Tolfta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tolfta
Småort
Tolfta kyrka
Land Sverige Sverige
Landskap Uppland
Län Uppsala län
Kommun Tierps kommun
Koordinater 60°22′30″N 17°33′8″Ö / 60.37500°N 17.55222°Ö / 60.37500; 17.55222
Area 24 hektar (2010)
Folkmängd 99 (2010)[1]
Befolkningstäthet 4,13 inv./hektar
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Småortskod S1085
Tolftas läge i Uppsala län
Red pog.svg
Tolftas läge i Uppsala län
SverigesLän2007Uppsala.svg

Tolfta eller Ersta är en småort och kyrkby i Tolfta socken, Tierps kommun. Orten ligger cirka 5 kilometer norr om Tierps tätort, längs länsväg C740 (f d länsväg 291) mot Skärplinge. Kyrkbyn kallas även Ersta och präglas av den tornlösa, lilla medeltidskyrkan med tillhörande klockstapel uppe på åsryggens krön väster om Skärplingevägen.

Till Ersta hör även naturreservatet Ersta på byns gamla skogsmark.


Tolfta gård har en spöklegend. En 13 årig flicka vart förkrossad när hennes pojkvän var otrogen mot henne. I flera dagar satt hon i sitt rum på gården och grät. Efter ett tag sa den otrogne käresten att hon skulle möta henne i skogen bredvid gården. Flickan väntade och väntade men ingen pojkvän kom och hon satt kvar på samma sten i flera dagar. Det sägs att hon fortfarande väntar på honom vid samma sten.

5 dödsfall har skett i skogen. Alla har varit killar som har börjat på M. Melvin Max Mario Martin Mikeal

Folk varnar folk att vara i skogen men inte många lyssnar.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Byn omtalas första gången 1540 ('Erista'), då fanns här två skattebönder. Byn är dock med alla sannolikhet betydligt äldre. Den är ett så -sta namn, och borde vara forntida. Som byn är kyrkby i Tolfta socken är det mycket troligt att man i flera äldre dokument bara omnämnt sockennamnet. I och kring byn finns ett gravfält samt en mängd spridda gravhögar, som troligen hängt samman i ett eller flera gravfält, då de finns spridda inne bland den sentida bebyggelsen runt Tolfta kyrka och många är skadade av bebyggelsen.


Se även[redigera | redigera wikitext]


Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Småorter; arealer, befolkning”. Statistiska centralbyrån. http://scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Miljo/Markanvandning/Smaorter-arealer-befolkning. Läst 6 maj 2013. 


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • [1] - Ersta naturreservat.