Wasabi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Wasabi
WasabiOnOroshigane.jpg
Wasabi på en oroshigane
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Kålordningen
Brassicales
Familj Korsblommiga växter
Brassicaceae
Släkte Wasabia
Art Wasabi
W. japonica
Vetenskapligt namn
§ Wasabia japonica
Auktor Matsum., 1912
Hitta fler artiklar om växter med

Wasabi (japanska 山葵, 和佐比 eller ワサビ, Wasabia japonica, synonymer Eutrema wasabi och Cochlearia wasabi), även känd som japansk (grön-) pepparrot, är en art i familjen korsblommiga växter som har odlats i Japan i över tusen år. Den växer även naturligt utmed vattendrag i Japan. Roten används som ingrediens och krydda i japansk mat, exempelvis sushi, sashimi, chazuke och soba. Dess speciella smak används också till att smaksätta glass och godis.

Wasabi crop 2006-07-29.JPG

Den finaste varianten odlas i rinnande vatten, ofta substituerad (även i Japan) med en pasta (eller ett pulver) gjord av vanlig pepparrot, grönt färgämne, senapspulver och olja. Finsmakare använder bara den sort som är odlad i rinnande vatten, men de flesta använder en blandning eftersom den äkta varan är dyr. För bästa resultat anses det inte vara lämpligt att använda massproducerade oroshigane (rivjärn speciellt gjorda för wasabi) till att riva wasabin. Det bästa redskapet för att riva wasabi sägs vara torkat hajskinn.

Wasabins karaktäristiska smak kommer av de isotiocyanater den innehåller, vilket inkluderar 6-metyltiohexyl-isotiocyanat, 7-metyltioheptyl-isotiocyanat och 8-metyltioocytl-isotiocyanat. Vetenskapliga studier har visat att dessa isothiocyanter har en hämmande effekt på tillväxten av mikrober, vilket delvis kan förklara varför wasabi traditionellt ätits tillsammans med färsk fisk, vilken snabbt kan bli dålig. Tillsatsen av wasabi kan dock inte kompensera användandet av dålig fisk.

Wasabi odlas främst i Shizuoka-, Nagano-, Shimane-, Yamanashi- och Iwate-prefekturerna i Japan, men på grund av den stora efterfrågan på wasabi i Japan kombinerat med den dåliga tillgången på lämpliga vattendrag pågår även viss odling på Nya Zeeland, i Kina, Taiwan och delstaten Oregon i USA. Att hacka jordstjälken och marinera den i sake är Shizuoka-prefekturens specialitet.

Den japanska stavningen 和佐比 är vetenskaplig och användes för första gången i boken "Japanska läkeörters namn" (本草和名) år 918. I vardaglig skrift används dock 山葵 eller vanligare ワサビ.

Wasabi i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Eftersom wasabi på grund av dålig tillgång och stor efterfrågan är dyr samt att den är svår att transportera färsk används i många fall en ersättare bestående av färgad pepparrot. Denna variant är vanligt förekommande i Sverige och på svenska restauranger. [1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.aftonbladet.se/nyheter/article988056.ab