Det Naturliga Steget

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Det Naturliga Steget (The Natural Step) är en ideell förening, grundad av Karl-Henrik Robèrt, som är inriktad på att ge rådgivning inom miljöfrågor och ett hållbart samhälle. Deras vision är: Ett hållbart samhälle och deras mission är: Att accelerera takten i förändringen mot ett hållbart samhälle


Man har i samarbete med forskare tagit fram fyra systemvillkor för att uppnå hållbarhet.

  1. Förhindra koncentrationsökning av ämnen från berggrunden i naturen.
  2. Förhindra koncentrationsökning av ämnen från samhällets produktion i naturen.
  3. Inte utsätta naturen för undanträngning med fysiska metoder.
  4. Inte hindra människor att tillgodose sina behov.

I slutet av 80-talet började Karl-Henrik Robèrt mejsla ut ett ramverk som beskrev de villkor som anses grundläggande för liv på Jorden. Han skickade detta utkast till en bred tvärvetenskaplig grupp forskare världen över och bad om deras synpunkter. Denna grupp inkluderade allt från ekologer, kemister och fysiker till läkare. Efter 21 utkast rådde till slut konsensus om vad som krävdes för att upprätthålla liv på vår planet. Med stöd av kung Carl XVI Gustaf distribuerades detta 'konsensusdokument' med ett tillhörande kassettband till varje hushåll och skola i Sverige.

Den breda förankring i forskarled som ligger till grund för de fyra systemvillkoren har gjort att de blivit allmänt vedertagna och idag används över hela världen för att planera hållbar utveckling i stegvisa förändringar i såväl privata som offentliga organisationer.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]