Ulvhäll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ulvhälls herrgård, manbyggnaden.

Ulvhäll är en herrgård i Strängnäs kommun.

Huvudbyggnaden är ett tvåvånings stenhus omgivet av en stor park vid Mälaren. Den byggdes 1790 av David af Sandebergs dotter Margareta och hennes man Carl Johan Gyllenborg.

Finninge omtalas redan 1321 och blev under reformationen indraget till kronan. Godset bildades av Karl Karlsson Gyllenhielm och biskop Laurentius Paulinus Gothus genom byte och köp. Det kallades Olivehäll ända till mitten av 1800-talet efter biskopens son, Johan Olivekrans (1633–1707). Herrgården tillhörde till 1863 släkten Gyllenborg. Den ägdes därefter en tid av greve Henning Hamilton, som sålde mycket av byggnadens möbler och konstalster till utlandet. Ägare från 1903 var Gunnar Philipson. Han ägnade sig i stor utsträckning av hästavel. 1912 startade han en lantbruksskola på gården. Lantbruksskolan drevs under 1940- och -50-talet av Gösta Folkegård. Skolan hade omkring 50 elever för lantbruk och djurskötsel. Den stora vita byggnaden i parken byggdes om med lektionssalar och elevrum.

Gården såldes 1947 till Strängnäs stad. Huset stod tomt fram till 1959 då Hugo Arnerud lät restaurera det och starta Ulvhälls värdshus. Det blev klart 1962 med tillbyggnaden av köket och inredningen av vinden med hotellrum. Hugo Arnerud anställde en källarmästare, som drev herrgården som lunchställe och festvåning. Till 1977 drev Karin Runo Berg värdshuset. Det såldes till Elof Vennström, uppfinnare och ingenjör från Örebro, som ägde det en kort tid tills Heidi Andersson tog över. Under 1980-talet ägdes Ulvhäll av tre norrmän: Svend Erik Lobben, Jonny Aakre och Svein Aakre. 1991 tog Johan Edfeldt genom bolag över Ulvhälls Herrgård. 2010 kom också Ola och Jens Ahlvarsson in som delägare. Ulvhälls drevs sedan fram till 2013 traditionellt vidare som hotell- och restaurang.

Efter att tre av husen byggts om till bostäder och upplåtits till Bostadsrättföreningen Varghällen har sedan Herrgården genomgått en omfattande renovering och hyrs idag ut exklusivt till enskilda sällskap för möten, event och fester. Chef och delägare i verksamheten är Björn Eriksson. Det gamla restaurangköket har byggts om till en modern köksstudio där gästerna ofta tillreder sin egen middag under sakkunnig ledning.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]