Wikipedia:Veckans tävling/Högtflygande planer

Från Wikipedia
Veckans tävling
Högtflygande planer
Nu är vi uppe i rymden!
TävlingsledareAffe2011
DatumStart: 12 februari 2024 00:00:00
Slut: 18 februari 2024 23:59:59
Priser
Seger
Vid uppnådda 200 poäng:
Vid uppnådda 100 poäng:
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Måndag:
Antalet deltagare överträffade tävlingsledarens förväntan, och den första dagen kunde vi hälsa tre deltagare välkomna till rymden! Dessa var bbx, Deryni, och Nordelch, varmt välkomna allihop! Bbx var först in i tävlingen, men åkte aldrig upp till rymden utan stannade istället på jorden och studerade astronomi. Deryni uppfyllde en önskan från tipshörnan. Nordelch tog dock tidigt över ledningen, och deltog med fem bidrag om bland annat en astronaut och en satellit. Kommer det några fler deltagare?
Tisdag:
För att svara på gårdagens fråga: Ja! Det kom fler deltagare! Dessa var Sjunnesson, Nalle&Lisa och Zquid som hälsas varmt välkomna. Två av gårdagens deltagare tog tisdagsledigt idag, men Nordelch kämpade på och utökade en artikel om en månlandare men tappade sin förstaplats och halkade istället ner till tredje. Zquid utökade en artikel om en astronaut. Han kunde dock inte hålla samma takt som de andra nykomlingarna. Nalle&Lisa knep andraplatsen tack vare bland annat ett observatorium. Ingen av deltagarna kunde dock hinna ifatt Sjunnesson, som spräckte en rosettgräns och tog över förstaplatsen med hjälp av en grupp galaxer, en rymdstyrelse och en sorts satellit. Sedan glömde jag ju tacka Paracel63, Voyager85 och Zquid för användbara tips igår. Även Bbx fyllde på med ett tips idag. Tack för det! Vi får se om det kommer några fler deltagare eller om någon snor förstaplatsen från Sjunnesson. Spännande!
Onsdag:
Sedan gårdagens rapport har även Paracel63 anslutit sig och hälsas varmt välkommen! Fyra rymdfarare var aktiva i tävlingen idag, och en rosettgräns sprängdes. Nykomlingen Paracel63 skrev om en synonym till tävlingsämnet. Nordelch kämpade på med bland annat en utökning om en måne men lyckades inte avancera. Nalle&Lisa och Sjunnesson var fortfarande i kampen om förstaplatsen. Den sistnämnda försvarade dock den, med hjälp av en annan sorts satellit. Nalle&Lisa är dock inte långt ifrån och bidrog idag med en nyskrivning om ett teleskop. Bra utökningar och nyskrivningar av alla deltagare. Undrar om någon mer vill delta?
Torsdag:
Ingen ny deltagare har velat deltagit sedan den förra rapporten, men det kommer kanske. I vilket fall har det under dagen varit några rymdfarare aktiva med skrivandet. Nordelch ligger fortfarande på en tredjeplats och skrev idag om ett rymdrelaterat företag. Nalle&Lisa försvarade andraplatsen med hjälp av ett annat observatorium, och spräckte en annan rosettgräns. Ingen kunde dock knuffa ner Sjunnesson från förstaplatsen, som också spräckte en rosettgräns och besökte ett stort teleskop. Tack vare den extra långa nyskrivningen om teleskopet fick han veckans första extrapoäng för lång artikel/utökning. Vi får se hur det blir imorgon, när helgen närmar sig...
Fredag:
Inga nya deltagare sedan förra rapporten, men under fredagen har det ändå varit ett aktivt skrivande från både Nalle&Lisa och Sjunnesson. Nalle&Lisa ligger fortfarande på en andraplats och skrev idag om bland annat en japansk astronaut. Sjunnesson är dock fortfarande i ledning och skrev idag en nya artikel om en annan astronaut och fick för det ännu fler extrapoäng för extra långa artiklar/utökningar. Vi får se om några fler deltagare vill delta eller om någon stjäl förstaplatsen från Sjunnesson under helgen.
Lördag:
En ny deltagare välkomnas, nämligen Ulkl! Idag var det två rymdfarare aktiva i skrivandet. Nykomligen Ulkl höjde farten men bromsade in och kom inte upp på prispallen. Även Zquid var aktiv idag och utökade en artikel som skapats under tävlingsveckan. Ingen av de gick dock om Sjunnesson som fortfarande ligger på en relativt ohotad förstaplats. Nu närmar sig slutet på veckan, och därmed slutet på tävlingen. Vem vinner?
Söndag:
Idag har även Sabelöga deltagit, varmt välkommen! Tre rymdfarare var aktiva idag. Dessa var Sjunnesson, Nalle&Lisa, Paracel63 och nykomlingen Sabelöga. Paracel63 skrev om en numera väldigt omnämnd primat. Nalle&Lisa besökte ett observatorium, men lyckades inte slå nykomlingen Sabelöga som bidorg med en extra lång artikel om en rymdrelaterad film och knep andraplatsen. Sjunnesson ligger dock fortfarande i topp och bidrog också med en extra lång artikel om en astronaut. Det känns nästan lite sorgligt att den sista tävlingsdagen lider mot sitt slut, men nya insatser kan komma under senare delen av kvällen, och även nya deltagare. Poängställningen och resultatet får ni veta i summeringen. Tack för alla insatser hittills!
Summering:
Det blev ytterligare insatser av Sabelöga under kvällen. Resultatet blev att Sjunnesson vann med 773 poäng, Sabelöga blev tvåa med 344 poäng och Nalle&Lisa blev trea med 252 poäng. Bra insatser av alla deltagare, stort grattis till vinnaren Sjunnesson och hoppas vi ses i någon kommande tävling!
Nästa vecka blir det unga sportstjärnor i tävlingen Juniorvärldsmästare!


Med anledning av Marcus Wandts rymdresa den 18 januari 2024 ska vi i denna veckans tävling ägna oss åt rymden!

Rymden, eller universum, är oändligt, så i denna tävling finns det väl oändligt med saker att skriva om? Några exempel kan vara en asteroid (som denna), rymdfarare (som denna), planeter (som denna) eller stjärnor (som denna). Du får även skriva om astronomer.

Vad som räknas och inte räknas till "rymden"[redigera | redigera wikitext]

Kortfattat[redigera | redigera wikitext]

Rymden räknas som den del av universum som befinner sig utanför vår planets (jordens) atmosfär, alltså 100 kilometer över havsnivån.

Lite mer långfattat[redigera | redigera wikitext]

  • Ditt bidrag räknas om du skriver om någon som forskat om rymden.
  • Ditt bidrag räknas om du skriver om något som finns i rymden.
  • Ditt bidrag räknas om du skrivit om någon/något som varit i rymden.
  • Jorden och sådant som finns på jorden räknas inte till rymden, trots att jorden är i rymden.
  • Ditt bidrag räknas inte om du skriver om flygplan, luftballonger, flygplatser eller något annat som finns i luften.

Vid oklarhet, fråga tävlingsledaren, eller kika in Wikipedias definition av rymden.

Tävlingsfakta[redigera | redigera wikitext]

  • Mål: Att skapa och förbättra artiklar om allt som finns i rymden.
  • Tid: Vecka 7, 2024 (12 februari kl 00:00 – 18 februari kl 23:59)
  • Tävlingsledare: Affe2011
  • Deltagande: Lägg till användarnamn (i alfabetisk ordning), artiklar och poäng.
  • Poäng: Deltagarna räknar sina poäng själva.
  • Priser: Vinnaren får . Övriga som når 200 poäng får och de som når 100 poäng får .
  • Övrigt: Botar är inte tillåtna i tävlingen.

Övriga kommentarer[redigera | redigera wikitext]

  • Prisutdelningen kommer ske inte långt efter tävlingen avslutats.
  • Tävlingsledaren kan under tävlingens gång dela ut extrapoäng för en artikel i ett visst ämne.
  • Vinnaren blev... (du?)
  • Ha kul nu! Snart är vi uppe i det oändliga!
Merkurius

Poängräkning[redigera | redigera wikitext]

  • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) för utökning eller nyskrivning av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt.
  • OBS! Du måste ha minst en källa med när du skriver eller utökar artiklar. Wikipedia räknas inte som källa. Har du ingen källa räknas inte tävlingsbidraget.
  • Extrapoäng? Du får tio extrapoäng om du tar bort någon typ av källmall i en artikel, och du får 50 extrapoäng om artikeln eller utökningen du skriver är över 10 000 byte.

Tips om skrivämnen[redigera | redigera wikitext]

Tipshörnan[redigera | redigera wikitext]

Alla är välkomna att lägga in upp till tio önskningar inom ramen för tävlingen nedan. Enstaka önskemål kan illustreras i bildgalleriet. Stryk över det som har fixats. När en önskan blivit uppfylld kan man lägga in en ny.

  1. Affe2011: Artikeln om Christer Fuglesang kan definitivt få fler källor och utökas.
  1. Paracel63: Uppdatera och källbelägg Mars (planet).
  1. Voyager85: Utöka artikeln Rymdturism, med ett kapitel om kastbanefärder.
  2. Voyager85: Utöka artikeln Internationella rymdstationen
  1. Zquid: Basartikeln om Månen behöver uppdateras och få några fler källor (Se även på Månadens uppdrag)
  2. Zquid: Den Rekommenderad-märkta artikeln om Solsystemets upptäckt och utforskning har en "Källa behövs" sedan 2009(!)
  3. Zquid: Den Rekommenderad-märkta basartikeln om Universum är "Källa behövs"-märkt sedan 2010 och 2014(!)
  4. Zquid: Artikeln om kometen Hale–Bopp kan utökas och få några fler källor
  5. Zquid: Artikeln om astronauten Samantha Cristoforetti kan utökas och få några fler källor
  6. Zquid: Artikeln om astronomen Ethel Bellamy [1] kan utökas
  7. Zquid: Artikeln om astronomen Margaret Harwood (en) kan skapas
  8. Zquid: Artikeln om snart avslutade Expedition 70 (en) kan skapas
  9. Zquid: Artikeln om Cannon (månkrater) (en) kan skapas
  10. Zquid: Artikeln om den märkligt formade asteroiden (eller ska man säga de två sammanfogade asteroiderna?) 486958 Arrokoth kan utökas och få några fler källor
  1. bbx: Artikeln om den utomjordiska Wow-signalen behöver källbeläggas

Utförda tips[redigera | redigera wikitext]

Exempelanvändare, 216 p
  1. Sculptorgruppen, ny, 2712 byte = 27 p.
  2. Sombrerogalaxen, utökad med 657 byte = 7 p.
  3. Tomrum (astronomi), utökad med 980 byte + borttagande av källmall=20 p.
  4. Westerhout 49, ny, 11 213 byte + 50 extrapoäng för artikel över 10 000 byte = 162 p.

bbx, 12 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Avi Loeb, ny artikel, 1225 byte = 12 p

Deryni, 10 p[redigera | redigera wikitext]

  1. V339 Delphini, utökning av artikeltips, +987 byte = 10 p

Nalle&Lisa 252 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Sally Ride, + 1 319 byte = 13 p
  2. Steven Hawley, + 1 147 byte, första källa = 11 p
  3. Green Bank observatoriet, ny, 2 875 byte = 29 p
  4. Jodrell Bank, +744 byte, första källa = 7 p
  5. Andøya Space Center, + 785 byte = 8 p
  6. Ham (schimpans), + 1 420 byte, första källa, källmall borttagen = 14 + 10 = 24 p
  7. Greenland Telescope, ny, 2 010 byte = 20 p
  8. Observatorium Tusculanum, + 753 byte, första källa, källmall borttagen = 8 + 10 = 18 p
  9. Østervold observatorium, ny, 2 185 byte = 22 p
  10. Jantar Mantar i Ujjain, ny, 1 706 byte = 17 p
  11. Enos (schimpans), ny, 2 194 byte = 22 p
  12. Akihiko Hoshide, + 1 140 byte, första källa, källmall borttagen = 11 + 10 = 21 p
  13. Jantar Mantar, Varanasi, ny, 1 985 byte = 20 p
  14. Svalbard Rakettskytefelt + 502 byte = 5 p
  15. Kenneth T. Ham, + 1 546 = 15 p

Nordelch, 90 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Omloppsbana +418 byte, första källan = 4 p
  2. Zarja (ISS) ‎+437 byte = 4 p
  3. Vikingprogrammet ‎+427 byte = 4 p
  4. Akebono (satellit), ny, 1 290 byte = 13 p
  5. James C. Adamson +871 byte = 9 p
  6. Djur i rymdfart +570 byte = 6 p
  7. Smart Lander for Investigating Moon +718 byte = 7 p
  8. Mimas +530 = 5 p
  9. Astrobotic Technology +1 198 byte = 12 p
  10. NetSat, ny, 2 588 byte = 26 p

Paracel63, 26 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Kosmos, +2 083 byte = 21 p
  2. Enos (schimpans), +543 byte = 5 p

Sabelöga, 344 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Vyzov, +27 010 byte + 50 extrapoäng för ny artikel över 10 000 byte = 320 p
  2. Vozvrasjtjenije s orbity, +2 434 = 24 p

Sjunnesson, 773 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Sculptorgruppen, ny, 1 412 byte = 14 p
  2. Kinas nationella rymdstyrelse, +2 593 byte, tagit bort källmall = 26+10 = 36 p
  3. Jordresurssatellit, +4 690 byte, tagit bort källmall = 47 + 10 = 57 p
  4. Giant Metrewave Radio Telescope, ny, 10 313 byte + 50 extrapoäng för artikel över 10 000 byte = 103 + 50 = 153 p
  5. National Centre for Radio Astrophysics, ny, 8 553 byte = 86 p
  6. Jared Isaacman, ny, 12 607 byte = 50 extrapoäng för artikel över 10 000 byte = 50 + 126 = 176 p
  7. Mars (planet), tagit bort källmall (lagt till källa) = 10 p
  8. Ethel Bellamy, +1936 byte = 19 p
  9. Charles F. Bolden, +20 468 byte, 50 extrapoäng för artikel över 10 000 byte = 205 + 50 = 255 p

Ulkl, 13 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Atmosfärsbromsning, ny, 1 257 byte = 13 p

Zquid, 41 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Sally Ride, + 1 799 byte = 18 p
  2. Enos (schimpans), ´2 343 byte = 23 p