Thomas Gür

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Cumhur-Thomas Dogan Gür, född 28 oktober 1959 i Isparta i Turkiet, är en svensk journalist, egenföretagare, krönikör, moderator, konsult i kommunikation och medierelationer och politisk kommentator. Han anlitas ofta som moderator i internationella konferenser där arbetsspråket är engelska.

Thomas Gür är kolumnist på Svenska Dagbladets[1] och Östgötacorrespondentens ledarsidor och programledare för dokumentärserien Global Axess i Axess TV samt medlem redaktionsrådet för tidskriften Axess. Han har en fil. kand.-examen i nationalekonomi och ekonomisk historia. Tidigare har han varit ledarskribent och utrikespolitisk redaktör vid Svenska Dagbladet, journalist vid VärnpliktsNytt, Dagens Nyheter och Sveriges Radio, pressekreterare på Näringsdepartementet under regeringen Carl Bildt, informationschef på byggföretaget Siab samt presschef hos Överbefälhavaren.

Thomas Gür en av de två översättare i Sverige som av Kammarkollegiet har auktoriserats som translator från turkiska till svenska.[2]

Han har tidigare tjänstgjort som press- och informationsofficer vid den svenska FN-kontingenten i Libanon. I början av sin karriär gjorde han sig känd som en flitig debattör i invandrarfrågor och deltog ofta i olika TV-program om detta ämne. Gür har varit press- och kampanjstabschef på Ja till Europa-kampanjen. Han kandiderade till Stockholms kommunfullmäktige för moderaterna 1994. Därutöver har han också varit krönikör i Finanstidningen. Thomas Gür driver som delägare företaget Ölander & Gür AB, med uppdrag som rådgivare i medie- och kommunikationsfrågor och samhällskontakter från svenska och utländska bolag och organisationer. Sedan 2009 är han styrelseledamot pro bono av insamlingsstiftelsen och den ideella juristbyrån Centrum för rättvisa. I oktober 2013 tillträdde han en befattning som VD i det noterade holdingbolaget Accelerator Nordic AB, ett uppdrag som varade planenligt till sista december 2014.[3]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

 • Staten och nykomlingarna. En studie av den svenska invandrarpolitikens idéer (1995)
 • En stjälpande hand. Om invandrarföretagares villkor i Sverige (1995)
 • "Ekonomiska frizoner", bidrag till SOU 1996:151, Bidrag genom arbete - en antologi, Storstadskommittén
 • Positiv särbehandling är också diskriminering (1998)
 • "Stärk individens frihet gentemot kollektiven", bidrag till SOU 1999:8, Invandrarskap och medborgarskap
 • Sveriges två gränser. Om invandrarpolitiken och hur den kan förbättras (2000)
 • Låt dem inte komma undan - tio viktiga frågor till Sveriges politiker (tillsammans med Patrik Engellau) (2010)
 • Den övermodiga beskyddaren - hur välfärdsstaten underminerar det civila samhället och urholkar dygderna.(tillsammans med Patrik Engellau) (2012)

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”kolumnister”. http://www.svd.se/opinion/kolumnister/. 
 2. ^ ”Sök översättare”. kammarkollegiet.se. http://www.kammarkollegiet.se/oversattare#?page=0&languagefrom=turkiska&languageto=svenska. Läst 26 januari 2016. 
 3. ^ . http://www.redeye.se/aktieguiden/press/accelerator-thomas-gur-ny-vd-i-accelerator.