Disney Channel Skandinavien

Från Wikipedia
Disney Channel Skandinavien
Lanserad28 februari 2003
ÄgareThe Walt Disney Company
Tittarandel45 000
SändningsområdeSkandinavien
LandSverige, Norge, Danmark och Finland
HuvudkontorWalt Disney Nordic, Stockholm
SysterkanalerDisney XD, Disney Junior
WebbplatsOfficiell webbplats
Tillgänglighet
Marksänd TV
BoxerKanal 31​
Satellit-TV
Canal DigitalKanal 90​
ViasatKanal 9​
Kabel-TV
Canal Digital
Com HemKanal 154​
Tele2 TVKanal 92​
IPTV
Bredbandsbolaget
Canal Digital
FastTVKanal 27​
Telia Digital-TVKanal 83​

Disney Channel är en TV-kanal som sänder barn- och familjeprogram. Så gott som alla av kanalens program är antingen producerade eller distribuerade av Walt Disney Company. Det visas TV-serier, långfilmer och ibland sänds även större shower. På kvällstid visas serier som Min barnvakt är en vampyr, Lycka till Charlie och Hannah Montana.

Historia

Disney Channel kom till Norden den 28 februari 2003.[1] Till en början var Viasat ensam om att ha kanalen i sitt utbud men senare samma år började Com Hem att leverera kanalen, den 15 februari 2004 började även Boxer att sända kanalen och den 1 augusti 2005 sändes kanalen även av Canal Digital. Sedan dess har även många andra operatörer börjat att leverera kanalen.

Vintern 2009 utvidgades sändningarna till dygnet runt men hos flera operatörer slutar sändningen klockan 22.00 för att slippa höjda distributionsavgifter till Disney. Förhandlingar om utvidgade sändningar pågår fortfarande med flera operatörer.

Sedan den 1 augusti 2012 finansieras den skandinaviska versionen av Disney Channel med reklam och abonnemangsavgifter. Innan dess finansierades Disney Channel endast av abonnemangsavgifter.

Kanalen sänder med sex olika ljudspår: danska, norska, svenska, engelska, finska och sedan den 1 oktober även ryska men bilden är det samma länder och i kanalens grafik förekommer det mycket få ord för att kanalen ska passa tittare i alla de fem länderna. Nästan allt material är dubbat och därför förekommer det sällan undertextning i dagens läge.

Systerkanaler och programblock

Disney Channel har i dagsläget två systerkanaler och två programblock: Disney XD, Disney Junior, Disney Cinemagic och Superfredag.

  • Toon Disney, lanserad den 1 augusti 2005 och sände endast tecknade och animerade serier och långfilmer innan den blev ersatt av Disney XD den 12 september 2009.
  • Playhouse Disney, lanserades under oktober 2006 och kanalens koncept var att endast visa barnprogram anpassade för de allra minsta i familjen (2–7 år). Playhouse Disney blev ersatt av Disney Junior den 10 september 2011.
  • Disney Cinemagic, ett programblock för de filmer som visas varje lördag och söndag klockan 19.00 på Disney Channel.

"Superfredag", ett programblock med nya serier, eller avsnitt och avslutas med en film varje fredag klockan 16:00 - 21:00

Logotyp och grafik

Den amerikanska logotypen, stylad så att den skall likna Musse Piggs huvud, användes från starten 2003 till december 2011 (dock ändrades grafiken ibland).

I januari 2012 byttes loggan (som den amerikanska kanalen fick 2010) och är nu stylad så att den är inne i en kvadrat med en aning rundade hörn, och även resten av kanalen en helt ny stil. Under våren 2012 byttes det gamla 4:3-formatet ut till det nya widescreen-formatet 16:9. I slutet av maj 2014 ändrades loggan till namnet på kanalen i blåa bokstäver och Musse Pigg stilen försvann. Fast man såg Musse Pigg loggan fast smått så man skulle se att det fans lite Musse Pigg stil kvar i loggan.

Film

Varje måndag, fredag, lördag och söndag brukar Disney Channel visa långfilm.

Den 5 mars 2011 började Disney Channel att sända veckoslutets kvällsfilmer under programblocket Disney Cinemagic. Meningen med att lansera detta programblock är för att visa äldre Disneyklassiker, men även nyare titlar.

Senare utvidgades filmutbudet ytterligare och det började visas en extra film på måndagskvällar klockan 19.00 under namnet "Måndagsfilmen".

De större och mest kända Disneyfilmerna brukar visas kring storhelger som jul, nyår och påsk då kanalen förväntas ha fler tittare bland lovlediga familjer.


Källor

Fotnoter

  1. ^ Fredrik Söderling (13 februari 2003). ”Hård TV-kamp”. Svensk mediedatabas. http://www.dn.se/kultur-noje/hard-tv-kamp/. Läst 19 juli 2016. 

Externa länkar