Weserbergland

Från Wikipedia
Weseridyll
Bok- och ekskog i mellersta Tyskland

Weserbergland är en del av ’’Niedersächsische Bergland’’ i Tyskland - norra Hessen, östra Nordrhein-Westfalen och södra Niedersachsen. Det ligger mellan Hann. Münden och Minden vid floden Weser där den flyter ut på nordtyska låglandet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Området var under medeltiden indelat i ett stort antal små furstendömen.

Under 30-åriga kriget uppblandades den tyska befolkningen med svenska militärer. Så idag kan man där hitta efternamn som också finns i Sverige, till exempel Grönning, Gröne, Lindberg, Lindvall, Lindman och Vallberg samt -son som Ivarson (på tyska: Ew(v,b)ers, Ew(v,b)ert, Eversen m.m.).

Geografi[redigera | redigera wikitext]

I Weserbergland finns betydande skogsområden som Teutoburgerskogen, Solling, Süntel och Wiehengebirge med stora bok- och ekskogar.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

I området utvecklades en egen arkitektur. Mellan 1520 och 1640 uppstod nämligen den s.k. Weserrenässansen som innebar en stor tillkomst av renässanssarkitektur. Exempel på den är

Västfasaden till klosterkyrkan i Corvey.

Bekanta är Råttfångaren från Hameln, baron Münchhausen och de sagor som skrevs av Bröderna Grimm där exempelvis Snövit ska utspelas i Alfeld och Törnrosa som ska ha varit fången i slottet Sababurg vid Hofgeismar, cirka 20 km nordväst om Hann. Münden.

Större städer[redigera | redigera wikitext]

Kända personer[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]