Vitsvansad åsnehare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vitsvansad åsnehare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Lepus townsendii.jpg
Vitsvansad åsnehare (Lepus townsendii)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningHardjur
Lagomorpha
FamiljHarar och kaniner
Leporidae
SläkteHarar
Lepus
ArtVitsvansad åsnehare
L. townsendii
Vetenskapligt namn
§ Lepus townsendii
AuktorBachman 1839
Utbredning
White-tailed Jackrabbit area.png
Hitta fler artiklar om djur med

Vitsvansad åsnehare eller vitsvanshare (Lepus townsendii) är ett däggdjur i familjen harar (Leporidae). Utbredningsområdet sträcker sig främst över Nordamerikas stora prärie i södra Kanada och USA:s Mellanvästern, men arten förekommer även i Klippiga bergen.

Pälsen har hela året en gulgrå till gråbrun färg på ovansidan och en vitaktig färg på buken. Som namnet antyder är den största skillnaden till svartsvansad åsnehare (Lepus californicus) den vita svansen. Arten når en längd mellan 57 och 66 centimeter (med svans)[1].

Liksom flera andra harar är vitsvansad åsnehare aktiv mellan skymningen och gryningen. På dagen vilar de i fördjupningar i marken eller gömd bland vegetationen. De skapar flyktvägar genom att trampa ned växtligheten eller gräver under vintern tunnlar i snön. Hastigheten under flykten går upp till 55 km/h. Utanför parningstiden lever individerna ensamma.

Födan utgörs av olika växtdelar som gräs, örter, kvistar och bark.

Parningen sker mellan februari och juli. I kallare regioner har de bara en kull per år och i varma regioner upp till fyra. Dräktigheten varar ungefär 43 dagar och per kull föds en till elva (vanligen fyra eller fem) ungar. Ungarna är typiska borymmare och honan diar de cirka en månad.

Arten har många naturliga fiender som prärievarg, rävar och rovfåglar. Den jagas även av människan för pälsens och köttets skull. Vitsvansad åsnehare finns därför inte längre i sydöstra delen av det ursprungliga utbredningsområdet (Wisconsin, Iowa, Missouri, Kansas och Nebraska) och även i det stora ekosystemet kring Yellowstone nationalpark har arten försvunnit.[2] I andra regioner är den inte sällsynt och arten listas av IUCN som livskraftig (least concern)[1].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 22 april 2010.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Lepus townsendiiIUCN:s rödlista, auktor: Smith, A.T. & Johnston, C.H. 2008, besökt 29 augusti 2010.
  2. ^ Berger J (21 oktober 2008). ”Undetected species losses, food webs, and ecological baselines: a cautionary tale from the Greater Yellowstone Ecosystem, USA”. Oryx "42" (1): ss. 139. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]