Xenia Alexandrovna av Ryssland

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Xenia Alexandrovna av Ryssland målad av Valentin Serov.
Xenia Alexandrovna av Ryssland med sina barn

Xenia Alexandrovna av Ryssland, född 6 april 1875 i Sankt Petersburg, död 20 april 1960 i London, var en rysk storfurstinna, dotter till tsar Alexander III av Ryssland och Maria Fjodorovna samt syster till tsar Nikolaj II av Ryssland. Hon gifte sig 1894 med sin fars kusin storfurst Alexander Michailovitj av Ryssland.

Barn[redigera | redigera wikitext]

  • Irina Alexandrovna (1895–1970) gift med Felix Yussopov
  • Andrei Alexandrovitj (1897–1981) gift med donna Elisabetta Ruffo (1886–1940)
  • Feodor Alexandrovitj (1898–1968)
  • Nikita Alexandrovitj (1900–1974)
  • Dmitri Alexandrovitj (1901–1980)
  • Rostislav Alexandrovitj (1902–1978)
  • Vasili Alexandrovitj (1907–1989)

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Xenia växte företrädesvis upp i Gattjina (slott) utanför Sankt Petersburg och undervisades av privatlärare med tonvikt på främmande språk. Äktenskapet var inte arrangerat: paret hade blivit förälskade i varandra under uppväxten och vigseln hade kunnat ske först fyra år efter att de bett om tillstånd, och efter att Alexanders far hade ingripit, eftersom hennes föräldrar var osäkra på Alexanders personlighet. De bodde ofta på sin egendom Ai-Todor på Krim. Paret tillbringade mycket tid på resor utomlands, men efter 1907, då Alexander inledde en relation med en viss 'Maria Ivanovna' och Xenia året därpå gjorde detsamma med en man med kodnamnet 'Fane', avslutade paret sitt förhållande, även om de fortsatte att vara gifta.

Xenia var ledamot i Kvinnornas Patriotiska Förening, beskyddare av Creche Sällskapet, ett daghem för barn till arbetare i Sankt Petersburg, beskyddare av ett sällskap som tog hand om sjöfartsanställdas familjer, beskyddare av Xenia Institutet vid Sankt Petersburgs universitet, grundare av "Xenia-föreningen för barn till arbetare och flygare" och intresserad av sjukvård för lungsjuka.

Hon hade en god relation till sina bröder, även tsaren, men relationen till hennes svägerska Alexandra ansträngdes efter hand, då denna inte tyckte om att Xenia hade flera friska söner medan hon själv endast hade en sjuklig son, och på grund av Xenias avsky för Rasputin. Hon tyckte också illa om det rysk-japanska kriget 1904.

Vid första världskrigets utbrott 1914 befann sig Xenia i Frankrike och hennes mor i Storbritannien, och de återvände hem tillsammans. Hon ägnade sig åt krigssjukvård och organiserade bland annat artificiella lemmar åt de som genomgått en amputation. Tillsammans med modern protesterade hon mot tsarens beslut att ta befälet över armén 1915 och utnämnandet av tsaritsan till regent 1916, något tsaren ignorerade; tsaritsan blev dock så upprörd att Xenia och hennes mor begav sig till Krim.

Efter ryska revolutionen lämnade Xenia den 11 april 1919 landet med sin mor och syster på det brittiska fartyget Marlborough. Modern och systern fortsatte till Danmark, medan Xenia bosatte sig i Storbritannien. Hennes man bosatte sig vid samma tid i Frankrike. Hon fick fullmakt över tsarfamiljens egendom i Storbritannien, men hennes ekonomi var så dålig att hon från 1925 levde på den brittiska kungafamiljens välgörenhet. Hon tvingades också bemöta Anna Andersons påståenden om att vara hennes brorsdotter Anastasia.

Anfäder[redigera | redigera wikitext]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nikolaj I av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexander II av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexandra Feodorovna
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexander III av Ryssland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ludvig II av Hessen-Darmstadt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maria Alexandrovna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wilhelmine av Baden
 
 
 
Xenia Alexandrovna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wilhelm av Beck-Glücksburg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kristian IX av Danmark
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Louise Karolina av Hessen-Kassel
 
 
 
 
 
 
 
 
Maria Fjodorovna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wilhelm av Hessen-Kassel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Louise av Hessen-Kassel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Louise Charlotta av Danmark
 
 
 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.