Tokyo Sexwale

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tokyo Sexwale

Tokyo Sexwale [sɛˈxwɑːlɛ], född 5 mars 1953 i Soweto, Sydafrika, är en sydafrikansk idrottsledare, diamantmiljardär African National Congress-medlem och tidigare antiapartheidaktivist.

Sexwale satt fängsladRobben Island i 13 år samtidigt som Nelson Mandela.[1] Han var en av de påtänkta efterträdarna till Mandela på presidentposten i slutet av 1990-talet, men lämnade politiken när posten 1999 gick till Thabo Mbeki. Sexwale blev mycket snabbt en av Sydafrikas ledande industrialister i gruvnäringen, vilket gjorde honom till miljardär. Han köpte 2008 Quilalea, en mindre ö utanför Moçambiques kust. Sexwale återvände 2009 till politiken och satt i president Jacob Zumas regering som bostadsminister tills han blev avskedat i juli 2013.

Sexwale satt i organisationen bakom VM-slutspelet i Sydafrika 2010. Han var 2016 en av kandidaterna till att efterfölja Sepp Blatter på posten som Fifa-ordförande, men hade inte stöd från Afrikanska fotbollsförbundet och lämnade sin kandidatur innan omröstningen.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] SVT 12 november 2015: Han är en av fem som vill ta över Fifa, läst 28 februari 2016