Spelfilm

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Långfilm)
Hoppa till: navigering, sök

Spelfilm är en film som är baserad på ett manuskript med detaljerade scenanvisningar och förberedd dialog; spelfilm står i motsats till dokumentärfilm.[1] Ibland används även den engelska termen live-action, för att förtydliga att filmen innehåller verkliga scener, och inte är tecknad eller animerad på annat sätt.

En spelfilm produceras av en filmproducent och regisseras av en filmregissör. En spelfilm är vanligen en långfilm.

Spelfilmer brukar vanligen delas in i genrer som actionfilm, komedifilm, dramafilm och äventyrsfilm. Exempel på filmer som inte är spelfilmer är dokumentärfilmer, pornografisk film och inspelade scenframträdanden.

Det engelska begreppet feature film är närliggande, och syftade ursprungligen på en spelfilm med jämförelsevis hög budget, som var avsedd att visas som huvudnummer i en biografvisning. En sådan spelfilm kunde i så fall visas tillsammans med en b-film, som hade lägre budget.

Distribution av spelfilm[redigera | redigera wikitext]

Numera kommer spelfilmen i allmänhet ut först på biograf, sedan på video (av olika format, numera oftast DVD och Blu-ray Disc) och sedan följt av TV. En film som spelas in för att sändas i TV redan från början brukar kallas TV-film.

Centra för spelfilmsproduktion[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "spelfilm". NE.se. Läst 29 oktober 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]