Lipper Bergland

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lipper Bergland
Lippische Bergland
Bergskedja
Begadalen med Dörenberg
Begadalen med Dörenberg
Land Tyskland Tyskland
Delstat Nordrhein-Westfalen och Niedersachsen
Region Westfalen
Distrikt Lippe
Högsta punkt
 - läge Köterberg, Tyskland
 - höjdläge 496 m ö.h.
 - koordinater 51°51′20″N 09°19′35″Ö / 51.85556°N 9.32639°Ö / 51.85556; 9.32639
Geologi Sedimentär, Metamorf
Period Trias - Krita
Växt Bok- och Ekskog
Lipper Bergland i Weserbågen
Lipper Bergland i Weserbågen

Lipper Bergland eller Lippiska Bergland är en medelhög bergsregion i Tyskland och en del av Weserberglandet. Regionen ligger huvudsakligen i distriktet Lippe, förbundslandet Nordrhein-Westfalen och en liten del i Niedersachsen. Här finns många bok- och ekskogar och landskapet är jämförelsevis glest bebyggt.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Gamla lippiska gårdtun med korsvirket

Bergskedjan sträcker sig sydväst om floden Weser i den så kallade "Weserbågen". Kedjan vänder sin brantare del mot Weserslätten, som har det för detta landskapet mildaste klimatet. I söder går berglandet långsamt över i Steinheimslätten och på västsidan begränsas den av floderna Werre och Bega.

Dörenberg (392 m) i mitten av bergregionen fungerar som vattendelare för Bega,- Exter- och Kalledalen. Högsta berget är Köterberg som ligger 496 meter över havet. Tillströmning av turister är betydlig till luftkurorter och bad som Bad Salzuflen och Horn-Bad Meinberg.

Den största staden i berglandet är delstatens huvudstad Detmold med nästan 75 000 invånare. Andra städer är gamla Hansestaden Lemgo och Lage.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]