Erich Fellgiebel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Erich Fellgiebel.

Erich Fellgiebel, född den 4 oktober 1886 i Pöpelwitz, provinsen Schlesien, Preussen, Kejsardömet Tyskland, död den 4 september 1944 i Plötzensee, Berlin, Tyskland, var en tysk yrkesmilitär och general inom signaltrupperna (General der Nachrichtentruppen). Han deltog i attentatet mot Adolf Hitler den 20 juli 1944.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Fellgiebel tog 1905 värvning i den preussiska armén som fanjunkare i signaltrupperna. Under första världskriget var han knuten till generalstaben. I augusti 1938 utnämndes Fellgiebel till chef för den tyska krigsmaktens kommunikationsnät. Genom sin handledare, generalöverste Ludwig Beck, kom Fellgiebel i kontakt med motståndskretsen inom militären.

Fellgiebel deltog i utarbetandet av Operation Valkyria, den plan som innebar att de sammansvurna vid Hitlers död skulle arrestera den nazistiska ledningen och ta över makten. Den 20 juli 1944 deltog överste Claus Schenk von Stauffenberg i en militär överläggning med Hitler i Wolfsschanze i Rastenburg. Han placerade en tidsinställd bomb i konferensrummet och for skyndsamt tillbaka till Berlin för att därifrån leda kuppen. Fellgiebels uppgift bestod i att skära av Wolfsschanzes alla telefonkontakter med omvärlden. Fellgiebel lyckades inte att helt avbryta telefontrafiken och i Berlin fick Joseph Goebbels inom kort kännedom om mordförsöket på Hitler. När Fellgiebel insåg att kuppen hade misslyckats, återupprättade han telefonledningarna och meddelade motståndsmännen i Berlin att Hitler hade överlevt. Fellgiebel greps av Wilhelm Keitel och ställdes den 10 augusti inför Folkdomstolen med Roland Freisler som domare. Fellgiebel dömdes till döden för högförräderi och avrättades genom hängning.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Klee, Ernst (2007) (på tyska). Das Personenlexikon zum Dritten Reich (2. Aufl.). Frankfurt am Main: Fischer Taschenbuch Verlag. ISBN 978-3-596-16048-8 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]