Vávra Suk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vávra Suk.

Vávra (Vavrinec) Suk, född 18 mars 1973 i Prag i Tjeckoslovakien, är en svensk politiker och skribent. Efter att en period varit aktiv i Sverigedemokraterna, var han 2001 med och grundade Nationaldemokraterna. Där var han bland annat partisekreterare, men lämnade partiet 2012.

Suk var under flera år chefredaktör för Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag, fram till 2012. I slutet av samma år blev han chefredaktör på den då nystartade tidningen Nya Tider.

Familj och uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Suk kom till Sverige som 8-åring med familj i slutet av 1980[ifrågasatt uppgift]. Hans föräldrar var aktiva i den regimkritiska organisationen Charta 77 och polisen tvingade dem genom hot och påtryckningar att emigrera.[källa behövs]

Som ung bodde Suk i stadsdelen Gottsunda i Uppsala. När Suk skulle börja högstadiet flyttade familjen ut på landet i närheten av Knivsta.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Suk gick naturvetenskaplig linje på Celsiusgymnasiet i Uppsala. Därefter studerade han till civilingenjör inom teknisk fysikUppsala tekniska högskola i två år och sedan ytterligare tre år på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Suk läste kurser parallellt på Stockholms universitet inom filosofi, kriminologi och antikens kulturer. Suk påbörjade sitt examensarbete på civilingenjörsprogrammet, men slutförde det inte när hans politiska engagemang krävde allt mer av hans tid.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

I valrörelsen 1998 engagerade Suk sig i Sverigedemokraterna. Han fick snart ha hand om Sverigedemokratisk Ungdom i Stockholm, blev invald i ungdomsförbundets styrelse och som suppleant i Sverigedemokraternas riksstyrelse.

År 2001 var han med om att grunda Nationaldemokraterna och blev partiets chefsideolog, partisekreterare, samt strateg. Samma år grundade han även partiets tidning Nationell Idag, som han var chefredaktör för från hösten 2006 till september 2012. Under hans ledning uppnådde tidningen presstöd 2010. Súk ska ha sparkats som chefredaktör 2012, och tidningens redaktion splittrats då delar av redaktionen följde med Súk till den nya tidningen Nya Tider.[1]

Suk lämnade Nationaldemokraterna i oktober 2012[2] I november 2012 startade han veckotidningen Nya Tider[2] och blev dess chefredaktör.

Överfall 2009[redigera | redigera wikitext]

Söndagen den 8 februari 2009 deltog Suk i utdelning av tidningen Nationell Idag på Sergels torg i Stockholm. Några timmar senare överfölls han i Hagsätra i södra Stockholm av ett tjugotal maskerade personer beväpnade med stenar och påkar. Suk undkom genom att hoppa in i sin bil, men fick ta emot flera slag i huvudet samt ett stick i högra armen. Hans bil blev demolerad.

Polisen rubricerar attacken som mordförsök. Antifascistisk aktion har tagit på sig dådet. Flera misstänkta har hörts, men ingen har ännu åtalats.[3]

Åsikter[redigera | redigera wikitext]

Suk var tidigare[2] medlem i Nationaldemokraterna, i vars ideologi etnopluralismen är central.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ny ordförande i Nationell Idag, publicerad 5 februari 2014.
  2. ^ [a b c] journalisten.se: Nya Tider får 1,7 miljoner i presstöd, hämtad 18 mars 2014.
  3. ^ http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4361040.ab
  4. ^ dn.se: Björling, S: ”Jag ser mig inte som högerextrem på något sätt", intervju med Vávra Suk, publicerad 1 december 2011.