Hoppa till innehållet

Trastsångare

Från Wikipedia
Trastsångare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Status i Sverige: Nära hotad[2]
Sjungande trastsångare i typisk miljö.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljRörsångare se text
Acrocephalidae
SläkteAcrocephalus
ArtTrastsångare
A. arundinaceus
Vetenskapligt namn
§ Acrocephalus arundinaceus
AuktorLinné, 1758
Utbredning
Synonymer
  • Turdus arundinaceus Linné, 1758
  • Acrocephalus laucustris Naumann, 1811
  • Calamoherpe turdoides Boie, 1822
  • Calamoherpe media Malm 1851
  • Calamodyta media Malm, 1877

Trastsångare (Acrocephalus arundinaceus) är en fågel som tillhör familjen rörsångare (Acrocephalidae) som tidigare ingick i den idag uppdelade familjen sångare.

Utseende och läte

Trastsångaren är en mycket stor sångare. Den adulta fågeln är 16–20 cm lång, har en vinglängd på 9 cm och väger 25–36 gram. Den adulta fågeln har en ostreckad brun rygg och gulvit undersida. Pannan är platt och näbben grov och spetsig. Den har vitaktig strupe och ett otydligt vitt ögonbrynsstreck. Den liknar mycket en större rörsångare (Acrocephalus scirpaceus). Könen är lika, men ungfåglar har rikare gult undertill, är mer rödbrun på ryggen och har ett gulbrunt ögonbrynsstreck.

Sången är mycket högljudd och hörs lång väg. Den är långsam och tjattrande med inslag av visslingar och härmljud.

Systematik och utbredning

2003 delade Sveriges ornitologiska förening upp dåvarande arten trastsångare i två arter: trastsångare (Acrocephalus arundinaceus) och kinesisk trastsångare (Acrocephalus orientalis). Den senare har sin utbredning i de västligaste tempererade delarna av Asien

Den häckar i stora delar av Europa (dock inte i Storbritannien och på Island), i Nordvästra Afrika och i Asien så långt österut som till västra Kina. Den är en flyttfågel som övervintrar i tropiska Afrika.

Idag delas trastsångaren ofta in i två underarter:

Förekomst i Sverige

Till Sverige kom trastsångaren på 1800-talet och det första fyndet gjordes av A. W. Malm den 22 augusti 1849 i Stadsvassen utmed Göta älv i Göteborg.[3][4] På 1920- och 1930-talen förekom den främst i Skåne, men den har senare fått sitt huvudsakliga tillhåll vid sjön Tåkern i Östergötland.

Ekologi

Trastsångares bo med ägg.

Trastsångaren förekommer i täta vassruggar, ofta med inslag av buskar, nära sjöar och våtmarker. Trastsångaren blir könsmogen vid ett års ålder. Den huvudsakliga häckningssäsongen är från maj till juli. Den bygger ett korgformat bo av gräs och vasstrån, som fästs mellan vasstrån över vattnet. Honan lägger tre till sex ägg, som ruvas i 13 till 15 dagar. Ungfåglarna stannar tolv till 14 dagar i boet. Gökägg hittas ofta i trastsångares bon, eftersom de har liknande färg.

Trastsångaren klättrar och hoppar i vassen och livnär sig på spindlar, blötdjur, insekter och deras larver, samt bär.

Trastsångaren och människan

Status och hot

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population, men tros minska i antal, dock inte tillräckligt kraftigt för att den ska betraktas som hotad.[1] Internationella naturvårdsunionen IUCN kategoriserar därför arten som livskraftig (LC).[1] I Europa tros det häcka mellan 2,6 och knappt 4,7 miljoner par.[1]

Status i Sverige

Den svenska populationen består av cirka 500 häckande par och är mycket stabil. Men på grund av att populationen är liten så kategoriseras den i Artdatabankens rödlista från 2015 som nära hotad (NT).[2]

Namn

När August Wilhelm Malm 1851 beskrev det första exemplaret av trastsångare som observerats i Sverige gav han arten det vetenskapliga namnet Calamorherpe media och det svenska trivialnamnet "vass-stig".[3]

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Great Reed Warbler, tidigare version.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Drosselrohrsänger, tidigare version.

Noter

  1. ^ [a b c d] BirdLife International 2016 Acrocephalus arundinaceus Från: IUCN 2016. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.3 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2017.
  2. ^ [a b] Artdatabankens artfakta - Trastsångare 2015
  3. ^ [a b] Malm, A. W. (1877) Göteborgs och Bohusläns Fauna; Ryggradsdjuren, Göteborg, sid:178-180
  4. ^ Lista över förstafynd av fåglar i Sverige, <www.takern.se>, läst 2014-08-03

Källor

  • Roland Staav och Thord Fransson (1991) Nordens fåglar, andra upplagan, Stockholm, ISBN 91-1-913142-9

Externa länkar