Wikipedia:Guide för yngre redigerare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Wdiscut.svg Ett gott råd är att aldrig ange något personligt identifierbar information (såsom namn, ålder, boplats, skola, IP-adress) på Wikipedia, eller var som helst offentligt på nätet, även till människor du känner eller tror du känner i verkligheten. Vissa webbsidor förser med metoder för att begränsa tillgång till personligt information, men de flesta webbsidorna, Wikipedia inkluderat, gör inte det.


Wikipedia är en "encyklopedi som alla kan redigera". Det finns ingen åldersgräns för hur gammal man måste vara för att redigera eller för att skapa nya artiklar. Det mest viktiga är att det du skriver håller bra kvalitet. Du kommer säkert att behöva lite hjälp, och det hoppas vi kunna ge dig. Kom ihåg, de blåfärgade orden länkar till annan viktig information som också hjälper dig att bli en bra redigerare.

Din säkerhet och trygghet[redigera | redigera wikitext]

 • Lösenord: Tala inte om ditt lösenord till någon annan.
 • Dela inte konto: Låt inte din familj eller kompisar dela samma användarkonto, om någonting går snett får du skulden.
 • Logga ut varje gång du lämnar datorn, särskilt om det är en dator som flera personer delar.
 • Använd inte flera konton: Använd inte mer än ett konto om du inte har en bra anledning till det.
 • Var försiktig över vad du skriver: Avslöja aldrig din adress, telefonnummer och mobiltelefonnummer och använd inte ditt riktiga namn som ditt användarnamn. Lägg inte upp bilder på dig själv, dina vänner eller din familj på din användarsida. Människor kan ta reda vem du egentligen är, särskilt om du har använt samma information på flera webbplatser.
 • Skriv inte artiklar (exklusive din användarsida) om dig själv: Om du en riktig viktig person, så kanske någon annan skriver om dig.
 • Ifall att du skriver privat information om dig av misstag: Om det händer, be en administratör att radera det för dig. Även om du inte ber om det kanske informationen ändå raderas av en administratör eller användare. Bli inte upprörd om det händer då det är till för att skydda dig.

Hjälp[redigera | redigera wikitext]

Det finns gott om andra användare som är beredda att hjälpa dig.

 • För allmän hjälp: Om du vill veta hur man gör något, gå till Fikarummet för att få hjälp av en mer erfaren användare.
 • Faddrar: Det finns användare, som är faddrar och som gärna hjälper dig. Tag gärna kontakt med någon av dem.
 • Hjälpsida: Det finns även hjälpsida, där du kan få svar på de flesta av dina frågor.
 • Frågor om Wikipedia: Om du har frågor kring hur Wikipedia fungerar, kan du gå till Wikipediafrågor.

Hur kan du bidra till Wikipedia?[redigera | redigera wikitext]

Det gör du genom att förbättra artiklar och skriva nya artiklar. Efter att du har gjort dina första redigeringar, får du så småningom ett välkomstmeddelande från en annan redigerare på din diskussionssida, samt en länk till de fem grundprinciperna, vilka är det viktigaste man bör veta om.

 • Om du skapar nya artiklar som passar i Wikipedia så har du förbättrat vår encyklopedi, vilket är anledningen till att vi alla är här. Många nyskapade artiklar blir oftast raderade eftersom människor ofta inte vet vad som bör och inte bör finnas i en encyklopedi, eller inte vet vad Wikipedia inte är. Om ditt arbete blir raderat, bli inte arg och ta det inte personligt. Många av våra bästa redigerare har också fått sina arbeten borttagna.
 • Hjälp till och "städa": Eftersom att det är enkelt att redigera i Wikipedia tycker många människor att det är kul att skriva trams och klottra i artiklarna istället för att bidra med något seriöst. Det tycker vi inte är kul och det kallar vi för vandalism. Om du upptäcker något trams eller klotter i någon artikel så kan du klicka på "Visa historik" och göra det ogjord, eller plocka fram en äldre sidversion och sedan spara det.
 • Ta bilder: Många artiklar ser bättre ut när de är illustrerade. Du kan ladda upp foton och lämpliga bilder, men kom ihåg att du inte kan använda vilka bilder som helst, då de nästan alltid är upphovsrättsskyddade vilket förhindrar dem från att användas hursomhelst. Du kan lära dig allt om det på Wikipedia:Illustrationer, under delrubriken Upphovsrätt för illustrationer. Även om du laddar upp egna bilder så kan de raderas om du inte har klargjort tillstånd. Här kan du finna stöd över vad som är tillåtet att ladda upp och inte. Bilder som hittas på internet är oftast alltid olämpliga att använda.
 • Wikipedia är inte såsom Twitter eller Facebook: Din användarsida är inte till för att skaffa uppmärksamhet från världen bortom Wikipedia, utan är ett ställe där andra wikipedianer kan få lära känna dig och veta vad du gör här. Wikipedia är inget ställe att hänga med sina kompisar i. Med din sandlåda kan du exempelvis utforska hur "wikikodning" fungerar utan att förvränga andra artiklar. Du kan även använda din sandlåda till att färdigställa skrivprojekt innan du publicerar dem.
 • Ha kul: Gör det du tycker om att göra och vad du är bra på, oavsett ålder. Arbeta på Wikipedia för att du tycker att det är kul, som en hobby. Om du gillar att rätta till skriv- och stavfel, gör det. Om du gillar att ta bort klotter och rapportera klotter till administratörer, gör det. Om du gillar att utöka och skriva nya artiklar, gör det.

Arbeta med artiklar[redigera | redigera wikitext]

 • Biografi: Wikipedia har väldigt många artiklar om människor. Vissa människor är döda och vissa lever fortfarande. Vi måste vara väldigt försiktiga när vi skriver om levande personer. Sidan Wikipedia:Artiklar om levande personer kommer att tala allt om det för dig. Artiklar om levande personer måste ha pålitliga källor. Utan bevis kan vi inte berätta någonting över dem. Fel information kan läsas av tusentals människor, skada personens rykte och skapa allvarliga problem.
 • Relevans: Alla artiklar måste vara tillräckligt viktiga, det kallar vi för relevans. Om en artikel inte är tillräckligt viktig finns det en chans att artikeln raderas av en administratör.
 • Vissa saker i Wikipedia kan vara olämpliga för barn: Wikipedia är inte censurerat för minderåriga och vi har en massa saker som dina föräldrar kanske inte vill att du ska arbeta med. Det kan också finnas bilder, texter och så vidare som kan uppfattas stötande för dig, så snälla diskutera ditt Wikipediaarbete med dina föräldrar först.
 • Kopiera INTE text från andra webbplatser: Det kallar vi för plagiat. Det är inte tillåtet att stjäla text från andra personer som skrivit, även om du skriver av det och det ser nästan likadant ut.

Arbeta med andra användare[redigera | redigera wikitext]

Det flesta artiklarna, även de du skriver i, brukar oftast förbättras och utökas av andra användare. Samarbete är ett bra sätt att förbättra encyklopedin. Klaga inte på andra människor om de gör en redigering som du inte tycker om, utan meddela det trevligt på deras diskussionssida.

 • Varningar: Om du får en varning i din diskussionssida, tänk noga på vad det säger. Om varningen är lämplig, undvik att göra samma misstag igen. Om du tror att varningen är olämplig, diskutera det med användaren som varnade dig, eller be en administratör att tolka dennes mening.
 • Problem: Om en annan användare är oförskämd mot dig, var inte oförskämd tillbaka. Det kommer inte att förbättra situationen. Be en administratör om hjälp istället.
 • Signera alltid när du skriver i andras diskussionssidor: Istället för att skriva av ditt användarnamn i dina inlägg kan du istället lägga till fyra tilden. Dessa kommer att ange ditt användarnamn, samt tiden och datumet på din redigering när du sparar artikeln.
 • Ditt rykte: De flesta användarna kommer inte att döma dig för din ålder. Men de kommer att döma din mogenhet i ditt arbete. Med tiden kommer du att utveckla ett rykte över hur bra du arbetar och hur du beter dig mot andra människor. Du kommer att vilja ha ett bra rykte.

Administratörer[redigera | redigera wikitext]

Administratörer är användare med tillgång att radera och återställa artiklar, blockera och avblockera IP-Adresser och användarkonton och mycket mer. De flesta administratörer är vuxna och har arbetat med Wikipedia under en lång tid. Vem som ska bli administratör bestäms av gemenskapen och verkställs av byråkrater. Byråkrater kan dock inte ta bort administratörsverktygen från andra användare, utan det görs av stewarder.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Viktiga saker kommer alltid först[redigera | redigera wikitext]

Kom ihåg, läxor och skolarbete kommer först.
Snälla, kom ihåg att också hålla dig i form och tillbringa inte din tid alltför mycket framför datorskärmen.

Wikipedia kan säkert vara mycket roligt, men det kan också äta upp mycket av din tid. Ingen förväntar sig att du arbetar med Wikipedia varje dag. Viktiga saker kommer först; skolarbete och hemläxor är mycket viktigare än Wikipedia.

Slutligen[redigera | redigera wikitext]

Många människor tror att unga personer inte är tillräckligt mogna och inte har nog med kunskaper och färdigheter för att kunna redigera på Wikipedia, men många unga bevisar motsatsen.