Ulvhäll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ulvhälls herrgård, manbyggnaden.

Ulvhäll är en herrgård i Strängnäs kommun.

Huvudbyggnaden är ett tvåvånings stenhus omgivet av en stor park vid Mälaren. Den byggdes under 1790-talet av David af Sandebergs dotter Margareta och hennes man Carl Johan Gyllenborg.

Ulvhäll har anor ända sedan vikingatiden då hednakungen Blotsven (Kung över Svearna, död 1087) från Uppsala huserade i Strängnäs. Det förekommer uppgifter om att den helige St Eskil under ett vilt blot stenades till döds på kullen bredvid nuvarande Herrgårdsbyggnaden. St Eskil var utsänd från England för att kristna de hedniska Svenskarna. Under denna tid benämns egendomen under namnet Finninge som sedan under hela medeltiden kom att vara ett kyrkogods. Gustav Vasa tog över Finninge som krongods. I början av 1600-talet förvärvades så egendomen av dåvarande Strängnäs biskop Laurentius Paulinus Gothus. Han kom sedan att bli ärkebiskop. Laurentius son Johan Larsson Paulinus ärvde egendomen. Då han adlades till namnet Olivecrantz gav han gården namnet Olivehäll. Johan Olivecrantz blev en betydande person och stod drottning Kristina nära. Han dog 1707 och är begravd i ett ståtligt gravkor i Strängnäs Domkyrka.

Efter Johans död gick Olivehäll som det fortfarande kallades från ägare till ägare fram till 1782 då David af Sandeberg från Göteborg förvärvade gården. David var adlad för sina insatser vid Ostindiska rederiet som har var delägare i. David överlät gården till sin dotter Margareta som tillsammans med sin make Carl Johan Gyllenborg uppförde huvudbyggnaden under 1790-talet. Vid denna tidpunkt fanns redan de två gula flygelbyggnaderna som byggts på 1600-talet. Då dessa uppfördes var tanken att lägga en huvudbyggnad symmetriskt i förhållande till flyglarna bakom kullen. Detta för att skydda mot insyn från sjön för rövare och krigiskt sinnade fientliga makter. Då vi kommit fram till slutet på 1700-talet var detta inte längre betraktat som ett problem utan byggnaden förlades till kullen med maximalt vacker utsikt mot segelfarleden in mot Strängnäs. Carl Johan dog 1811 och sonen Carl Adolf David ärvde Herrgården. Han dog barnlös på Herrgården 1863 och därmed dog släkten Gyllenborg ut.

Då det inte fanns några barn som kunde ärva beslutades det att Herrgården skulle ärvas av någon av hans anhöriga. Det var slutligen greve Henning Hamilton som stod som ägare. Det sägs att han vann egendomen i kortspel mot de övriga två potentiella arvtagarna. Under den tid Greve Hamilton var ägare användes Herrgården som lustgård dit han tog sina vänner och levde livets glada dagar. Han sägs även ha sålt mycket av byggnadens möbler och konstalster till utlandet. Hamilton sålde sedan gården ganska omgående till Filip Mannerstråhle som döpte om egendomen till dess nuvarande namn Ulvhäll.

Ägare från 1903 var Gunnar Philipson. Han ägnade sig i stor utsträckning av hästavel. 1912 startade han en lantbruksskola på gården. Lantbruksskolan drevs under 1940- och -50-talet av Gösta Folkegård. Skolan hade omkring 50 elever för lantbruk och djurskötsel. Den stora vita byggnaden i parken byggdes om med lektionssalar och elevrum. Gunnar Philipsson kom att bli den sista ägaren av den intakta egendomen som uppgick till 55 000 hektar. Han bedrev en mycket framgångsrik jordbruksrörelse belägen alldeles utanför Strängnäs stad. Detta kom att bli den samlade egendomens öde. Strängnäs växte men Mälaren i norr, regementen i väster och bergen i söder begränsade stadens tillväxtmöjligheter. Ulvhäll låg öster om staden är var enda möjligheten för staden att växa. Gården såldes 1947 till Strängnäs stad så vitt man känner till mot Gunnar Philipssons vilja.

Herrgårdsbyggnaden stod sedan tom fram till 1959 då Hugo Arnerud lät restaurera det och starta Ulvhälls värdshus. Det blev klart 1962 med tillbyggnaden av köket och inredningen av vinden med hotellrum. Hugo Arnerud anställde en källarmästare, som drev herrgården som lunchställe och festvåning. Till 1977 drev Karin Runo Berg värdshuset. Det såldes till Elof Vennström, uppfinnare och ingenjör från Örebro, som ägde det en kort tid tills Heidi Andersson tog över. Under 1980-talet ägdes Ulvhäll av tre norrmän: Svend Erik Lobben, Jonny Aakre och Svein Aakre. 1991 tog Johan Edfeldt genom bolag över Ulvhälls Herrgård. 2010 kom också Ola Ahlvarsson och Stefan Cars in som delägare. Ulvhälls drevs sedan fram till 2013 traditionellt vidare som hotell- och restaurang.

Efter att tre av husen byggts om till bostäder och upplåtits till Bostadsrättsföreningen Varghällen har sedan Herrgården genomgått en omfattande renovering och hyrs idag ut exklusivt till enskilda sällskap för möten, event och fester. Chef och delägare i verksamheten är Björn Eriksson. Det gamla restaurangköket har byggts om till en modern köksstudio där gästerna ofta tillreder sin egen middag under sakkunnig ledning.

Under 2017 kommer Ulvhäll att inleda ett galleri som komplement till uthyrningsverksamheten.

Den 6 juni 2017 öppnas också en skulpturpark på Ulvhäll tillsammans med Nordiska Konst Förbundet. Det byggs en 500 meter lång promenadslinga som slingrar sig upp för det berg där en gång St Eskil sägs ha bragts om livet. Ett tiotal konstnärer skapar verk för parken premiärutställningen och Björn Norberg är Curator. Avsikten är sedan att förvärva några av de utställda verken varje år och sedan komplettera med nya utställda verk varje år så att parken successivt får fler och fler verk.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]