Turban

Från Wikipedia
Version från den 26 mars 2015 kl. 15.09 av Ambrosiani (Diskussion | Bidrag) (lägger till navbox mall:huvudbonader)
För andra betydelser av turban, se turban (olika betydelser).
En sikh med turban.

Turban (från spanska och italienska turbante, av persiska dulband, av dul, "varv", och band, "bindel") är en sedan äldre tider bruklig huvudbonad bestående av ett 5-6 meter långt och 20 centimeter brett stycke muslin, siden eller lärft, vilket viras och flätas omkring en halvklotformig eller cylindrisk klädesmössa utan skärm.

Turbanen är, inom islam, ett kännetecken på de "rättrogna" ("ta turbanen" = bli muslim). Grön turban får bäras endast av profeten Muhammeds avkomlingar; vit turban var ett kännetecken på de skriftlärda och adeln, medan det lägre folket bar brokig turban. Sultanens och andra dignitärers turbaner var prydda med hägerfjädrar och diamantagraffer. Inom den osmanska ämbetsmannavärlden ersattes turbanen 1826 av den röda huvudbonaden fez. Inom sikhismen är turbanen en symbol för självrespekt.

I början av 1800-talet fick turbanen tillfälligt insteg i den europeiska modevärlden som en del av bedagade damers paryr. Inom heraldiken var turbanen ett tecken för korsfarare. Turbaner har i USA blivit ihopkopplade med terrorism och i detta sammanhang används slangordet "Towelhead"

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.