Arsenik och gamla spetsar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Arsenik och gamla spetsar (engelsk originaltitel: Arsenic and Old Lace) är en amerikansk kriminalfars av Joseph Kesselring.

Pjäsen handlar om två förvirrade gamla systrar, Abby och Martha Brewster, som förgiftar ensamstående män med arsenik. Den hade Broadwaypremiär den 10 januari 1941 och spelades 1.444 gånger. Boris Karloff spelade rollen som tanternas brorson Mortimer.

Svenska uppsättningar[redigera | redigera wikitext]

Arsenik och gamla spetsar har spelats flitigt på svenska scener och hade Europapremiär på Göteborgs Stadsteater 1942. Den spelades på Scalateatern i Stockholm 1970 där Gunn Wållgren och Birgitta Andersson gjorde succé som de båda systrarna. 1983 regisserade Lars Amble en lyckad uppsättning på Maximteatern, även här medverkade Birgitta Andersson, nu i sällskap av Sif Ruud. Magnus Härenstam gjorde tanternas brorson Mortimer. 1987 satte Hagge Geigert upp farsen på Lisebergsteatern i Göteborg, de giftiga systrarna Brewster gestaltades då av Laila Westersund och Inger Hayman.

Arsenik och gamla spetsar spelades 2009 på Stockholms stadsteater i regi av Eva Dahlman med Meta Velander och Yvonne Lombard som fastrarna och Kjell Bergqvist som Mortimer. Scenografin hade lånat drag av ett dockskåp från Lundby.

Pjäsen spelades 2012 på Fredriksdalsteatern i Helsingborg i regi av Ronny Danielsson. De virriga systrarna spelades då av Eva Rydberg och Marianne Mörck, Mortimer av Björn Kjellman.

Filmatisering[redigera | redigera wikitext]

Arsenik och gamla spetsar finns också i filmatisering från 1944 i regi av Frank Capra med Josephine Hull och Jean Adair som de gamla damerna och med Cary Grant i rollen som brorsonen.