Hoppa till innehållet

Träskmangust

Från Wikipedia
Träskmangust
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningRovdjur
Carnivora
FamiljManguster
Herpestidae
SläkteAtilax
ArtTräskmangust
A. paludinosus
Vetenskapligt namn
§ Atilax paludinosus
AuktorF. Cuvier, 1826
Utbredning
Utbredningskarta
Hitta fler artiklar om djur med

Träskmangust eller vattenmangust (Atilax paludinosus) är ett rovdjur i familjen manguster som förekommer i Afrika och som är särskilt väl anpassade till livet i vatten.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Med en kroppslängd av 80 till 100 centimeter och en vikt mellan 2,5 och 4,2 kilogram är träskmangusten en jämförelsevis stor art i familjen. Därtill kommer en 30 till 40 centimeter lång och yvig svans. Den långa grova pälsen är enfärgad, vanligtvis mörkbrun men ibland även rödaktig eller svart. Andra kännetecken är små öron, en kort nos och simhuden mellan tårna som syns även i djurets fotspår. Hjärnan är jämförelsevis stor. Det beror troligtvis på mangustens väl utvecklade känselsinne.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Djuret förekommer i stora delar av Afrika söder om Sahara. Den saknas bara i mycket torra områden som regionen Sahel och Afrikas horn. Populationen försvann där troligtvis på grund av jakt och människans byggaktiviteter vid vattendragen.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Även om dessa djur ibland vandrar till områden långt bort från vattenansamlingar vistas de vanligen vid floder, sjöar, sumpmarker och kustlinjen. Träskmangust är aktiv på natten och lever utanför parningstiden ensam. Den har särskilt bra förmåga att simma och livnär sig av krabbor, kräftor, groddjur, gnagare och fiskar. Det hittades även rester av större ryggradsdjur som hyraxar, dykarantiloper och rörråttor (Thryonomyidae) i träskmangustens avföring. Men det är möjligt att dessa djur redan var död och mangusten åt deras as. Dessutom äter mangusten leddjur, kräldjur, ägg och frukter. Konkurrensen med andra manguster är minimal på grund av artens akvatiska levnadssätt. Den utfyller alltså snarare uttrarnas ekologiska nisch. I motsats till dessa är träskmangusten mer opportunistisk och äter även landdjur.

De flesta individer har långsträckta revir som går längs floder. Liksom hos andra djur i tropikerna finns inga särskilda parningstider. Honan kan para sig flera gånger per år och per kull föds 1 till 3 ungdjur. Ungarna är vid födelsen blinda, öppnar efter 10 till 20 dagar ögonen och börjar efter cirka en månad med fast föda.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Gus Mills & Lex Hes: Säugetiere des südlichen Afrikas, Könemann Verlagsgesellschaft, 1999. ISBN 3-8290-3610-8
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0801857899
  • Chris & Tilde Stuart: Field Guide to the Larger Mammals of Africa. Struik, 2000, ISBN 1868725340

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Atilax paludinosusIUCN:s rödlista, auktor: Mustelid Specialist Group, 1996. Version 10 maj 2006

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]