Erzgebirge

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sjö i Myslivny i Karlovy Vary.

Erzgebirge, tjeckiska Krušné hory (bägge kan översättas med malmbergen), är en bergskedja i Tjeckien och Tyskland. Den är cirka 150 km lång och i genomsnitt 40 km bred. De högsta topparna är Klínovec (tyska Keilberg) (1 244 m) i Karlovy Vary-regionen i Tjeckien och Fichtelberg (1 215 m), högsta punkten i tyska delstaten Sachsen. Ekonomiskt betydelsefull för regionen har varit den malmbrytning som förekom från 1100-talet till 1990-talet.

I öster gränsar bergskedjan mot Elbsandsteingebirge och i väster mot Elstergebirge. I söder är bergskedjan mycket brant, medan den sakta sluttar mot norr. Medelhöjden är 750 till 1 000 meter. I det hela är Erzgebirge närmast en mot nordväst lutande platå, genomskuren av slingrande floddalar.

Bergets kärna består av gnejs i nordost och av granit och paleozoiska skiffrar i sydväst. Erzgebirge är synnerligen rikt på malmer och lämnade i äldre tider stort utbyte av silver, bly, koppar, vismut, zink, kobolt, nickel och även tenn. I synnerhet under 1500-talet stod bergsbruket högt. Men sedan blev malmtillgångarna i det närmaste uttömda. Den täta befolkningen, vilken även i de högsta partierna av berget knappt är mindre än 100 invånare per kvadratkilometer, är sysselsatt inom olika industrigrenar. Spetsknyppling, som här infördes 1541 av Barbara Uthmann, har en stark tradition. Andra hantverk som har långa traditioner i Erzgebirge är framställning av leksaker och prydnader, exempelvis nötknäppare, för julfirandet.

Pano keilberg fichtelberg.jpg

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Erzgebirge, 1904–1926.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]