Akhmed Sakajev

Från Wikipedia
Akhmed Sakajev
FöddАхмед Халидович Закаев
26 april 1959 (64 år)
Balpyk Bī, Kazakstan
Medborgare iSovjetunionen och Tjetjenska republiken Itjkerien
Utbildad vidVoronezj Statsakademi for kunst
SysselsättningPolitiker, militär ledare
Befattning
Premiärminister, Tjetjenska republiken Itjkerien (2007–)
Redigera Wikidata

Akhmed Khalidovitj Sakajev (tjetjenska: Заки Хьалид кант Ахьмад, Zaki Khaalid kant Akhmad, ryska: Ахмед Халидович Закаев) född 26 april 1959 Kirovskij, Kazakiska SSR, Sovjetunionen, är exilpremiärminister för den icke-erkända Tjetjenska republiken Itjkerien och har tidigare varit kulturminister. Han har tillhört den inre kretsen av det tjetjenska ledarskapet som sedan mitten av 1990-talet utkämpat första och andra krigen mot den ryska armen. Han fick 2003 politisk asyl i Storbritannien och har sitt exilkontor i London.[1]

Ryska myndigheter misstänker honom för att ha varit inblandad i flera terrorhandlingar och dessutom delaktig i planeringen av gisslandramat på Dubrovkateatern i Moskva.[2] Han misstänks också för att fortfarande leda motståndsgrupper inne i den ryska autonoma delrepubliken Tjetjenien.

I London bodde Sakajev granne med Aleksandr Litvinenko och träffade honom strax innan han insjuknade och avled av strålsjuka efter förgiftning med polonium-210. Det spekulerades i huruvida mordet beordrats av högt uppsatta inom det ryska styret.[3].

Referenser[redigera | redigera wikitext]