Ukkusiksaliks nationalpark

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ukkusiksaliks nationalpark
Nationalpark
Sila River
Sila River
Läge Nunavut, Kanada
Inrättad 2003

Ukkusiksaliks nationalpark är en nationalpark i Nunavut i Kanada, nära samhället Naujaat. Parken inrättades den 23 augusti 2003 som den fyrtioförsta nationalparken i Kanada och den fjärde i Nunavut. Det skyddade området omfattar en yta på 20 500 kvadratkilometer. Ukkusiksaliks nationalpark är därmed minst av de fyra nationalparkerna i Nunavut, men den sjätte största av alla Kanadas nationalparker.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Fornlämningar i Ukkusiksaliks nationalpark, Tinittuktuq Flats, nära Wager Bay
Övergiven utpost för Hudson Bay-kompaniet vid Ford Lake

I Ukkusiksaliks nationalpark finns spår som visar att människor bebott området under lång tid. Omkring 500 arkeologiska platser har identifieras, från både tiden för Dorsetkulturen (500 f.kr till 1000 e.Kr) och Thulekulturen (1000-talet till1800-talet). Det finns också lämningar av bosättningar från de senaste två århundradena, som en övergiven handelsstation från 1925-1947 som tillhörande Hudson Bay-kompaniet. 1742 blev Christopher Middleton med sitt skepp Furnace den förste europé som besökte området. Han namngav Wager Bay efter sir Charles Wager, en av sponsorerna för hans expedition. Den avlägsna regionen befanns dock vara av mycket litet värde för européerna och det dröjde närmare 100 år innan den gavs någon särskild uppmärksamhet igen. 1864 kom den amerikanske upptäcktsresanden Charles Francis Hall med sitt skepp Monticello att övervintra i mynning till Wager Bay, under sitt sökande efter den förlorade Franklinexpeditionen. Mer uppmärksammad blev regionen först när pälshandeln började etablera sig i området i slutet av 1800-talet. Omkring mitten av 1940-talet hade större delen av områdets ursprungsbefolkning flyttat in i byar och Hudson Bay-kompaniet övergav sin verksamhet i trakten. På 1960-talet lämnade de sista inuiterna den mark som senare skulle bli Ukkusiksaliks nationalpark.

Geografi och klimat[redigera | redigera wikitext]

Vy över Sila River och Wager Bay

Naturen i Ukkusiksaliks nationalpark består av tidvattenpåverkade arktiska kustområden, tundraområden, sjöar, vattenfall och floder. Viken Wager Bay, med sitt smala inlopp, är parkens centrum. Skillnaden mellan hög- och lågvatten kan vara upp till åtta meter. Förhållandena i området präglas av ett arktiskt kustklimat, men relativt lite nederbörd, låga temperaturer och kraftiga vindar, särskilt på vintern. Normalt är Wager Bay inte helt isfri före början av juli.

Djurliv[redigera | redigera wikitext]

Däggdjur som finns i Ukkusiksaliks nationalpark är exempelvis isbjörn, caribou, arktisk sisel, brun lämmel, fjällräv, polarhare, polarvarg, myskoxe, snöskohare och järv. I vattnen i Wager Bay förekommer havslevande däggdjur som vikare, storsäl, valross, knubbsäl, vitval och narval. Omkring 40 olika arter av fåglar har observerats i parken.

Växtliv[redigera | redigera wikitext]

Växtsamhället i Ukksiksaliks nationalpark är i sort typiskt för karga tundraområden, men tillsammans med mossor, lavar och alger finns 25 högre familjer representerade, med blommande örter som fjällsippa, purpurbräcka, ormrot, fjällvallmo och rosling.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 5 december 2009.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]