Rymdturism

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rymdturisten Mark Shuttleworth

Rymdturism är rymdresor där privatpersoner deltar på egen bekostnad.

Under 1960- och 70-talen trodde många att så kallade "rymdhotell" skulle vara i bruk kring år 2000, och många trodde att i början av 2000-talet skulle alla familjer i västvärlden kunna åka på semester till månen. Än så länge är dock rymdturism så dyrt att bara ytterst förmögna personer och företag har råd med det. Dennis Tito från USA blev 28 april-3 maj 2001 den förste rymdturisten då han åkte med den ryska farkosten Sojuz TM-32 till den Internationella rymdstationen (ISS) och sedan tillbaka till Jorden.

Det som främst lockar med rymdturism är upplevelsens unikhet, den storslagna känslan av att se jorden från rymden (något som brukar beskrivas av astronauter som väldigt intensivt), som statussymbol, samt för tyngdlöshetens känsla.

Virgin Galactic är ett brittiskt företag som planerade att börja med personliga rymdflygningar 2007, men av olika anledningar har detta blivit försenat. De första flygningarna med betalande passagerare är nu planerade till slutet av 2014. Det är dock bara korta flygningar i måttlig fart, som når drygt 100 km höjd, och inte omloppsbana.

Rymdturister[redigera | redigera wikitext]

Rysslands rymdbolag har skickat upp fem stycken rymdturister (fram till 2007), till priset 20 miljoner US-dollar:

  1. Dennis Tito (Amerikan), 2001
  2. Mark Shuttleworth (Sydafrikan), 2002
  3. Gregory Olsen (Amerikan), 2005
  4. Anousheh Ansari (Amerikanska / Iranska), 2006
  5. Charles Simonyi (Amerikan / Ungrare), 2007

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]