bröstcancer, och hennes partner.

I det episka dramat The Last Legion, gestaltar Thomas Brodie-Sangster den unge kejsar Romulus Augustus som i ett sönderfallande romerskt imperium år 476 e.kr. ger sig iväg på en livsfarlig resa till Britannien för att uppbringa de sista trogna legosoldaterna, som är lojala till Rom. Som medspelare har han Sir Ben Kingsley, bollywoodskådespelerskan Aishwarya Rai och Colin Firth. I The Fence, som är baserad på verkliga händelser, gestaltar Brodie-Sangster den unge Herman Rosenblatt, som undkom Förintelsen genom sin tro och sin kärlek till en ung flicka. I den brittiska science-fictionserien Doctor Who gjorde han ett gästspel 2007. Brodie-Sangster spelar gitarr, men var tvungen att lära sig spela vänsterhänt för att kunna gestalta Paul McCartney i filmen Nowhere Boy.[1]

Han har startat ett eget filmbolag, tillsammans med sin mor, kallat "Brodie Films".

Filmografi (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Film År Roll
Love Actually 2003 Sam
Nanny McPhee 2005 Simon Brown
Tristan och Isolde 2006 Unge Tristan
The Last Legion 2007 Unge Kejsar Romulus Augustus
The Fence 2008 Unge Herman Rosenblatt
Bright Star 2009 Samuel Brawne
Nowhere Boy 2010 Paul McCartney
The Baytown Outlaws 2012 Rob
The Maze Runner 2014 Newt
The Scorch Trials 2015 Newt
The Death Cure 2018 Newt
Phantom Halo 2015 Samuel
TV-film eller TV-serie År Roll
The Miracle of the Cards 2001 Craig Shergold
Station Jim 2001 Henry
Stig of the Dump (Gåtan i stenbrottet): Man of the match 2002 Barney
Bobbie's Girl 2002 Alan Langham
London's Burning 2002 Stephen
Hitler the Rise of Evil (Hitler - Ondskans natur) 2003 Unge Adolf Hitler (10 år)
Entrusted 2003 Thomas von Gall
Ultimate force: What in the name of God 2003 Gabriel
Feather Boy (Fri som fågeln) Avsnitt 1.4-1.6 2004 Robert Nobel
Julian Fellowes Investigates: A Most Mysterious Murder - The Case of the Croydon Poisonings 2005 John Duff
Doctor Who: The Family of Blood och Human Nature 2007 Tim Latimer
Phineas & Ferb (tecknad serie) 2007 Ferb (röst)
Game of Thrones 2013–2014 Jojen Reed
Godless 2017 Whitey Winn
The Queen’s Gambit 2020 Benny Watts

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]