Hoppa till innehållet

Johannelund (tunnelbanestation)

Johannelund
Perrongen för tåg mot Hässelby strand, vy mot Hässelby
Stationsinformation
KommunStockholms kommun (Västerort)
TunnelbanaStockholms tunnelbana
Invigd1 november 1956
Kapacitet
Antal spår2 st
Antal plattformar2 st
Antal passagerare1 700/vardagsdygn[1]
Förbindelser
LinjeGröna linjen
Läge
Avstånd från Slussen17 km
StationssignaturJOL
Föregående stationHässelby gård
Efterföljande stationVällingby
Övrigt
Konstnärlig utsmyckningIngen
Linjekarta

Johannelund är en tunnelbanestation i stadsdelen Vinsta i Västerort i Stockholms kommun. Stationen trafikeras av T-bana 1 (gröna linjen) och ligger mellan stationerna Vällingby och Hässelby gård. Den ligger väster om Bergslagsvägen och norr om Bergslagsplan och togs i bruk den 1 november 1956. Avståndet till stationen Slussen är 17 kilometer.

Stationen byggdes som en så kallad "industristation" med begränsat öppethållande och två sidoplattformar i stället för den i Stockholm gängse mittplattformen. Det är den enda stationen i Stockholms tunnelbana som är byggd på detta sätt.[2] Fram till oktober 1997 var stationen endast öppen under högtrafik och helt stängd på helger. Det industriområde som tidigare kallades Johannelund heter numera Vinsta företagspark.

Stationen är tillsammans med bland annat S:t Eriksplan en av få stationer i Stockholms tunnelbana som saknar konstnärlig utsmyckning.

Utanför tunnelbanestation byggs också en tunnel som är en del av förbifart Stockholm.[3][4] Tanken är att Johannelund ska bli en knutpunkt mellan förbifarten och tunnelbanan.[5]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]