Vadvetjåkka nationalpark

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vadvetjåkka nationalpark
Nationalpark
Bild tagen från Vadvevaras med utsikt österut mot Vadvetjåkkas södra ände och Cunuluoppal.
Bild tagen från Vadvevaras med utsikt österut mot Vadvetjåkkas södra ände och Cunuluoppal.
Land Sverige Sverige
Läge Lappland
 - koordinater 68°33′N 18°24′Ö / 68.550°N 18.400°Ö / 68.550; 18.400
Area 2 630 hektar
Inrättad 1920
Geonames 2665898
Vadvetjåkka nationalparks läge i Norrbottens län
Red pog.svg
Vadvetjåkka nationalparks läge i Norrbottens län

Vadvetjåkka nationalpark, nordsamiska Vádvečohkka, är en nationalpark belägen nordväst om Torneträsk vid riksgränsen mot Norge i Talma sameby och i Kiruna kommun i Lappland. Nationalparkens areal är 2 630 hektar, fördelat på fjällbjörksskog, glaciär, myr, vatten och kalfjäll.

Vadvetjåkka är Sveriges nordligaste nationalpark och inrättades som nationalpark 1920. Syftet var att bevara ett högnordiskt fjällandskap i dess naturliga tillstånd.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Vadvetjåkka nationalpark är uppkallad efter fjällryggen som dominerar topografin i området. På ömse sidor om denna fjällrygg finns dalgångar med nord-sydlig sträckning. Nationalparken omfattar fjällryggen, dalarna och det delta som ligger nedanför fjällets sydbrant.

Vadvetjåkka är svårtillgänglig. Nationalparken kan nås via en stig från E10:an. Stigen är ungefär 12 km lång och utgår från Kopparåsen. I själva parken finns inga stigar eller stugor.

Vadvetjåkkas berggrund utgörs främst av lättvittrad kalksten som visar sig som stora stråk längs fjällryggens sidor. I kalkstensstråken finns några av Sveriges största karstgrottor, bland annat den djupaste på 155 meter.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Det geografiska läget nära Atlanten påverkar nationalparkens klimat. Himlen är oftast mulen och nederbördsmängderna är mycket stora. Många snölegor smälter inte heller bort under sommaren, vilket har gjort Vadvetjåkka till landets lägsta fjäll med glaciärer på sluttningarna. I vanliga fall hittas glaciärer i de svenska fjällen på höjder över 1 600 meter över havet, men till följd av det havsnära klimatet har de kunnat växa till på Vadvetjåkka som endast är 1 248 meter högt.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]