Phineas & Ferb

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Phineas & Ferb
Originaltitel Phineas & Ferb
Genre Tecknad serie, Komedi, Musikal
Skapad av Dan Povenmire
Jeff "Swampy" Marsh
Medverkande Vincent Martella
Thomas Sangster
Ashley Tisdale
Alyson Stoner
Dee Bradley Baker
Dan Povenmire
Mitchel Musso
Caroline Rhea
Richard O'Brien
Jeff "Swampy" Marsh
Olivia Olson
Tyler Alexander Mann
Antal avsnitt 55
(100 producerade)
Längd (per avsnitt) ca. 11 minuter
Land USA USA, Sydkorea Sydkorea
Språk Engelska (dubbad till andra språk)
Produktion
Produktionsbolag Disney Channel
Sändning
Originalkanal Disney Channel (2007–)[1]
Originalvisning 1999 - nutid
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Phineas & Ferb är en amerikansk-koreansk animerad TV-serie som produceras av Disney Channel. Serien började sändas 2007.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Phineas & Ferb är en Emmy-vinnande tecknad serie av Disney, skapad av Dan Povenmire och Jeff "Swampy" Marsh som tidigare jobbade med Family Guy (Dan Povenmire, regissör) och The Simpsons (Dan Povenmire och Jeff "Swampy" Marsh, layout artists).

Serien handlar om styvbröderna Phineas och Ferb som gör allt de kan för att göra något av sommarlovet, istället för att bara slå dank hemma som alla andra. Medan Phineas och Ferb skapar de mest fantastiska projekt som verkar till synes omöjliga, så försöker alltid deras storasyster Candace att avslöja deras projekt för sina föräldrar, dock utan att lyckas. Under tiden pågår oftast en kamp med familjens näbbdjur Perry som är en hemlig agent med i uppdrag att stoppa Doktor Heinz Doofenshmirtz ondskefulla planer som han tänker släppa lös i Danville och trestatsområdet.

Alla avsnitt (förutom ett par) är ca 11 minuter långa och innehåller ett tre-handlings-format i form av: Phineas och Ferbs senaste idé → Candace och hennes försök att sätta dit sina bröder → Perrys kamp mot Doofenshmirtz. Alla tre elementen har en eller annan inverkan på varandra i varje avsnitt, utan att veta om det.

Phineas & Ferb visas på Disney Channel och Disney XD.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

 • Phineas Flynn

Phineas bor i Danville, USA med sin familj, hans mamma Linda, hans syster Candace, hans styvpappa Lawrence och sin styvbror Ferb. Tillsammans med resten av familjen har han också näbbdjuret Perry. Hans vänner är Baljeet, Isabella och Buford för det mesta, även om han oftast tillbringar hela sin tid med Ferb. Han har en bra relation med sin storasyster och försökte även bygga ett monument av henne på Mount Rushmore på hennes födelsedag, men trots detta irriterar han Candace ofta utan att veta om det.

Han är en obotlig optimist som vill göra det bästa av sommarlovet, för både sin egen skull och alla andras. Genom att vara den kreativa av honom och Ferb kommer han oftast med förslag om vad de ska göra, som en berg-och-dalbana, göra om sin egen bakgård till en strand, bygga en portal till Mars och mycket mer.

 • Ferb Fletcher

Ferb är Candace och Phineas styvbror som är lika gammal som Phineas. Han flyttade med sin pappa Lawrence till Danville från England och har därför en brittisk dialekt som sin pappa. Liksom Candace och Phineas pappa, nämns Ferbs mamma aldrig. Trots att han blev en del av familjen Flynn när han var 5-6 år gammal (ge eller ta några år), behandlas han precis som de andra - som en familjemedlem.

Fastän både han och Phineas är otroligt smarta, så är det oftast Ferb som står för montering och ritningar efter instruktioner från Phineas. Han säger nästan aldrig nånting, och det kan vara svårt att veta om han verkligen vill göra allt som Phineas vill, eller om han bara följer order. Själv har han sagt att han bygger och fullföljer Phineas idéer "...För damerna.", men mest av allt vill han nog tillbringa tid med sin bror och göra honom glad. Ferb är också kär i Vanessa Doofenshmirtz och hon har visats gilla honom lite då och då. Efter att han räddat henne och i ett avsnitt såg hon faktiskt ut att gilla honom

 • Candace Flynn

Som det äldsta barnet i familjen känner Candace att hon har mest ansvar och har gjort det sitt livs mål att sätta dit sina bröder varje gång de håller på med något. Hon älskar sina bröder och sin familj, t.o.m. Perry fastän hon ofta äcklas av honom. Fastän Phineas och Ferb driver henne till vansinne så litar hon ofta på dem och har t.o.m tackat dem en eller två gånger då de är snabba att använda sina färdigheter för att hjälpa henne.

Candace bästa vän är Stacy och de två ses ofta pratande i mobilen med varandra, speciellt om Jeremy som Candace är förälskad i. Candace och Jeremy har visat att båda två gillar varandra och har dessutom varit ute på flera dejter, men trots detta så verkar Candace osäker och antar ofta det värsta, så som att tro att Jeremys kusin Nicolette var hans flickvän och antar ofta att han inte gillar eller märker henne. När hon inte är upptagen med sina tonårsproblem har hon bara en sak att göra: sätta dit sina bröder. Hon irriterar sig på att Phineas och Ferb kommer undan med nästan vad som helst utan att deras föräldrar märker något. Oftast tror hennes mamma att hon yrar, då hon beskriver de mest omöjliga saker som hennes bröder gör, så som att åka ut i rymden eller resa bakåt i tiden. Den enda gång Phineas och Ferb bestämde sig för att inte göra nånting hela dagen, insåg Candace att om hon inte kunde sätta dit sina bröder så visste hon inte vem hon var som person, och började därför själv med ett projekt likt dem som Phineas och Ferb oftast gör.

 • Näbbdjuret Perry

"Näbbdjur gör inte särskilt mycket." är något som nästan varje karaktär säger om Perry, då han oftast antingen ligger och sover eller ligger i trädgården bredvid Phineas och Ferb. Men i verkligheten är han en hemlig agent känd som Agent P, anlitad av O.W.C.A (Organization Without a Cool Acronym) och Major Monogram för att ta hand om Danvilles till synes enda skurk, Doktor Heinz Doofenshmirtz. När han inte jobbar och ingen är hemma sitter han ofta och tittar på såpor.

Perry bryr sig väldigt mycket om sin familj, speciellt Phineas och Ferb. Var gång Doofenshmirtz har utgett något sorts hot mot pojkarna har Perry handlat snabbt för att se till att de är säkra. De enda som vet om Perrys identiteter är Major Monogram och Carl på O.W.C.A som valt Perry att bo med Fletcher-Flynn familjen för att de bor i samma område som Doofenshmirtz. Om Doofenshmirtz skulle flytta skulle Perry troligen omplaceras med en ny familj.

 • Heinz Doofenshmirtz

Heinz är en medelålders man från staden Gimelschtump det fiktiva landet Druelselsteinien. Han var tidigare gift och är nu skild med Charlene Doofenshmirtz och de två har ett barn ihop, Vanessa Doofenshmirtz. Han har också en yngre bror som heter Roger som enligt honom var mycket mer älskad av deras föräldrar och har uppnått mycket mer i sitt liv. Roger var planerad som en flicka, men då han föddes och de såg att han var en pojke, tvingade Heinz föräldrar Heinz att bära kvinnokläder i ett helt år. Heinz har ingen vidare bra relation med sina föräldrar och anser att han hade en tuff uppväxt. Hans pappa brydde sig inte om honom och döpte deras hund till "Ende Son", och hans mamma sa ofta att Roger var hennes favorit. Han beklagar sig också över att hans föräldrar aldrig dykt upp på hans födelsedagar, inte ens den dag han föddes.

Han kallar sig själv för både doktor och ondskefull, fastän han är varken eller. Han köpte sin doktorshatt och hans ondskefulla planer kan gå från att radera alla meddelanden han lämnade på en tjejs telefonsvarare till att sparka sand på huset som tillhör någon som mobbade honom som barn. Oftast försöker han skapa terror och förstörelse inom trestatsområdet där han bor - varför vet ingen, då det inte ens är hans hemland. Endast ett par gånger har han lyckats med sina planer, men de har tyvärr inte gjort någon större skada. De planer som har lyckats hittills är hans plan om att flytta på hamnens fyrtorn och hans De-Loveinator, som skulle skicka en stråle och utplåna kärleken om hans dejt gick fel. Dejten gick dock mycket bra, men han råkade av misstag avfyra strålen och hans dejt lämnade honom. Han har en mycket speciell relation med Perry och har själv sagt att han förväntar sig att Perry ska hindra honom från att utföra sina planer. Den enda gången Perry inte lyckades var när Doofenshmirtz ville flytta på fyrtornet i hamnen så att alla båtar kunde sluta störa honom. Heinz anser själv att den lyckligaste dagen i hans liv var när Perry började förfölja honom och han fick sin alldeles egna nemesis, innan dess kände han sig ensam och utan utmaningar. Han bytte en gång ut Perry mot Pandan Peter vilket resulterade i en mycket hjärtekrossad Perry, och Heinz själv började sakna honom (fastän det var en del av hans plan). Perry har t.o.m Heinz nyckel till hans lägenhet (så att han inte har sönder dörren) och de har även tagit semester tillsammans.

 • Vanessa Doofenshmirtz

Dotter till Heinz och Charlene Doofenshmirtz. Hon är 16 år gammal och goth. Oftast kan hon ses assistera sin pappa med en ny ondskefull plan, så som att plocka upp ritningar till hans Space-Laser-inator. Hon gör dock detta med så lite entusiasm som möjligt, samt visar väldigt lite intresse för vad Heinz kallar "the family business". Hennes bästa vän är Lacey (mycket som Stacey är till Candace) och det är antytt att hon kanske dejtar en pojke vid namn Johnny. När hon inte tillbringar helgen hos sin pappa bor hon med sin mamma Charlene. Likt Candace kamp om att sätta dit Phineas och Ferb, kämpar Vanessa med att få sin mamma att se att Heinz är ond - varpå Charlene ofta svarar att "Det är inte därför vi skiljdes. Vi hade bara olika intressen". Så som Phineas och Ferb inte har något problem med att bli "avslöjade" så har Doofenshmirtz aldrig gjort något för att glömma att han är ond, utan försöker visa det så mycket han kan. Trots detta verkar hans ex-fru inte känna till det. Men precis som Candace älskar sina bröder innerst inne så älskar Vanessa sin pappa också innerst inne.

 • Linda Flynn-Fletcher

Linda är mamma till Candace och Phineas Flynn, samt verkar ha adopterat Ferb då hon gifte sig med Ferb's pappa Lawrence Fletcher. En hemmafru som gör det mesta av sin dag. När hon inte är hemma spelar hon i ett jazzband, går på matlagningskurs och spelar bowling. Hennes föräldrar är Clyde och Betty Jo Flynn. På 80-talet, innan hon gift sig och skaffat barn, var Linda känd som popstjärnan Lindana. Hon släppte bara en singel som blev en one-hit wonder och har sedan dess lagt sitt förflutna på hyllan. Inte ens hennes barn verkar veta om sin mammas förflutna som sångerska. Under 90-talet gifte hon sig med Lawrence Fletcher som hon förälskade sig i under en Love Händel concert. Hon och Lawrence har inga barn tillsammans, men alla barnen ser både Linda och Lawrence som sin mamma och pappa.

 • Lawrence Fletcher

Lawrence är pappa till Ferb Fletcher, men verkar ses som "pappa" av både Candace och Phineas. Han jobbar som historiker och är därför mycket intresserad av historia, museet och antiken. Han älskar också att fiska och har en myriad med fiskehistorier som både Phineas och Ferb gärna lyssnar på. Hans föräldrar är Reginald och Winifred Fletcher. Han verkar ha en väldigt bra relation med alla barnen, i synnerhet Candace som han to.m hjälpt med uppkörningen. Fastän han bara är styvfar till Candace och Phineas, så har Linda sagt att Candace har ärvt hans fantasi.

 • Isabella Garcia-Shapiro

Isabella är en av Phineas och Ferbs bästa vänner och en del av scoutflickorna Fireside Girls trupp 46231, som hon också verkar vara ledaren av. Hennes mamma som också är vän med Linda, är Vivian. Hon har också en liten naken chihuahua vid namn Pinky. När hon inte hjälper Phineas och Ferb, är hon med Fireside Girls-truppen bestående av: Isabella (ledaren), Gretchen, Holly, Milly, Ginger, Adyson och Katie. Hon har också visat ett starkt romantiskt intresse för Phineas och försöker ofta att visa det, dock verkar Phineas omedveten om detta. Isabella kommer ursprungligen från Mexiko.

 • Baljeet Patel

Baljeet är om någon Phineas och Ferbs närmsta vän (förutom Isabella). Han är av indiskt påbrå och verkar ha bott där innan han flyttade till Danville med sin familj. Han älskar skolan och matte och ser det som en katastrof om han skulle få något annat än toppbetyg. Baljeet är ofta mobbad av Buford, som älskar att orsaka honom misär. Trots detta verkar de vara någorlunda vänner och ses tillsammans ofta, så som att sitta näbbdjursvakt när familjen Flynn-Fletcher inte är hemma. Hans andra bästa vän är barndomsvännen Mishti från Indien, som han från början trodde var en pojke tills hon kom och hälsade på i Danville.

 • Buford Van Stomm

Buford är kvarterets (om möjligen stadens) värsta översittare, men trots detta så är han väldigt bra vän med sina mobboffer. Den han värdesätter mer än alla andra i hela världen är hans guldfisk Biff, som han tydligen döpt efter sin mamma. Från början var han ett väldigt svagt och oroligt barn, tills han fick sin guldfisk Biff och några andra mobbare försökte äta upp den. Buford slog ned mobbaren och blev på så sätt den nya mobbaren. Trots sin stora starka attityd så är den person han är mest rädd för i hela världen Jeremys lillasyster Suzy, en rädsla som han verkar dela med Candace.

Röstskådespelare[redigera | redigera wikitext]

Karaktär Originalröst Svensk originalröst
Phineas Flynn Vincent Martella Sam Molavi, senare Benjamin Tesfazion
Candace Flynn Ashley Tisdale Elina Raeder
Ferb Fletcher Thomas Sangster John Grahl Åström
Linda "Lindana" Flynn-Fletcher Caroline Rhea Myrra Malmberg
Lawrence Fletcher Richard O'Brien Kim Sulocki
Dr. Heinz Doofenshmirtz Dan Povenmire Andreas Nilsson
Vanessa Doofenshmirtz Olivia Olson Anna Nordell
Isabella Garcia Shapiro Alyson Stoner Nora Nilsson
Stacy Hirano Kelly Hu Marie Serneholt
Jeremy Johnson Mitchel Musso Niels Pettersson, senare Lucas Krüger
Major "Francis" Monogram Jeff "Swampy" Marsh Jan Åström
Baljeet Patel Maulik Pancholy Melker Duberg
Buford Van Stomm Bobby Gaylor Carl-Magnus Liljedahl
Carl Tyler Alexander Mann Kim Sulocki

Gäströster[redigera | redigera wikitext]

 • Ben Stiller som Khaka Peu Peu i episoden "The Beak"
 • Big Bad Voodoo Daddy som sig själv i episoden "Phineas Ferb’s Christmas Vacation"
 • Billy Ray Cyrus som Buck Buckerson i episoden "It's A Mud, Mud, Mud, Mud World"
 • Brenda Song som Slushie Dawg Competetor i episoden "Unfair Science Fair"
 • Chaka Khan som sig själv i episoden "Summer Belongs To You"
 • Christine Taylor som Khaka Peu Peus hustru i episoden "The Beak"
 • Clancy Brown som The Drill sergeant i episoden "Get Phineas & Ferb Busted"
 • Corbin Bleu som Coltrane i episoden "The Baljeatles"
 • Clay Aiken som sig själv i episoden "Summer Belongs To You"
 • David Mitchell som Mitch i episoden "The Chronicles of MEAP"
 • Davy Jones som Nigel i episoden "Meatloaf Surprise"
 • Evander Holyfield som sig själv i episoden "Raging Bully"
 • Geraldo Rivera som Morty Williams i episoden "Get Phineas & Ferb Busted"
 • Jamie Oliver som sig själv i episoden "Meatloaf Surprise"
 • Jane Lynch som Jeremys mamma i episoderna "Canderemy", "Run Candace Run" och "bad hair day"
 • Jennifer Stone som Amanda i episoden "Phineas & Ferb’s Quantum Boogaloo"
 • Kenny Ortega som sig själv i episoden "Rollercoaster: The Musical"
 • Kevin Smith i episoden "Nerds Of A Feather"
 • Laird Hamilton som själv i episoden "Phineas och Ferb Hawaiian Vacation"
 • Lorenzo Lamas som MEAP i episoden "The Chronicles of MEAP"
 • Moises Arias som Fred i episoden "Phineas och Ferb’s Quantum Boogaloo"
 • Noa Munck som Xavier i episoden "Phineas och Ferb’s Quantum Boogaloo"
 • Peter Noone som Adrian i episoden "Meatloaf Surprise"
 • Phill Lewis som Hotel Manager i episoden "Phineas & Ferb Hawaiian Vacation"
 • Seth McFarlane som Jeff McGarland i episoden "Nerds Of A Feather"

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Säsong 1: 2007-2008[redigera | redigera wikitext]

Nr Titel Regisserad av Skriven av Sändningsdatum
101A "Rollercoaster" Dan Povenmire Dan Povenmire, Jeff Marsh 17 augusti 2007
I första avsnittet bestämmer sig Phineas och Ferb för att bygga den bästa berg-och-dalbanan någonsin, efter att ha sett hur tråkig den på nöjesparken var. Samtidigt är Näbbdjuret Perry ute på uppdrag för att stoppa Doktor Doofenshmirtz onda planer om att kontrollera Jordens rotation med hjälp av aluminiumfolie.
102B "Lawn Gnome Beach Party of Terror!" Dan Povenmire Chris Headrick, Jon Barry 28 september 2007
Phineas och Ferb bestämmer sig för att ha ett strandparty på bakgården, komplett med en strand och ett hav, och trots att Candace vill sätta dit dem så börjar hon njuta av partyt. Under tiden har Doofenshmirtz beslagtagit alla trädgårdstomtar i tre-statsområdet, på grund av hans pappa som tvingade Doofenshmirtz att vara familjens trädgårdstomte efter att den blivit återtagen av staten i Gimelschtump.
104B "Flop Starz" Dan Povenmire Sherm Cohen, Antoine Guilbaud 1 februari 2008
Pojkarna blir inspirerade av sin mamma att bli one-hit wonders för en enda dag, och Candace lyckas vinna chansen att få sjunga på scen med dem. Doofenshmirtz skapar en gigantisk robot av en byggnad som går bärsärkagång i Danville.
102A "The Fast And The Phineas" Dan Povenmire Antoine Guilbaud, Sherm Cohen 2 februari 2008
Phineas och Ferb bygger om deras mammas bil så att den blir radiostyrd, sen ställer de upp i Danville-loppet med Fireside-flickornas hjälp. Doofenshmirtz bestämmer sig för att ta luften ur allt, så som badbollar och andra uppblåsbara saker med sin Deflate-inator, så alla som vill ha något uppblåst igen måste komma till honom.
105B "Lights, Candace, Action!" Dan Povenmire Jeff Marsh, Dan Povenmire 3 februari 2008
Candace är fast besluten om att få huvudrollen i den nya filminspelningen av Princess Sensibilities, men när hon väl får den och inser att regissörerna är hennes bröder börjar hon befara det värsta när titeln till filmen ändras till Curse of The Princess Monster. Under tiden lagrar Doofenshmirtz ost med sin Age-accelerator... inator.
105A "Raging Bully" Dan Povenmire, Zac Moncrief Jeff Marsh, Dan Povenmire 4 februari 2008
Efter att ha råkat spillt glass på Buford måste Phineas ställa upp i en tummbrottningsmatch genom att ta hjälp av boxningsmästaren Evander Holyfield. Samtidigt har Doofenshmirtz skapat en Slave-inator som kommer tvinga alla att komma till hans födelsedagsparty, samt städa upp efter sig.
101B "Candace Loses Her Head" Dan Povenmire Jeff Marsh, Dan Povenmire 5 februari 2008
Det är Candace födelsedag, och hennes bröder vill göra något speciellt för henne, så de åker ända till Mount Rushmore för att införa hennes ansikte i monumentet. Av händelse råkar Doofenshmirtz också befinna sig i Mount Rushmore för att utföra sin senaste ondskefulla plan - att gräva en tunnel till Kina och ta betalt för alla som åker igenom.
110B "I, Brobot" Dan Povenmire Martin Olson 6 februari 2008
Phineas och Ferb inser att de har alldeles för många projekt och alldeles för lite tid - eller har de precis tillräckligt med tid, men inte tillräckligt av sig själva? För att lösa problemet skapar de robotar i sin avbild kallade Phinedroids och Ferbots. Under tiden kämpar Doofenshmirtz med att radera en massa pinsamma meddelanden han lämnat på sin dejts telefonsvarare med hjälp av en jättemagnet.
112A "Run Away Runway" Dan Povenmire Martin Olson, Bobby Gaylor 7 februari 2008
Candace blir upptäckt av sin favoritdesigner som modell till hans nya klädkollektionen, men den blir snart utdaterad då Phineas och Ferb börjar sälja sin kollektion "Summer All The Time". Doofenshmirtz håller samtidigt på att skapa en massa kloner av sig själv så att han inte behöver stå i köer längre.
10BA "S'Winter" Dan Povenmire Dan Povenmire, Jeff Marsh 9 februari 2008
Phineas och Ferb använder Lawrence gamla Sno-Conemaskin för att skapa Vinter mitt i Sommaren och kallar det för Svinter ("även kallad Vommar!"). Doofenshmirtz inser att han inte är särskilt populär, så han tänker smälta all choklad i tre-statsområdet för att göra chokladfigurer av sig själv med sin Melt-inator 65000 - för alla älskar ju choklad.

Säsong 2 - 2008-2009[redigera | redigera wikitext]

 • 45. *Phineas and erb Get Busted
 • 46. *Unfair Science Fair
 • 47. *Unfair Science Fair Redux (Another Story)
 • 48. The Lake Nose Monster
 • 53. Interview with a Platypus
 • 54. Tip of the Day
 • 49. Attack of the 50 Foot Sister
 • 50. Backyard Aquarium
 • 51. Day of the Living Gelatin
 • 52. Elementary, My Dear Stacy
 • 55. Don't Even Blink
 • 56. Chez Platypus
 • 57. Perry Lays an Egg
 • 58. Gaming the System
 • 59. The Chronicles of Meap
 • 60. Thaddeus and Thor
 • 61. De Plane! De Plane!
 • 62. Let's Take a Quiz
 • 63. At the Car Wash
 • 64. Oh, There You Are Perry
 • 65. Swiss Family Phineas
 • 66. Hide and Seek
 • 67. That Sinking Feeling
 • 68. The Baljeatles
 • 69. Vannesscary Roughness
 • 71. Candace Gets Busted
 • 72. "Phinaes & Ferb Hawaiian Vacation Part 1"
 • 73. "Phinaes & Ferb Hawaiian Vacation Part 2"
 • 74. One Good Scare Ought To Do It
 • 75. Phineas & Ferb Musical Cliptastic Countdown
 • 76. Make Play
 • 77. Candaces Big Day
 • 78. Summer Belongs To you
 • 79. Not Phinaes & Ferb

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ "DISNEY CHANNEL TO PREVIEW AN EPISODE OF THE UPCOMING ANIMATED COMEDY SERIES "PHINEAS and FERB", Disney Channel, 14 juli 2007, läs online