Wikipedia:Veckans tävling/Till Tokyo III – (Antarkt)is II

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tävla om de olympiska medaljrosetterna & få en isig …!


Priser
 • Segrarpris: Article Olympics Gold2.svg
 • Andrapris: Article Olympics Silver2.svg
 • Tredjepris: Article Olympics Bronze2.svg
 • Övriga tävlande med minst 100 poäng: Article purple.svg
 • Alla deltagare: En isig …

Fotothek df roe-neg 0006711 006 Ein Mann spielt ein Sousaphon auf der Leipziger Herbstmesse 1954.jpg Tävlingen är över!
Tävlingslogg
Isla Hanover, någonstans bland södra Chiles fjordar.

Måndag: Första bidraget kom innan solen gått upp, via en landstigning på en ö där man haft sommarlov i två års tid. Innan första dagen var över hade även Deryni, EPIC, Nordelch och Sjunnesson anslutit sig till polarforskarnas skara. Kylslaget välkomna, allihopa!

När måndagen var till ända hade vi EPIC i en tidig ledning (och redan med rosett), efter studier i kalla material och kyliga organismer. Nordelch låg tvåa, med fiskelycka både bland abborrartade typer och prickfiskar. Tredjeplatsen belades av Sjunnesson, som klättrat upp till nästan 4 500 meters höjd. Deryni tog sig till fjärde plats via en ö vid en halvö. Allexim var kvar på sin egen isolerade ö hela långa dagen och avslutade första dagens resultatlista.


Thurston Island är en vit plats.

Tisdag: Under tisdagen anlände även Boelnorra och Murmeldjuret – välkomna! – till våra sydliga breddgrader. Under dagen utsågs dessutom rosettmottagare två och tre.

Vid midnatt hade nykomlingen Boelnorra seglat omkring bland nyzeeländska sydöar. Sjunnesson försökte försvara tredjeplatsen genom studier av isolerade bergstoppar, men Murmeldjuret körde om efter bildrika färder mellan öarna i väster. Nordelch hade en aktiv dag på kontinenten och i havet, men inte heller han lyckades försvara sin egen position. Samtidigt hade EPIC fastnat bland sina alger och tillbringade dagen med utredande arbete.

Dagens verkliga raket stod Deryni för, där han for fram som ett sydsken över inlandsisen. Poängen samlades in i fruset skick och någonstans bland glaciärerna.


Isalger växer bara på kyliga platser.

Onsdag: Tredje tävlingsdagen hade vi återigen fem tävlande någonstans på isvidderna (och förhoppningsvis väl påpälsade). Två nya rosetter tjänades in.

Under dagen tog sig Murmeldjuret från Sydshetlandsöarna till "en glaciärkyrka". Detta räckte dock inte mot en energisk Sjunnesson, som studerade smådjur och stora kontinenter och raskt avancerade till fjärde plats. Nordelch lyckades med nöd och näppe försvara tredjeplatsen efter ett strandhugg söder om Nya Zeeland. Deryni var vid Antarktiska halvön både en och två gånger. Andraplatsen rykte dock all världens väg, när EPIC fick fart på skridskorna och rusade fram på isen i jakt på fina alger. Förstaplatsen övertogs i ett nafs.


Port Pegasus, på södra delen av Stewart Island.

Torsdag: Och på torsdagen hade vi fyra tävlande ute på isen. Boelnorra upptäckte gamla fiskelägen på Stewart Island, medan Sjunnesson hade betydligt större anspråk; Nordelch var fast någonstans i packisen och förlorade därmed tredjeplatsen.

På andra plats hittade vi dock även denna dag Deryni, som började dagen bland fjädermyggor och avslutade den med en björnfot. EPIC höll farten uppe där ute på isen och förstärkte förstaplatsen med några snygga åttor.


Adélielands alldeles egen pingvin.

Fredag: Fredagen bjöd på en ny tävlande – vi hälsar Zquid sydsommarvarmt välkommen!

Sent startande Zquid tog sig direkt upp på sjunde plats, efter en kall utflykt söder om Argentina. Nordelch fick draghjälp av en valfågel, medan en balttysk agerade lots.

Deryni var hela dagen involverad i samtal med fåglar i frack. Sjunnesson tog tillfället i akt, och körde om efter en snabb färd mellan franska och brittiska besittningar i söder. I toppen hade vi dock fortfarande EPIC, denna dag fullt upptagen med sina isbitar.

Nu är det helg. Vädret på Sydpolen är bara 26 minus, men den som vill bada kan möjligen tycka att Kerguelens 5 plusgrader är än behagligare.


Scotts stuga anno 2010.

Lördag: Under lördagen dök två ytterligare söderhavsresenärer upp bland isflaken. Sydsommarvarmt välkomna, Ulkl och YesDi! Åtta polarforskare var i farten under dagen, som just nu är ganska lång.

YesDi ägnade lördagen år några öaren rygg. Det räckte för att ta sig förbi Allexim, som fortfarande befann sig på sin isolerade ferieö. Zquid försvarade sin egen position via iskall bergsklättring. Sent startande Ulkl lyckades dock köra om och upp till sjunde plats efter en färd från en udde till expeditionsledarens stuga. Boelnorra tillbringade dagen på ett institut och höll samtidigt konkurrenterna stången.

Längre fram i fältet tog Murmeldjuret över fjärdeplatsen via en farofylld seglats med spanskt linjeskepp till en udde i söder. Sjunnesson färdades samtidigt i lag med en skotte i söderled ända till gamla tyska landanspråk. Deryni hade dock spänt på sig snabba skridskor och for som en skottspole mellan Hockeyallsvenskan och typer utan hockeyfrilla; silverplatsen övertogs av bara farten. Ledningen var dock fortfarande i (andras) säkra händer, eftersom EPIC under dagen utökat både Antarktis (artikeln, inte kontinenten) och is mer än rejält. Tackar!

Nu är det endast timmar kvar av tävlingsveckan. Hoppas allt är väl på era forskningsresor, och att ingen förfrusit tårna. Heja!


Nu är tävlingen slut! Tack för alla bidragen och insatserna! Slutrapport och prisutdelning kommer snarast möjligt. SMirC-smile.svg

Athletics tracks finish line.jpg De tävlande har gått i mål!

Till Tokyo III – (Antarkt)is II …[redigera | redigera wikitext]

Antarktis är större än Europa och faktiskt inte bara is… Antarktis är större än Europa och faktiskt inte bara is…
Antarktis är större än Europa och faktiskt inte bara is

… har Antarktis som ämne. Men det handlar också om is. Detta innebär att du kan skriva i alla artiklar som kan placeras in under kategori:Antarktis eller kategori:is. Förhoppningsvis har du tagit på dig dina broddar eller långfärdsskridskor, trimmat dina slädhundar (åtminstone om ni ska till den sydligaste av kontinenter) och spanat in magnetiska sydpolen.

I den här tävlingen tolkar jag begreppet Antarktis rätt generöst, så jag räknar in alla öar och ögrupper som åtminstone ligger ungefär söder om 50 grader sydlig bredd. Det inkluderar i det här fallet även Falklandsöarna, Prins Edwardöarna, alla delar av Franska sydterritorierna (även den relativt tempererade Amsterdamön och Saint-Paul. Macquarieön räknas in (Tasmanien hoppar vi dock över), liksom alla småöarna som ligger söder eller sydöst/öster om Nya Zeelands sydö. Och den som vill skriva om Eldslandet eller Hanoverön (har du läst Två års ferier, känner du igen namnet… Face-wink.svg) har min välsignelse.

Dessutom skriver vi om allt som ligger söder därom. Det inkluderar allt från Västvinddriften och Grytviken till Peter I:s ö och Mount Erebus. Vi kan skriva om Syowa (där den här trevliga TV-serien utspelar sig). Den här kategorin kan för övrigt utökas med material från den här kategorin. Och vi kan skriva om sjöleopard, kungspingvin, sjöar (av olika slag), floder (faktiskt ganska många), polarforskare, landanspråk, fördrag, ljusa nätter och mörka dagar, tidszoner, växter och mer därtill.

Och så kan vi skriva om is. Så allt som kan placeras in under kategori:Is räknas.

Den här veckans tävling är tredje etappen i en tio månader lång odyssé. Den kommer att ta oss från det olympiska ända till landet för 2020 års olympiska sommarspel. Den olympiska elden kommer att föras från region till region och till slut nå fram till Tokyo, lagom i tid för starten av 2020 års spel.

Välkommen på vår resa!

Relaterade tävlingar[redigera | redigera wikitext]

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

 • Tid: Vecka 49, 2019 (2 december kl 00:00 – 8 december kl 23:59)
 • Tävlingsledare: Paracel63
 • Deltagande: Lägg till användarnamn (i alfabetisk ordning), artiklar och poäng.
 • Poäng: Deltagarna räknar själva sina poäng. Tävlingsledaren justerar eller assisterar vid behov.
 • Priser: Vinnaren föräras den olympiska guldrosetten. Tvåan får motta den olympiska silverrosetten. Trean belönas med den olympiska bronsrosetten. Övriga som når minst 100 poäng får den lila rosetten. Deltagarpris med isig anknytning utdelas till alla som är med i tävlingen.

Poängräkning[redigera | redigera wikitext]

 • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 50) utökning eller nyskrivning av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt.
 • OBS! Nyskrivna artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning av något slag.
 • OBS! 2 Om du lägger in information i en robotskapad artikel, behövs ofta överflödiga instruktioner, tomrader och oanvänd kod ur faktarutan rensas bort ur artikelkoden. Ett tips är att göra den städningen först och därefter spara artikeln. Då kan du i nästa steg utöka artikeln med "egen information" och behöver då bara tävlingsnotera dina tillägg i artikelsparning 2.
 • 3 p i bonus för första bilden[a] i en tidigare bildlös artikel.
 • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[b] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan.
 • Dubbla poäng för allt som görs i artiklarna Antarktis och Is.
 • Artiklar om Antarktis (kategori) och is (kategori) räknas in i tävlingen. Dessutom finns några ytterligare möjligheter (se texten ovan).

Stafettpris[redigera | redigera wikitext]

Eftersom detta är etapp 3 i en tävling som avslutas först i juli 2020 finns det en särskilt stafettpris. Det kommer att gå till den som deltar i alla deltävlingarna. Utdelning sker i samband med olympiska sommarspelen 2020.

Tipshörnan[redigera | redigera wikitext]

Plats för artikelförslag som alla wikipedianer kan lägga in. Begränsat till ett tiotal per tipsare.

 1. Paracel63: Antarktis djur och växter (en)
 2. Paracel63: Sora yori mo Tōi Basho (en)
 3. Paracel63: Kategori:Issport (för den som är sportintresserad)
 1. Allexim: Naturreservatet Alacalufes (eng)
 2. Allexim: Naturreservatet Magallanes (eng)
 3. Allexim: Naturreservatet Laguna Parrillar (eng)
 4. Allexim: Översätt Francisco Coloane Coastal and Marine Protected Area och skapa en artikel.
 5. Allexim: Skapa en artikel om Julie Palais. Se även den relaterade artikeln Palais Glacier. (eng)
 6. Allexim: Vijay Kumar Raina. (eng)
 7. Allexim: Elizabeth Morris, belönad med Polarmedaljen. (eng)
 8. Allexim: Polarmedaljen. (eng) (no)
 9. Allexim: Law Dome alt. Lawkupolen. (engelska) (nynorska)

# Allexim: Scotts stuga. Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Geografi. (eng) (no)

 1. Zquid: Utöka artikeln Kalvning (glaciär) och ge den källor
 2. Zquid: Utöka artikeln Isberg och ge den fler källor
 3. Zquid: Utöka artikeln Antarktisfördraget och ge den fler källor
 4. Zquid: Utöka artikeln Adéliepingvin
 5. Zquid: Uppdatera artikeln Larsens shelfis
 6. Zquid: Skapa artikeln Helen Fricker (en)
 7. Zquid: Skapa artikeln Jerri Nielsen (en)
 8. Zquid: Skapa artikeln Isbrist (eller annat lämpligt namn) (en)
 9. Zquid: Skapa artikeln Leith Harbour (en)

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

 • Nedanstående rosetter är endast provisoriskt placerade; de kan senare bytas ut mot en mer värdefull rosett. Deltagarna listas alfabetiskt.

exempel:

Isa Antarkta, 39 p
 1. Antarktis djur och växter, ny, 2000 byte = 20 p
 2. Is, +500 byte = 10 p (dubbla poäng)
 3. Landanspråk på Antarktis, +551 byte, källa 1 = 6+3 = 9 p

Allexim, 30 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Hanoverön, +427 bytes = 4 p
 2. Syowa, +978 bytes = 10 p + första fotot på forskningsstationen Syowa = 3 p
 3. Antarktis, +175 bytes = 2 p + dubbla poäng = 2 p
 4. Lista över forskningsstationer på Antarktis, +622 bytes = 6 p
 5. Brittiska Antarktis, +343 bytes = 3 p

Boelnorra, 41 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Stewart Island, +791 bytes, första källa 8+3 = 11 p
 2. Aucklandöarna, +312 bytes, första källa 3+3 = 6 p
 3. Port Pegasus, Ny 1054 bytes, = 11 p
 4. Antarctica New Zealand, Ny 1277 bytes, = 13 p

Deryni, 526 p Article Olympics Silver2.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. D'Urville-ön, +2 186 byte, första källan = 22 + 3 = 25 p
 2. Is, +334 byte * dubbelbonus = 3 * 2 = 6 p
 3. Antarktis, +6 656 byte * dubbelbonus = 67 * 2 = 134 p
 4. Astrolabe, +588 byte, första bilden = 6 + 3 = 9 p
 5. Vega, +122 byte, första bilden = 1 + 3 = 4 p
 6. Belgica antarctica, +402 byte = 4 p
 7. Tobias Björnfot, +1 315 byte, första källan = 13 + 3 = 16 p
 8. Kungspingvin, +787 byte = 8 p
 9. Joseph Berger, +1 151 byte = 12 p
 10. Nils-Arne Björk, +1 149 byte = 11 +
 11. Daniel Bertov, +1 263 byte = 13 p
 12. Isac Brännström, +1 188 byte, första källan = 12 + 3 = 15 p
 13. Anders Bäckström (ishockeyspelare), +1 225 byte, första källan = 12 + 3 = 15 p
 14. Blåskimen, +823 byte = 8 p
 15. Alexander Island, +3 827, första källan = 38 + 3 = 41 p
 16. Arne Carlsson (ishockeyspelare), +1 196 byte = 12 p
 17. Kenneth Ekman, +1 103 byte = 11 p
 18. Simon Johansson (ishockeyspelare), +1 208 byte, första källan = 12 + 3 = 15 p
 19. Bert-Olav Karlsson, +1 278 byte, första källan = 13 + 3 = 16 p
 20. Macquarieön, +264 byte = 3 p
 21. Vitkindad pingvin, +182 = 2 p
 22. Jens Karlsson, +1 216 byte, första källan = 12 + 3 = 15 p
 23. Christer Kellgren, +1 307 byte, första källan = 13 + 3 = 16 p
 24. Stefan Ketola, +1 523 byte, första källan = 15 + 3 = 18 p
 25. Karl Kinch (ishockeyspelare), +1 224 byte, första källan = 12 + 3 = 15 p
 26. Johan Larsson (ishockeyspelare född 1986), +1 362 byte, första källan = 14 + 3 = 17 p
 27. Jan Labraaten, +1 415 byte, första källan = 14 + 3 = 17 p
 28. Victor Laz, +1 222 byte, första källan = 12 + 3 = 15 p
 29. Björn Lavander, +1 460 byte, första källan = 15 + 3 = 18 p
 30. Fredrik Krekula, +1 224 byte, första källan = 12 + 3 = 15 p

EPIC, 1 296 p Article Olympics Gold2.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Is, +38 271 bytes = 764 p (dubbla poäng)
 2. Avisning, +419 bytes = 4 p
 3. Isalger, +7 804 bytes, första källa = 78 + 3 = 81 p
 4. Isbit, +6 772 bytes, första källa = 67 + 3 = 70 p
 5. Antarktis +11 690 bytes = 234 p (dubbla poäng)
 6. Isberg +7 479 bytes = 74 p
 7. Istapp +6 928 bytes = 69 p

Murmeldjuret, 164 p Article purple.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Thurston Island, +61 bytes, första bilden = 1 + 3 = 4 p
 2. Robinson Group, +1 907 bytes = 19 p
 3. Ioannes Paulus II Peninsula, första bilden = 3 p
 4. Atanasoff Nunatak, första bilden = 3 p
 5. Kaliakra Glacier‎, första bilden = 3 p
 6. Perunika Glacier‎, första bilden = 3 p
 7. Tangra Mountains‎, första bilden = 3 p
 8. Friesland Ridge‎, första bilden = 3 p
 9. Omurtag Pass‎, första bilden = 3 p
 10. Wörner Gap‎, första bilden = 3 p
 11. Chirpan Peak, första bilden = 3 p
 12. Petrich Peak, +436 bytes, första bilden = 4 + 3 = 7 p
 13. Mount Bowles, +1 052 bytes, första bilden = 10 + 3 = 13 p
 14. Ticha Peak, första bilden = 3 p
 15. Catalunyan Saddle‎, första bilden = 3 p
 16. Mount Siple, första bilden = 3 p
 17. Bowles Ridge, +1 565 bytes, första bilden = 15 + 3 = 18 p
 18. Ongal Peak, +430 bytes, första bilden = 4 + 3 = 7 p
 19. Jøkulkyrkja, första bilden = 3 p
 20. San Telmo, ny 4 897 = 49 p
 21. Cape Shirreff, +568 bytes, första bilden = 5 + 3 = 8 p

Nordelch, 194 p Article purple.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Pleuragramma antarctica, +1 148 byte = 11 p
 2. Amblyraja georgiana, +998 byte = 10 p
 3. Gamochaeta antarctica, ny 2 664 byte = 27 p
 4. Electrona antarctica, +989 byte = 10 p
 5. Antarktis, +984 byte = 10*2 = 20 p
 6. Alfred Wegenerinstitutet, +840 byte = 8 p
 7. Amsterdamön, Indiska oceanen, +1 028 byte = 10 p
 8. Amundsenhavet, +993 byte = 10 p
 9. Aucklandöarna, + 2 467 byte = 25 p
 10. Antarktisvalfågel, +1 837 byte = 18 p
 11. Fabian von Bellingshausen, +1 400 byte = 14 p
 12. Cirroctopus antarctica, ny 2 088 byte = 21 p
 13. Graneledone antarctica, +980 byte = 10 p

Sjunnesson, 493 p Article Olympics Bronze2.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Mount Elizabeth, +3 616 byte, första källan = 36 + 3 = 39 p
 2. Nunatak, +1104 byte = 11 p
 3. Antarktisk krill, +6302 byte, första källan = 63 + 3 = 66 p
 4. Antarktis, +553 byte = 6*2 (dubbla poäng) = 12 p
 5. Landanspråk på Antarktis +4971 byte, första källan = 49 + 3 = 52 p
 6. Adélieland, +4182 byte, första källan =42 + 3 = 45 p
 7. Östantarktis, +633 byte, första källan, första bilden = 6 + 3 + 3 = 12 p
 8. Operation Tabarin, 363 byte, första källan = 4 + 3= 7 p
 9. William Speirs Bruce, 245 byte, första källan = 2 + 3 = 5 p
 10. Landanspråk på Antarktis, 2407 byte = 24 p
 11. Neuschwabenland, +2208 byte, första källan = 22 + 3 = 25 p
 12. Svartis, +1301 byte, första källan = 13 + 3 = 16 p
 13. Isstorm, +1396 byte = 14 p
 14. Glattis, +1605 byte = 16 p
 15. Concordia (forskningsstation), +4858 byte = 49 p
 16. Östantarktis, +4481 byte = 45 p
 17. Ekströms shelfis +590 byte, första källan = 6+ 3 = 9 p
 18. Pingvinresan, +2665 byte, första källan = 27 + 3 = 30 p
 19. Mount Craddock, 1334 byte + första källan = 13 + 3 = 16 p

Ulkl, 27 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Cape Evans, första bilden = 3 p
 2. Sabrina Island, första bilden = 3 p
 3. Telefon, bahía, första bilden = 3 p
 4. Scotts stuga, ny 1 839 byte, = 18 p

YesDi, 11 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Sydorkneyöarna, +143 byte, första källan = 1 + 3 = 4 p
 2. Scotiaryggen, ny 686 byte = 7 p

Zquid, 13 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Argentinska Antarktis, +239 byte, första bilden = 2 + 3 = 5 p
 2. Drygalskiberge, +466 byte, första bilden = 5 + 3 = 8 p

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Om artikeln endast innehåller en karta, flagga eller annan enkel symbol räknas detta också som en bildlös artikel.
 2. ^ Här räknas referens till faktainsamling från annan Wikipedia-artikel endast som referens, inte som källa.