Ambassadörerna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ambassadörerna
Hans Holbein the Younger - The Ambassadors - Google Art Project.jpg
KonstnärHans Holbein den yngre
Basfakta
Tillkomstår1533
TypOlja på ek
Mått (h×b)207 × 209,5 cm 
PlatsNational Gallery, London

Ambassadörerna är en målning från 1533 av den tyske konstnären Hans Holbein den yngre. Den finns idag på National Gallery i London.

Innehåll[redigera | redigera wikitext]

Målningen är ett dubbelporträtt av Jean de Dinteville, fransk ambassadör i England 1533, till vänster, och hans vän Georges de Selves, biskop i Lavaur. Målningen är i traditionen att avbilda lärda män framför böcker och instrument, bland annat två jordglober, ett solur, en luta, en psalmbok och olika vetenskapliga instrument, vilka har en symbolisk, religiös innebörd.

I förgrunden syns ett förvridet kranium,[1] en symbol för dödlighet. Kraniet är målad i ett anamorfiskt perspektiv, men sett från sidan är det avbildat med normala proportioner.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Lars Gustafsson har liknat de båda ambassadörerna i målningen för "välklädda och maktfullkomliga livsnjutare". Jordgloberna, horologierna och astrolabierna på bilden var både symboler för makt och kunskap i renässansens bildspråk.[1]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Gustafsson, Lars (1995). De andras närvaro: Essäer om konsten som kunskapskälla. Albert Bonniers Förlag. sid. 11. https://books.google.se/books?id=dBPnDAAAQBAJ&pg=PT11. Läst 15 augusti 2017 

Källförteckning[redigera | redigera wikitext]