Wikipedia:Veckans tävling/1500-talet

Från Wikipedia
Veckans tävling
1500-talet
TävlingsledareHistoriker
DatumStart: 14 augusti 2017 00:00:00
Slut: 20 augusti 2017 23:59:59
Priser
Seger
150 poäng
100 poäng
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
14/8: Tävlingen har inletts med att Bairuilong utökat och skrivit om artikeln om Zhengde-kejsaren, medan Smetanahue skrivit en ny artikel om ett träsnitt av Albrecht Dürer, vilket skapades under 1500-talet. Båda deltagarna hälsas varmt välkomna! Vem blir nästa deltagare?
15/8: Idag hälsar jag MikaelaLH och Zquid varmt välkomna i tälingen! MikaelaLH har utökat tre artiklar och Zquid har illustrerat åtta artiklar. Samtidigt har Bairuilong gjort större utökningar av två artiklar. Mycket intressant och trevligt! Vad händer under morgondagen?
16/8: Paracel63, som kommit in med full fart med 111 poäng genom flera utökade artiklar, hälsas varmt välkommen i tävlingen! Samtidigt har Smetanahue skapat två nya artiklar, dels om en kortroman av av Niccolò Machiavelli och dels om en målning av Tintoretto. Mycket intressanta ämnen ni skriver om! Fler är välkomna.
17/8: Idag hälsar jag Boelnorra, som skapat en artikel om en portugisisk karack, välkommen i tävlingen. I övrigt har det inte hänt så mycket. Det återstår dock tre dagar av tävlingen, så fler är välkomna.
18/8: Sedan igår har Boelnorra skapat en ny artikel om en portugisisk upptäcktsresande. Nu går vi in i helgen - kommer det att bli fler bidrag då?
19/8: Bairuilong och Boelnorra har utökat var sin artikel, dels om en kinesisk kejsare och dels om en engelsk grevinna och upprorsledare. Mycket intressant att lära sig mer om dessa. Vad får vi lära oss om i morgon?
20/8: Under tävlingens sista dag har MikaelaLH rapporterat 18 utökade artiklar, i flera fall i form av källbeläggningar, Boelnorra har utökat en artikel ytterligare och Smetanahue har skapat två artiklar om målningar och en om en flamländsk målare. Nu är det bara några timmar kvar av tävlingen och vi får se om det blir någon spurt.
Slutresultat: Det blev ingen spurt efter gårdagskvällens tävlingsrapport. Resultatet av tävlingen blev 49 nya eller förbättrade artiklar om 1500-talet. Vinnare blev Bairuilong med 429 poäng, före Smetanahue med 353 poäng och MikaelaLH med 254 poäng. Utanför pallplats, men ändå med poäng som räcker till en rosett, återfinner vi Boelnorra med 196 poäng och Paracel63 med 111 poäng. Tyvärr blir det ingen rosett till Zquid, men dina insatser var ändå värdefulla. Ett stort tack till alla deltagare! Vi ses igen i en kommande tävling.


Dags för en ny tävlingsform, där vi koncentrerar oss på ett århundrade – 1500-talet. Ämnet är stort och fritt: Skriv nya, eller utöka befintliga, artiklar om någonting som har anknytning till 1500-talet. Tävlingen präglas av ett globalt perspektiv, då det kan gälla 1500-talet var som helst i världen. Det kan röra upptäckter, uppfinningar, byggnader, konstverk, personer som föddes/dog/verkade under seklet, eller någonting helt annat, bara det på något sätt knyter an till 1500-talet.

Under detta sekel reste Christopher Columbus för tredje gången till Amerika och Pedro Álvares Cabral upptäckte Brasiliens existens för västvärlden, Martin Luther publicerade sina teser i Wittenberg och protestantiska samfund bildades i flera länder, Nya testamentet kom ut på svenska och många andra språk, Gustav Vasa blev kung i Sverige, Elisabeth I blev drottning i England, mongolerna intog Peking, Niccolò Machiavellis Fursten gavs ut, Nicolaus Copernicus utvecklade den heliocentriska synen på Solsystemet med Solen i mitten och Jorden i omloppsbana kring den, Leonardo da Vinci målade Mona Lisa, Michelangelo utförde målningar i Sixtinska kapellet och William Shakespeare föddes.

Veckans tävling: 1500-talet[redigera | redigera wikitext]

Vi ger oss i kast med att förbättra och utöka Wikpedias innehåll vad gäller artiklar som rör 1500-talet. Ämnet är ganska fritt: Skriv artiklar om historiska händelser som inträffade det året, böcker som gavs ut, tavlor som målades, personer som föddes eller dog, byggnader som uppfördes eller revs, uppfinningar, upptäckter eller något annat – dock måste det ha anknytning till 1500-talet.

Arbetet kan utföras på olika sätt: Nya artiklar kan skrivas, befintliga artiklar kan utökas eller källbeläggas. Det viktiga är att svenskspråkiga Wikipedia får fler och bättre artiklar om detta intressanta sekel.

  • Tid: 14 augusti 2017 00:00:00 — 20 augusti 2017 23:59:59
  • Tävlingsledare: Historiker
  • Deltagande: Lägg till användarnamn, artiklar och poäng.
  • Poäng: Deltagarna räknar själva sina poäng.
  • Vinnare: Du?

Resultat[redigera | redigera wikitext]

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

  • 50 poäng för ny artikel över 2 000 byte + 1 poäng per påbörjat 100-tal byte över 2000 byte. Artiklarna skall vara källbelagda.
  • 1 poäng per påbörjat 100-tal byte för utökade artiklar. Utökningarna skall vara källbelagda. Dessa poäng ges vid utökning av artikeltexten, med tillhörande källa, det vill säga inte vid enbart tillägg av källa/referens.
  • 10 poäng per trovärdig referens som läggs till i en existerande artikel. Referens skall vara snyggt formaterad, men referensmall krävs ej.
  • 20 extrapoäng om alla {{Källa behövs}} plockas från en artikel genom att påståenden med mallen verifieras enligt föregående. Poäng utdelas om minst två mallar tagits bort från artikeln.
  • 20 extrapoäng om {{källor}} kan plockas bort från en artikel.
  • Observera: Extrapoängen för borttagande av mallar delas ut om artiklarna varit försedda med mallar innan tävlingen startade (oavsett vem som mallat dem), eller om artiklarna under tävlingens gång mallats av annan användare än den som sedan åtgärdar bristen och tar bort mallen. Det är alltså inte tillåtet att först malla en artikel och sedan åtgärda den, för att därigenom få extrapoäng.
  • Under tävlingens gång kan tävlingsledaren lägga upp önskemål om artiklar som behöver skapas eller utökas och då ger extrapoäng.

Resurser[redigera | redigera wikitext]

Tipshörnan[redigera | redigera wikitext]

Priser[redigera | redigera wikitext]

  • Vinnare:
  • Till alla som får över 150 poäng:
  • Till alla som får över 100 poäng:
Exempelanvändare, 127 p

Bairuilong, 429 p[redigera | redigera wikitext]

Boelnorra, 196 p[redigera | redigera wikitext]

MikaelaLH, 254 p[redigera | redigera wikitext]

Paracel63, 111 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Ambassadörerna, +760 byte = 8 p
  2. Adams skapelse, +4 393 byte = 44 p
  3. Självporträtt (Dürer), +2 776 byte = 28 p
  4. Sixtinska madonnan, +1 282 byte = 13 p
  5. Domedagen (Bosch), +350 byte = 4 p
  6. Greve Orgaz begravning, +1 092 byte = 11 p
  7. El Greco, +307 byte = 3 p

Smetanahue, 353 p[redigera | redigera wikitext]

Zquid, 8 p[redigera | redigera wikitext]

Lagt till bilder på kvinnliga regenter under 1500-talet: