Tomhet

Från Wikipedia

Tomhet, [1] i betydelsen ett mänskligt tillstånd, är en känsla som bland annat kan bestå i tristess, socialt utanförskap och apati. Känslor av tomhet åtföljs ofta av depression, ensamhet, förtvivlan eller andra psykiska eller känslomässiga störningar[2] som självmordstankar.

Tomhetskänsla kan också vara en del av en naturlig process av sorg, som en följd av separation, till exempel vid en nära anhörigs död eller andra betydande förändringar. De särskilda betydelserna av ordet "tomhet" varierar dock i olika sammanhang, såsom i religiösa eller kulturella traditioner.

Medan Kristendomen och västerländska sociologer och psykologer ofta ser på tomhetstillståndet som ett negativt tillstånd ses det som ett positivt sådant i vissa östliga filosofier, såsom buddhistisk filosofi och daoism.[3][4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ «tom», «tomhet», Bokmålsordboka. Läst 25 oktober 2022
  2. ^ Carsall, Anna (3 april 2017). ”Varför är inte jag glad – som har det så bra? Experten svarar”. MÅBra. https://www.mabra.com/psykologi/varfor-ar-inte-jag-glad-som-har-det-sa-bra-experten-svarar/6660517. Läst 25 oktober 2022. 
  3. ^ «Sunyata (Emptiness) in the Mahayana Context», Buddhanet.net. Läst 25 oktober 2022
  4. ^ Interview on Emptiness by Lama Zopa Rinpoche. Kan läsas på: http://www.lamayeshe.com/lamazopa/interview.shtml, Läst 25 oktober 2022