Världsminne

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med världsarv.
Sedan 2003 är Deklarationen om människans och medborgarens rättigheter upptagen i Unescos register över världsminnen.
Stockholms stads äldsta bevarade bygglovsritning som ingår i världsminnet "Stockholms stads byggnadsritningar" avser ett privathus vid Bastugatan. Ritningen är daterad 19 maj 1713 och signerad Jonas Nilson.
"Fanny och Alexander", filmmanuskript med "dämon" finns i Bergman-arkivet.

Ett världsminne är ett dokument (dvs en informationsbärare som t.ex. datafiler, foto, film, dokument på papper, sten etc) eller en samling i ett arkiv eller i ett bibliotek som är av ett stort värde för mänskligheten.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Vid Unescos generalkonferens 1991 uttryckte ett antal medlemsstater en oro över dokumentarvets status. Polen var mycket aktiva i frågan eftersom förlorat en stor del av sina arkiv när landsgränser flyttats efter krigen på 1900-talet. År 1992 startades därför programmet "Memory of the World" (världsminnesprogrammet). Programmets mål är knyta arkivexperter närmare varandra, stimulera samarbete och öka beslutsfattarnas förståelse för dokumentarv, att stödja arbete med bevarande av dokument, att dokument ska göras tillgängliga digitalt och att öka medvetenheten om varför det är viktigt att bevara dokument. Världsminnesprogrammet är ett expertprogram där beslut fattas av en kommitté med experter från hela världen. I många länder finns också nationella kommittéer för världsminnesprogrammet. Experterna fattar beslut om vilka dokument som ska föras in i förteckningen över världsminnen. Förteckningen speglar en mångfald språk, människor, historia och kulturer, en del av minnena är mycket ömtåliga och riskerar att bli förstörda för alltid bland annat genom insektsangrepp, fukt, krigshandlingar etc.

Svenskspråkiga världsminnen[redigera | redigera wikitext]

Följande svenskspråkiga dokument/samlingar är införda i registret över världsminnen (år för upptagande på listan):[1]

Även SilverbibelnCarolina Rediviva i Uppsala (2011) är ett världsminne.

Tidigare har två andra svenska arkiv föreslagits för nominering utan att dessa satts upp på listan:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Svenska världsminnen”. http://www.svenskavarldsminnen.se/index.html. Läst 16 januari 2017. 
  2. ^ ”Dag Hammarskjölds samling blir världsminne - Kungliga biblioteket”. www.kb.se. http://www.kb.se/aktuellt/nyheter/2017/Dag-Hammarskjolds-samling-blir-varldsminne/. Läst 14 december 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]