Wikipedia:Veckans tävling/Pyeongchang! VII – Australien

Från Wikipedia
Tävla om de olympiska medaljrosetterna och få en australisk …!


Priser
  • Segrarpris:
  • Andrapris:
  • Tredjepris:
  • Övriga tävlande med minst 100 poäng:
  • Alla deltagare: En australisk …

Tävlingen har börjat!

Loggboken

Zquid inledde tävlingsveckan med en australisk morgonmacka.
Zquid inledde tävlingsveckan med en australisk morgonmacka.

Måndag: Första bidraget kom från Nordelch, som hittat en måndagsmorgonpigg läderlapp. Under första tävlingsdagen röjde dessutom Annapannar, Boelnorra, Thoasp och Zquid rejält ute i bushen – varmt välkomna, allihopa!

Annapannar gick ut mjukt med ett vattenfyllt träd. Ett stycke längre fram hittade vi fjärdeplacerade Thoasp, som testade vägnätet nära en huvudstadshamn i lag med en racerbilskonstruktör. Zquid hade dock receptet för att försvara en tidig bronsplacering: inled med en smaklig morgonmacka, träna därefter tennis med proffsen och avrunda dagen med en cykeltur till ett riktigt rev tillsammans med en olympisk bronsmedaljör. Boelnorra kom dock än längre genom besök vid en rejäl utskeppningshamn.

I toppen hittade vi Nordelch, som varit på släktträff hemma hos familjen Skink och säkrat den tidiga ledningen genom tips från ytterligare en läderlapp. Tack för alla bidragen och kämpa på!


Boelnorra lärde sig mer om permakulturens pappa.
Boelnorra lärde sig mer om permakulturens pappa.

Tisdag: Andra tävlingsdagen hade vi fyra tävlande där ute på banan. Två av dem skaffade sig rosett att sätta på kylaren, och resterande är på god väg.

Annapannar fyllde på saltvattenförrådet både till lands och till sjöss. Zquid ägnade först dagen åt slagkraftigt folk och avrundade aftonen med lite schlagerfolk. Något avancemang blev det dock inte, eftersom Boelnorra med stor framgång frotterade sig med permakulturella individer. Nordelch fortsatte i täten, denna dag med hjälp av typer med rymliga fickor.

I skrivande stund är det 14 grader och natt i Australiens hjärta. Torsdagen utlovar dock lite högre grader. Paraply behöver inte tas med.


Bumerang, ett ord som hämtats från de australiska språken.
Bumerang, ett ord som hämtats från de australiska språken.

Onsdag: Även under onsdagen var fyra terrängfordon igång ute i den australiska bushen. En till kylare fick en rosett.

Annapannar gick en språkkurs och kom sånär ikapp den för dagen stillastående Thoasp. Zquid besökte sina kusiner inom televisionen. Därefter övervarade hen ett litterärt evenemang, före aftonens tennis. Boelnorra lyckades trots det ivriga smashandet försvara andraplatsen, genom en utflykt till djävlarnas ö (via Port Lincoln). Ledande Nordelch fortsatte oförtrutet sina studier av de flaxande australiensarna (som bor "down under" och därför självklart sover uppochner).


Damarvallabyn kan inte bara använda bakbenen.
Damarvallabyn kan inte bara använda bakbenen.

Torsdag: Torsdagen blev en mellandag, med tre tävlande i hängmattorna. Boelnorra var dock i farten och förstärkte sin andraplats genom lite arkitektstudier i söder. Samtidigt hoppade ledande Nordelch omkring i ensamt majestät som ett riktigt kängudjur.

Nu är det fredag, och solen gick ner över Indiska oceanen redan för ett par timmar sedan. Men det var varmt och soligt idag, åtminstone i Perth. Hoppas ni orkade upp ur hängmattorna…


YesDi såg på solnedgången i Harvey.
YesDi såg på solnedgången i Harvey.

Fredag: Under fredagen hade vi fyra tävlande i farten. En var ny – varmt välkommen, YesDi!

Nykomlingen inledde resan med att beskåda solnedgången i längst borta i väster, och nu ligger hela landet i öster öppet för vidare utforskningar. Zquid studerade statsvapen och nationalsånger, varefter aftonen avrundades med gott vin i lag med en tonsättare och en låtskrivare. Medan Boelnorra fortsatte sin resa på ön i söder, höll Nordelch avståndet nedåt intakt med hjälp av tips från en pungråtta och efter ytterligare en visit hemma hos familjen Skink.

Nu är det lördag. Helgen blir blöt i Port Moresby. I de 1000 stammarnas land är det trots det våta gräset rugby league som gäller.


Ulkl besökte en lördagsmässa i Perth.
Ulkl besökte en lördagsmässa i Perth.

Lördag: Lördagen bjöd på en ny tävlande – varmt välkommen, Ulkl! I övrigt var det en lugn dag ute bland eukaplyptusträden och fårflockarna.

Ulkl inledde sitt tävlande med att gå i kyrkan. Framför sig har han nu trio med motorproblem som får se upp. Zquid besökte en balettföreställning, inbjuden av en minister som kan ta ton. Piruetterna räckte äntligen till att ta sig förbi en lördagsledig Boelnorra och upp på den hägrande silverplatsen. Nordelch höll sig dock på behörigt avstånd, assisterad av en pungmård.

Vad händer under söndagen? Får vi fler tävlande? Och vilka tar hem de tre medaljrosetterna? Det vet vi först om ett antal timmar. Lycka till!


Robert Whittaker, en mellanviktare av klass.
Robert Whittaker, en mellanviktare av klass.

Söndag: Under avslutningsdagen fick vi en ny tävlande – varmt välkommen, Ma805! Annars var det en oväntat lugn slutrusch, med fem av åtta tävlande i hängmattan. Nåja, det kan vara skönt det med.

Dagens nykomling tog hjälp av en mellanviktare av klass. Resultatet blev ett snabbt avancemang fram till fjärde plats i startfältet. Boelnorra utforskade skären längst i väster och lyckades åter köra om Zquid i kampen om den åtråvärda silverrosetten.

Nordelch var dock dagens utropstecken. Tävlingsledaren tänkte inte riskera något, inledde dagen med en maskorm och besökte därefter familjen Fenfoting. Resten av dagen ägnades åt mys hos släkten Hydromys med mer avlägsna släktingar, innan han nöjd med insatsen kunde gräva fram sin välförtjänta guldrosett med hjälp av en lokal förmåga.

Öländerna i Asien – de är 11 till antalet – är platsen för nästa Pyeongchang!-etapp.

Tack, allihopa, för ytterligare en väl genomförd tävlingsvecka! Era priser delas nu ut, och som deltagarpris får ni er egen australiska fågel. Den som vill tävla mer, har något att göra varje vecka framöver. Annars syns vi förhoppningsvis i början av december, när vår geografiska resa nått fram till Öasien.

De tävlande har gått i mål!

  • Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.
  • Den kommande veckan tävlas det i ämnet Asien. Välkommen att delta även där!

Pyeongchang! VII – Australien …[redigera | redigera wikitext]

Vänster: Australien är ämnet denna vecka. Höger: Uluru, en sandsten på högkant, modell större. Vänster: Australien är ämnet denna vecka. Höger: Uluru, en sandsten på högkant, modell större.
Vänster: Australien är ämnet denna vecka. Höger: Uluru, en sandsten på högkant, modell större.

… handlar om en av jordens kontinenter. Det är den minsta[1] kontinenten, och den består endast av ett land och en ö – Australien och Nya Guinea. Jodå, Nya Guinea delar kontinentalsockel med Australien,[2] och den har bara varit en egen ö i 10 000 år.

— /// —

Vad finns det att skriva om? Bland annat tennisspelare, kontinentalplattor, konstiga fotbollsvarianter, vackra fåglar, sandstenar som står på högkant, populära TV-serier och bitska små bestar. Men det glesbefolkade landet har mycket mer att bjuda på, som två mångmiljonstäder, världens största system av korallrev och stora sjöar som blir små. Och på andra sidan av Torres sund talas det 800 språk

Australien är visserligen den minsta kontinenten, men den kompletteras av världens näst största ö.[3] I den här tävlingen ingår artiklarna med anknytning till landet Australien, ön Nya Guinea samt landet Papua Nya Guinea. Fråga på diskussionssidan om du är osäker.

— /// —

Den här veckans tävling är sjunde etappen i en tio månader lång odyssé. Resan kommer att ta oss ända till halvön där 2018 års olympiska vinterspel arrangeras. Den olympiska elden kommer att föras från region till region och till slut nå fram till Pyeongchang, lagom i tid för starten av 2018 års spel.

— /// —

Välkomna till etappen! Och pyeongchang[a] på er, allihopa!

Relaterade tävlingar[redigera | redigera wikitext]

  • Riostafetten, som arrangerades från november 2015 till augusti 2016 och slutade här.
  • Pyeongchang! –

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

  • Tid: Vecka 45, 2017 (6 november kl 00:00 – 12 november kl 23:59)
  • Tävlingsledare: Paracel63
  • Deltagande: Lägg till användarnamn (i alfabetisk ordning), artiklar och poäng.
  • Poäng: Deltagarna räknar själva sina poäng.
  • Priser: Vinnaren föräras den olympiska guldrosetten. Tvåan får motta den olympiska silverrosetten. Trean belönas med den olympiska bronsrosetten. Övriga som når minst 100 poäng får den lila rosetten. Deltagarpris med anknytning till kontinenten Australien delas ut till alla som är med i tävlingen.
  • Segrare: Nordelch

Stafettpris[redigera | redigera wikitext]

Eftersom detta är en etapp i en tävling som avslutas först i februari 2018 finns det ett särskilt stafettpris. Det kommer att gå till den som deltar i alla deltävlingarna. Utdelning sker i samband med olympiska vinterspelen 2018.

Australiska deltagarpris[redigera | redigera wikitext]

Den här gången får alla deltagarna varsin fågel från den australiska kontinenten. De delas ut i alfabetisk ordning.

Poängräkning[redigera | redigera wikitext]

  • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller nyskrivning av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt.
  • OBS! 1 Nyskrivna artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning av något slag.
  • OBS! 2 Om du lägger in information i en robotskapad artikel, behövs ofta överflödiga instruktioner, tomrader och oanvänd kod ur faktarutan rensas bort ur artikelkoden. Ett tips är att göra den städningen först och därefter spara artikeln. Då kan du i nästa steg utöka artikeln med "egen information" och behöver då bara tävlingsnotera dina tillägg i artikelsparning 2.
  • 3 p i bonus för första bilden i en artikel som skapats före tävlingsveckan. Om artikeln endast innehåller en karta, räknas detta också som en bildlös artikel.
  • 3 p i bonus för första källhänvisningen i en artikel som skapats före tävlingsveckan.
  • Alla artiklar om landet Australien, ön Nya Guinea (vilka delar kontinentalsockel) och deras invånare etc räknas in. Det inkluderar folk som är födda där, folk som bott där ett rejält tag, djur- och växtarter som lever där etc. Av praktiska skäl ingår de två länderna Australien och Papua Nya Guinea helt och hållet i tävlingen.

Plats för artikelförslag som alla wikipedianer kan lägga in. Av praktiska skäl endast ett tiotal per tipsare. Stryk över det som har fixats.

Dessutom kan man få en del tips från:

  1. Wikipedia:Önskelista/Geografi
  2. Wikipedia:Projekt Australien

exempel (med konkreta artikelexempel):

Australi-Enok, 46 p
  1. Kathleen Le Messurier (en), ny 2 000 byte = 20 p
  2. Mot alla vindar, +1 500 byte, källa 1 = 15+3 = 18 p
  3. Mount Kubor, +500 byte, bild 1 = 5+3 = 8 p

1. Nordelch, 436 p den olympiska guldrosetten[redigera | redigera wikitext]

1. Pipistrellus westralis, ny 3 580 byte = 36 p
2-6. Ctenotus agrestis (200 b), Ctenotus alacer (200 b), Ctenotus alleni (200 b), Ctenotus allotropis (400 b) = 2+2+2+4 = 10 p
7. Pipistrellus adamsi, ny 3 974 byte = 40 p
8. Sminthopsis youngsoni, + 2 023 byte = 20 p
9. Sminthopsis psammophila, +2 892 byte = 29 p
10. Macropus irma, +2 093 byte = 21 p
11. Miniopterus macrocneme, ny 2 850 byte = 28 p
12. Damavallaby, +4 038 byte = 40 p
13-16. Ctenotus angusticeps (200 b), Ctenotus aphrodite (200 b), Ctenotus arcanus (300 b), Ctenotus ariadnae (200 b) = 2+2+3+2 = 9 p
17. Pseudochirops archeri, +3 240 byte = 32 p
18. Dasyurus maculatus, +4 132 byte = 41 p
19-22. Anilios affinis (200 b), Aprasia aurita (400 b), Aprasia rostrata (400 b), Aprasia haroldi (200 b) = 2+4+4+2 = 12 p
23. Hydromys ziegleri, ny 3 551 byte = 36 p
24. Hydromys hussoni, +1 904 byte = 19 p
25. Pseudomys calabyi, ny 2 263 byte = 23 p
26. Mesembriomys macrurus, + 1 865 byte = 19 p
27. Isoodon macrourus, +2 069 byte = 21 p

2. Boelnorra, 188 p den olympiska silverrosetten[redigera | redigera wikitext]

  1. Port Lincoln, + 6 396 byte = 64 p
  2. Bill Mollison, 5 215 byte = 52 p
  3. Tasmanien, + 1 994 byte = 20 p
  4. John Lee Archer, 3 575 byte = 36 p
  5. Houtman Abrolhos, + 1 619 byte = 16 p

3. Zquid, 179 p den olympiska bronsrosetten[redigera | redigera wikitext]

  1. Vegemite, + 467 byte, första källan = 5 + 3 = 8 p
  2. Australiska öppna 2017, + 183 byte, första bilden = 2 + 3 = 5 p
  3. Australiska öppna 2016, + 185 byte, första bilden = 2 + 3 = 5 p
  4. Dane Bird-Smith, + 102 byte, första bilden = 1 + 3 = 4 p
  5. Liz Cambage, + 247 byte, första källan = 2 + 3 = 5 p
  6. Jacob Clear, + 112 byte, första bilden = 1 + 3 = 4 p
  7. Annette Edmondson, + 332 byte, första källan = 3 + 3 = 6 p
  8. Rachel Jarry, + 304 byte, första källan = 3 + 3 = 6 p
  9. Emma Tonegato, + 35 byte, första bilden = 0 + 3 = 3 p
  10. Great Ocean Road, + 358 byte, första källan = 4 + 3 = 7 p
  11. Ningaloorevet, + 297 byte = 3 p
  12. Australiska öppna 2014, + 194 byte, första bilden = 2 + 3 = 5 p
  13. Australiska öppna 2010, + 198 byte, första bilden = 2 + 3 = 5 p
  14. Australiska öppna 2009, + 175 byte, första bilden = 2 + 3 = 5 p
  15. Australiska öppna 2008, + 211 byte, första bilden = 2 + 3 = 5 p
  16. Australien i Eurovision Song Contest 2015, + 105 byte, första bilden = 1 + 3 = 4 p
  17. Don't Come Easy, + 275 byte, första bilden = 3 + 3 = 6 p
  18. Blåringade bläckfiskar, + 1109 byte, första källan = 11 + 3 = 14 p
  19. Tillbaka till Eden, + 589 byte, första källan = 6 + 3 = 9 p
  20. Melbourne Prize for Literature, + 635 byte = 6 p
  21. Sydney Indoor, + 72 byte, första bilden = 1 + 3 = 4 p
  22. Australiens statsvapen, + 316 byte, första källan = 3 + 3 = 6 p
  23. Advance Australia Fair, + 102 byte, första bilden = 1 + 3 = 4 p
  24. Peter Dodds McCormick, + 329 byte, första bilden, första källan = 3 + 3 + 3 = 9 p
  25. Grange, + 220 byte, första bilden, första källan = 2 + 3 + 3 = 8 p
  26. Anja Nissen, + 648 byte, första källan = 6 + 3 = 9 p
  27. Robert Helpmann, + 799 byte, första källan = 8 + 3 = 11 p
  28. Fiona Tonkin, + 244 byte, första källan = 2 + 3 = 5 p
  29. Peter Garrett, + 801 byte, första källan = 8 + 3 = 11 p

4. Ma805, 66 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Robert Whittaker (kampsportare), +6 562 byte = 66 p

5. Thoasp, 52 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Ron Tauranac, + 378 byte = 4 p
  2. Federal Highway, +606 byte, bild = 6 + 3 = 9 p
  3. Jervis Bay Territory, +3 588 byte, bild = 36 + 3 = 39 p

6. Annapannar, 51 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Australisk baobab, +1 470 byte = 15 p
  2. Lake Torrens, +1 478, 1 bild = 15+3 = 18 p
  3. Spencer Gulf, +450, 1 bild = 5+3 = 8 p
  4. Australiska språk, +396, 1 bild, 1 källa = 4+3+3 = 10 p

7. YesDi, 36 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Harvey, Western Australia, + 3 644 byte = 36 p

8. Ulkl, 29 p[redigera | redigera wikitext]

  1. St George's Cathedral, Perth, +2 883 byte = 29 p
  1. ^ Uttalas som det låter (pjångtjang!), följt av 10 volter i luften innan man landar i snön igen…
  1. ^ Australien (kontinent) i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 5 november 2017.
  2. ^ ”New Guinea” (på engelska). newworldencyclopedia.org. http://www.newworldencyclopedia.org/entry/New_Guinea. Läst 5 november 2017. 
  3. ^ Nya Guinea i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 5 november 2017.