Thomas Cook

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Thomas Cook

Thomas Cook, född 22 november 1808 i Melbourne i England, död 18 juli 1892 i Bergen i Norge, var grundare av världens första resebyrå.

Som ung var han talare i ett nykterhetsförbund och som sådan anordnade han billiga sällskapsresor för förbundets medlemmar. Den första var en tågresa den 5 juli 1841 från Leicester till den närbelägna staden Loughborough, då 500 brittiska nykterister följde med på resan. Han grundade sedan resebyrån Thomas Cook and Son. 1872 arrangerade han den första sällskapsresan jorden runt, som varade i 222 dagar, och i början på 1870-talet lanserade han också de första resecheckarna och de internationella rundresebiljetterna. Speciellt resebyråns resor till Orienten var i slutet på 1800-talet mycket populära och inkluderade allt från tolk och transportmedel till tält. Företaget organiserade till och med pilgrimsresor till Mekka.

Resebyrån förblev i familjens ägo fram till 1928. År 2002 köptes företaget upp av det tyska C & N Touristic AG, som ägs av Lufthansa och varuhuskedjan Karstadt.