Wartburg (bilmärke)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Wartburg var ett östtyskt bilmärke vars ursprungliga förebilder var 1930-talets DKW-bilar. Wartburg tillverkades av det folkägda företaget VEB Automobilwerk åren 1956–91, som skapats utifrån Awtowelo (EMW) i Eisenach. Namnet hade dock använts på en av bilarna tillverkade i Eisenach redan 1898.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Fabriken i Eisenach, som utvecklade och tillverkade Wartburg, ägdes från 1928 av BMW som här startade sin personbilstillverkning. Efter andra världskriget kom fabriken 1946 att tas över av den sovjetiska ockupationsmakten under namnet Awtowelo som tillverkade bilar under namnet EMW innan det 1952 blev ett statligt östtyskt bolag, VEB Automobilwerk Eisenach. Fram till 1955 tillverkades modeller baserade på BMW:s förkrigsmodeller.

År 1956 kom Wartburg 311, en vidareutveckling av IFA F9 som i sin tur utvecklats från Auto Unions DKW F9 från 1940. I samband med den nya modellen skapades namnet Wartburg som varumärke, efter namnet på den 1898 första tillverkade motorvagnen vid Eisenacher Fahrzeugwerke. Namnet Wartburg kommer í sin tur från borgen Wartburg utanför Eisenach.

Under 1960-talet kom en ny modell, Wartburg 353, som kom att tillverkas fram till dess att tillverkningen lades ner efter Tysklands återförening. Wartburg-bilarna var betydligt större än Trabant och hade plåtkaross. Den ursprungliga motorn var trecylindrig och av tvåtaktstyp. Tvåtaktsmotorer var redan på 1960-talet på väg att försvinna som drivkälla för bilar på grund av höga avgasutsläpp och bränsleförbrukning. Men eftersom DDR saknade resurser för att utveckla nya fyrtaktsmotorer eller att importera sådana från utlandet valde man att behålla tvåtaktarna både i Trabant och Wartburg. Bilen moderniserades under slutet av 1980-talet med ny inredning och genom motorer och växellådor som man lånat från Volkswagen Golf. Modellen med Golf-motor, Wartburg 1.3, introducerades 1988. Efter Tysklands återförenande lades Wartburg ner och fabriken köptes av Opel 1991. Wartburgbilarna försågs aldrig med avgasrening.

Årligen anordnas Wartburg-träffar där olika specialversioner visas upp.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]