Tärnmås

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Xema sabini)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tärnmås
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Sabine's Gull.jpg
Adult tärnmås i häckningsdräkt.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningVadarfåglar
Charadriiformes
UnderordningLari
FamiljMåsfåglar
Laridae
SläkteXema
Leach, 1819
ArtX. sabini
Vetenskapligt namn
§ Xema sabini
Auktor(Sabine, 1819)
Utbredning
Xema sabini map.svg
Synonymer
  • Larus sabini
Hitta fler artiklar om fåglar med

Tärnmås (Xema sabini) är en arktisk mås som numera förs som ensam art till släktet Xema, men som tidigare förts till det större släktet Larus.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

I flykten syns tärnmåsens karaktäristiska vingovansida.

Tärnmåsen har proportionellt mycket stora vingar och en liten kropp. Den har ett litet huvud och en ganska klen näbb. Arten är cirka 30–36 centimeter lång och har ett vingspann på mellan 80–87 centimeter.

Arten är lätt att känna igen genom dess slående trefärgade vingmönster. Den adulta fågeln har ljusgrå rygg och vingtäckare och svarta yttre handpennor och vita inre. Bröstet och undersidan av kroppen och vingarna är vit. Stjärten är vit och kluven. Den har en svart näbb med gul näbbspets. På sommaren har den adulta fågeln gråsvart huvud och vit nacke men på vintern har den istället ett vitt huvud med svartgrå nacke.

Juvenila individer har ett liknande trefärgat vingmönster, men de gråa partierna är mer brunfärgade, och stjärtspetsen har ett svart band. Huvudet är gråbrunt och den har ett gråbrunt parti som går från nacken ned över sidan av bröstet. Tärnmåsen anlägger adult fjäderdräkt efter två år.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Tärnmåsen beskrevs 1819 av Joseph Sabine och placerades då i det stora måssläktet Larus. Redan samma år föreslog William Elford Leach att arten borde placeras i släktet Xema men fortsatte trots detta att länge placeras i släktet Larus. Efter sentida DNA-studier så förs den numera till det egna släktet Xema. Tärnmåsens närmaste släkting tros vara den likaledes arktiska ismåsen.[källa behövs]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Den häckar i Arktis och har cirkumpolär utbredning genom nordligaste Nordamerika och Eurasien. Den är flyttar söderut på hösten och större delen av populationen övervintrar till havs i norra Stilla havet, men Grönlands bestånd av fågeln korsar Atlanten och övervintrar utanför sydvästra Afrika.

Tärnmås betraktas antingen som monotypisk eller delas upp i fyra underarter med följande häckningsområden:[2]

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Den är sällsynt i Sverige men observeras varje år på Västkusten, mest under hösten.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Häckande tärnmås.

Tärnmåsen häckar på kuster och tundra och lägger två eller tre ägg i ett bo på marken. Utanför häckningssäsongen lever den mest till havs. Den äter många sorters mestadels animalisk föda.

Tärnmåsen och människan[redigera | redigera wikitext]

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population med stabil utveckling.[1] Utifrån dessa kriterier kategoriserar IUCN arten som livskraftig (LC).[1] Världspopulationen uppskattas till mellan 330.000 och 700.000 individer.[1]

Namn[redigera | redigera wikitext]

Joseph Sabine, som beskrev arten, gav tärnmåsen det vetenskapliga artepitetet sabini för att hedra sin bror, den engelske vetenskapsmannen Sir Edward Sabine.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] BirdLife International 2012 Xema sabini Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2016) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2016 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-08-11

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]