Viktor Rydberg Gymnasium

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
"VRG" omdirigerar hit. Se även Venue Retail Group.
Viktor Rydberg Gymnasium
Borgarskolan, Kungstensgatan d.JPG
Viktor Rydberg Gymnasium vid Jarlaplan, Stockholm
Motto "Konst och vetenskap går hand i hand"
Skoltyp Gymnasieskola
Ort Danderyd och Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Grundad 1994
Ägare Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor
Rektor *Kristy Lundström
  • Christina Nyström
  • Lisa Dahlberg
  • Pernilla Hemmingsson
  • Ingela Spets
Webbplats vrg.se

Viktor Rydberg Gymnasium, VRG, grundades 1994 av Louise Andersson och Louise Westerberg i form av Viktor Rydberg Gymnasium Djursholm i Djursholm, Danderyds kommun, Stockholms län. Från början inhystes verksamheten i en korridor i en av Djursholms samskolas flyglar, men senare byggdes en egen huvudbyggnad. Ytterligare två gymnasieskolor har sedan dess startats i Stockholms innerstad - en vid Odenplan och en vid Jarlaplan. Gymnasieskolan vid Jarlaplan är främst inriktad på estetisk verksamhet. De tre gymnasieskolorna och högstadiet Viktor Rydberg Samskola med sammanlagt 1 600 elever drivs av stiftelsen Viktor Rydbergs Skolor.

Undervisningen bedrivs delvis på engelska, och många av skolornas lärare har engelska som modersmål. En annan viktig del av gymnasiernas profil är att eleverna en gång per termin arbetar med ett större projekt under två veckors tid. All annan undervisning avstannar och eleverna får i grupp göra ett större självständigt arbete som i regel utmynnar i en rapport och presentationer inför klassen. I samband med dessa presentationer övar eleverna även på att opponera på andra gruppers arbeten.

Viktor Rydberg Gymnasium på Kungstensgatan 2-8 vid Jarlaplan är inrymt i en byggnad som byggdes för Stockholms borgarskola, och som invigdes 1931. Borgarskolan lades ned den 30 juni 1971. Under de fyrtio åren 1931-1971 hade Borgarskolan sina lokaler här. Anläggningen för den dåvarande Stockholms borgarskola vid Kungstensgatan byggdes i tjugotalsklassicism och ritades av arkitekt Knut Nordenskjöld (1882-1950). Skolan består av två stora byggnader med tempelgavlar och monumentala entréer åt Karlavägen och Kungstensgatan är förenade med ett mäktigt portvalv, som leder till parken vid Jarlaplan.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Stundande studentexamen vid Viktor Rydbergs Gymnasium, Djursholm 2010
Studentexamen vid Viktor Rydbergs Gymnasium, Djursholm 2010

Stiftelsen har tagit sitt och skolornas namn från skalden Viktor Rydberg. Rydberg var en gång i tiden inspektor för Djursholms samskola, i vars lokaler VRG inrymdes det första året, och denna skolbyggnad ligger precis som gymnasiets egen på Viktor Rydbergs väg i Djursholm.

Djursholms samskola grundades på 1890-talet och var från början inrymd i Djursholms slott. Dess första rektor var Natanael Beskow och Alice Tegnér var musiklärare i skolan. Skolans egen byggnad färdigställdes på 1910-talet. Fram till och med läsåret 1981/82 fanns det högstadium och gymnasium i skolan, men därefter flyttade gymnasieklasserna till det nybyggda Danderyds gymnasium. Skolan var kommunal tills VRG övertog huvudmannaskapet under 2000-talets första decennium.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]