Tomáš Garrigue Masaryk

Från Wikipedia
Tomáš Garrigue Masaryk
Masaryk omdirigeras till den här artikeln. För Tomáš Masaryks son, se Jan Masaryk.

Tomáš Garrigue Masaryk [ˈtomaːʃ ˈɡarɪk ˈmasarɪk], född 7 mars 1850 i Hodonín i Mähren, död 14 september 1937 i Lány i Tjeckoslovakien, var en tjeckisk filosof och sociolog och Tjeckoslovakiens förste president (1918-1935). Masaryk betraktas som Tjeckoslovakiens grundare.

Biografi

Tomáš Garrigue Masaryk kom från enkla förhållanden i staden Göding i Mähren. Fadern var slovak och modern kom från Mähren. Han arbetade som smed och började sedan studera vid universiteten i Brünn, Wien och Leipzig. Universitetet i Prag utnämnde honom till professor i filosofi 1882, och han ägnade de närmast följande åren till att främja studiet av den tjeckiska kulturen.

1891-1893 var han ledamot av det österrikiska parlamentet, Reichsrat, som medlem av Unga tjeckiska partiet, och 1907-1914 för Realistiska partiet. För att undkomma åtal för landsförräderi, flydde han från landet när första världskriget utbröt, och han begav sig till Schweiz, Italien och England, där han propagerade för ett självständigt Tjeckoslovakien. I London blev han professor vid King's College där han föreläste om minoritetsfolk, men lämnade landet för Frankrike för att söka ytterligare stöd. Efter februarirevolutionen for han till Ryssland där han organiserade en motståndsrörelse, de så kallade tjeckoslovakiska legionerna, men for redan samma år till USA för överläggningar med Woodrow Wilson.

Den 18 oktober 1918 proklamerade Masaryk Tjeckoslovakiens självständighet på Independence Hall i Philadelphia. Anspråken erkändes av de allierade samma år, då Österrike-Ungern föll, varmed Masaryk blev president. I det första allmänna valet i landet 1920 blev han formellt vald av folket, och han kvarblev på posten tills han 14 december 1935 drog sig tillbaka på grund av sviktande hälsa. Han efterträddes av Edvard Beneš.

Masaryk gifte sig med en protestantisk amerikanska, Charlotte Garrigue, med vilken han fick sonen Jan Masaryk, som blev utrikesminister, Herbert, Alice, Anna och Olga.

I filosofiskt hänseende var Masaryk humanist och rationalist, kritiker till den tyska idealismen och till marxismen, men med sympatier med den anglosachiska analytiska filosofin. På grund av ofelbarhetsdogmen och sin hustrus inverkan lämnade han den katolska kyrkan och blev icke-utövande protestant.

Kuriosa

Avenida Presidente Masaryk i Polanco är en av Mexico Citys mera eleganta[värdeomdöme] gator bara några kvarter från president palatset Los Pinos och Castillo de Chapultepec.

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar