Amerikansk sekvoja

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Amerikansk sekvoja
Status i världen: Sårbar
Sequoia sempervirens Big Basin Redwoods State Park 1.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Barrväxter
Coniferophyta
Klass Pinopsida
Ordning Pinales
Familj Cypressväxter
Cupressaceae
Släkte Sekvojasläktet
Sequoia
Art Amerikansk sekvoja
S. sempervirens
Vetenskapligt namn
§ Sequoia sempervirens
Auktor (D. Don) Endl.
Hitta fler artiklar om växter med

Amerikansk sekvoja (Sequoia sempervirens) är en art av barrväxt i sekvojasläktet. Denna art är släkt med kinesisk sekvoja, en 50 miljoner år gammal trädart som återupptäcktes 1941.

Det vetenskapliga namnet sempervirens betyder "ständigt grönskande", vilket är en benämning som gäller för de flesta barrväxter.

Amerikansk sekvoja förväxlas ofta med mammutträd, ett träd som även det är mycket stort, och som i stort sett endast förekommer vildväxande i Kalifornien. Det som skiljer träden åt är egentligen bara att mammutträden växer i Sierra Nevadabergen. Båda träden har fått sitt namn efter Sequoyah (George Guess), en cherokeshövding som fick äran att träden namngavs efter honom, sedan han lärt sitt folk deras eget skriftspråk.

Det finns flera exemplar som är över 100 meter höga. Det högsta nu levande trädet skall vara runt 115 meter.

Det danska namnet rödträd kommer ifrån det engelska redwood, som i sin tur kommer ifrån spanskan. Det är lätt att förstå namnet eftersom trädets bark har en rödaktig färg. I skogen kan trädens bark ibland ha en grå nyans, eftersom det starka solljuset i Kalifornien bleker en hel del.

På grund av den stora utbredningen i just västra USA finns det där en nationalpark med många exemplar av denna sorts träd. Nationalparken heter Redwood National Park och ligger i Kalifornien.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]