Uraninit

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uraninit
Pitchblende schlema-alberoda.JPG
Pechblände från Niederschlema-Alberoda, Tyskland
Kategori Oxidmineral
Strunz klassificering 04.DL05
Kemisk formel UO2
Färg Stålsvart till sammetssvart, brunsvart, svaga inslag av grönt och gult
Förekomstsätt Massin, granulat, oktaedriska kristaller (ovanliga)
Kristallsystem Isometriskt
Spaltning Otydlig
Brott Conchoidalt till ojämnt
Hårdhet (Mohs) 5 - 6
Glans Submetallisk, fet, matt
Transparens Ogenomskinlig, tunna fragment transparenta
Streckfärg Brunsvart, grå, olivgrön
Specifik vikt 10,63 – 10,95
Radioaktivitet >70 Bq/g


Uraninit, eller pechblände, är ett uranmineral som sällan förekommer i kristallinsk form, utan i regel bildar en glänsande svart till brunsvart eller grönsvart massa.

Förekomst och användning[redigera | redigera wikitext]

Malmen som uppträder i eruptiva bergarter innehåller i genomsnitt 50 % U3O8 och är förorenad av vismut, bly, järn, kalcium och svavel samt mindre mängder av radioaktiva ämnen som radium, polonium och aktinium, vilka uppkommit genom radioaktivt sönderfall av uran.

Viktiga förekomster finns i St Joachimsthal där malmen brutits sedan 1856 för tillverkning av uranfärger, sedan 1907 för framställning av radium och senare för utvinning av uran.

I Cornwall, England, i Norge och i Kaukasus finns också mindre fyndigheter. I Kanada och Östafrika, där det finns mycket ren malm med ca 88% U3O8, är fyndigheterna större.

I Katanga i Kongo-Kinshasa finns mycket viktiga förekomster av flera malmvarianter. De betecknas som torbanit, curit och kasolit: gröna och gula uransalter av koppar och bly. Sedan brytningen började i Katanga har stora delar av världens radium kommit därifrån.

Huvuddelen av världens uraninit går numera till utvinning av uran för framställning av kärnbränsle. Kanada, USA, Australien, Kina och Kazakstan är de främsta aktörerna. Utvinningen sker genom anrikning och lakning av malmen i anslutning till gruvan för framställning av yellowcake, som är en mellanprodukt på vägen till rent uran.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  • Meyers varulexikon, Forum, 1952