Bilens historia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Benz 1 (1886, replica)

Bilar i betydelsen självgående landfordon har funnits sedan 1800-talet, men bilens genombrott som samhällsfenomen kom först under 1900-talet.

Bilens ursprung[redigera | redigera wikitext]

Bilens ursprung går att spåra i de självgående vagnar drivna med ångmotorer som på uppdrag av militärmyndigheterna konstruerades i Paris av fransmannen Joseph Cugnot. Denne utvecklade en självgående artillerivagn kallad "Fardier à vapeur" år 1769. Denna vagn rymde fyra personer, gjorde 4 km/h och krävde stopp var femtonde minut för påfyllning av vatten. Nästa vagn som Cugnot byggde var en fullskalemodell som stod färdig i maj 1771, och finns bevarad på Conservatoire National des Arts et Métiers i Paris.

Ångdrivna bilar[redigera | redigera wikitext]

Vid årsskiftet 1799-1800 konstruerades den första ångvagnen för persontrafik av engelsmannen Richard Trevithick, en ingenjör från Cornwall, som på julafton samma år provkördes med sju personer ombord. Under 1800-talets första hälft konstruerades sedan ett antal liknande vagnar både i Frankrike och England.

Lenoir, Daimler och Benz[redigera | redigera wikitext]

Den första vagnen med förbränningsmotor byggdes av fransk-belgaren Étienne Lenoir år 1862. Den första med bensinmotor kom år 1865 och var konstruerad av tysk-österrikaren Siegfried Marcus men så långt var det ganska experimentellt. Den person som var först med att sälja självgående vagnar av en och samma typ, var tysken Carl Benz (1844-1929), som år 1885 hade en liten firma i Mannheim där han byggde stationära tvåtaktsmotorer vilka drevs med gas. I slutet av 1885 hade Benz utvecklat en liten 0,85 hk stark fyrtaktsmotor, försedd med elektrisk tändning och ytförgasare som kombinerades med en trehjulig bil för två personer. Den första person att köra en längre biltur var Benz fru Bertha Benz, år 1888.

Oberoende av varandra konstruerade de två tyska ingenjörerna Gottlieb Daimler och Carl Benz varsin bensindriven bil. Daimlers var baserad på en hästdroska där han monterat en motor mitt i vagnen och en styranordning vid framsätet som gick genom golvet ned till framaxeln.

Henry Ford[redigera | redigera wikitext]

T-Ford.

De första bilarna var dock alldeles för dyra och underhållskrävande för att bilen skulle slå igenom som fortskaffningsmedel. Amerikanen Henry Ford gjorde, i och med den masstillverkning på löpande band som 1913 inleddes av T-Forden, bilen som var mans egendom. År 1908 började Henry Ford att massproducera en bil som kallades T-Ford, och under 22 år såldes 15 miljoner exemplar av den modellen i USA.

Andra betydelsefulla bilmodeller[redigera | redigera wikitext]

Andra betydelsefulla bilmodeller är Volkswagen Typ 1, som producerades från 1938 till 2003 - de första decennierna i Tyskland och de sista åren i Mexiko, och Austin Mini, som är en banbrytande bil med modernt kompakt byggsätt - ett hjul i varje hörn, tvärställd motor och framhjulsdrift.

Tävlingar[redigera | redigera wikitext]

Den första tävlingen på landsväg mellan mekaniskt drivna fordon, ägde rum i USA i juli 1878. Sträckan var på 323 kilometer mellan Green Bay och Madison i Wisconsin.

Den första biltävlingen med bensindrivna fordon arrangerades år 1894 av ett tidningsföretag i Paris, och var ett tillförlitlighetslopp mellan Paris och Rouen.

Bilens historia i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I samband med den stora Industriutställningen i Göteborg i augusti 1891, kom den första bensindrivna bilen till Sverige. Det var göteborgsfirman Boye & Thoresen som låtit importera en Daimler från Frankrike, vilken ställdes ut på mässan. Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning skrev i en utställningsartikel 12 augusti 1891: "Firman (Boye & Thoresen) utställer även ett par mindre petroleum-maskiner samt håller vidare, utanför utställningsområdet, i gång ett par mindre båtar, drifna med petroleummotorer, samt ett fyrhjuligt fordon, det första i sitt slag, där en dylik motor ersätter dragare".[1]

Gustav Eriksson i Surahammar byggde den första bensindrivna bilen i Sverige år 1898, efter att han köpt den tvåcylindriga motorn från firma C.A. Carlssons Söner i Stockholm för 450 kronor. Mellan 1900-1908 var det bara de rika som hade råd med bilar.

Volvo är idag Sveriges största bilmärke. Det bildades 1926 av Gustav Larson och Assar Gabrielsson som ett dotterbolag till SKF, men redan 1924 hade de börjat planera att bygga en bil. Först 1926 lyckades de övertyga ledningen i SKF om att tillverkningen av bilar skulle bli en lönsam verksamhet. I april 1927 kom den första serietillverkade bilen från fabriken.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Göteborgsbilder 1850-1950, red. Harald Lignell, Bokförlaget Nordisk Litteratur, Ludw. Simonson Boktryckeri, Göteborg 1952 s. 257 >