Cyril Hinshelwood

Från Wikipedia
Version från den 8 november 2014 kl. 10.38 av LarskeBot (Diskussion | Bidrag) (→‎Externa länkar: lägger till mallen Auktoritetsdata med AWB)
Cyril Norman Hinshelwood

Sir Cyril Norman Hinshelwood, född 19 juni 1897 i London, död 9 oktober 1967, var en brittisk kemist som 1956 fick Nobelpriset i kemi. Han och Nikolaj Semjonov delade nobelpriset för deras forskning om kemiska reaktioners mekanismer.

Hinshelwood föddes i London till föräldrarna Norman Macmillan Hinshelwood och Ethe Frances, född Smith. Han började i skolan i Kanada men flyttade tillbaka till England med sin mor när hans far dog 1905. Han skulle komma att bo kvar i samma lägenhet resten av sitt liv, och han gifte sig aldrig.

Han studerade vid Westminster City School och arbetade tre år vid en sprängämnes- och ammunitionsfabrik till första världskrigets slut,[1] för att därefter börja studera vid Balliol College vid Oxford University där han tog master- och doktorsexamina. Från 1937 var han professor i kemi vid Oxford.[2] Han studerade reaktionskinetik och publicerade flera böcker på området, och det var dessa studier som gav honom nobelpriset.

En av de reaktioner som Hinshelwood och hans forskargrupp i Oxford studerade var förbränning av väte i syrgas, och de kom fram till att denna fortskred i form av en kedjereaktion, vilket de publicerade 1926.[3] Hinshelwood klarlade också att många reaktioner sker enskilt, utan kedjereaktioner.

Han blev Fellow av Royal Society 1929. Han adlades 1948 och tilldelades Order of Merit 1960.[2]

Källor

Externa länkar