Eryops

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Eryops
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: Sen karbon-Tidig perm
En komplett Eryops fossila skelett.
En komplett Eryops fossila skelett.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Groddjur
Amphibia
Ordning Temnospondyli
Familj Eryopidae
Släkte Eryops
Art E. megacephalus
Vetenskapligt namn
§ Eryops megacephalus
Auktor Cope, 1877
Hitta fler artiklar om djur med

Eryops är ett utdött släkte av halvakvatiska amfibier, som hittats främst i skikt från perm (cirka 295 miljoner år sedan) i Archer County, Texas. Fossil har också hittats i New Mexico och i östra USA. Eyrops var 1,5 - 2 meter lång och var därigenom ett av de största landlevande djuren på den tiden. Det vägde omkring 90 kilo. Flera kompletta skelett av Eryops har hittats men delar av skallen och tänder är de vanligaste fossilen.

Eryops är ett bra exempel på ett djur, som framgångsrikt anpassade sig vid flytten från vatten till land. Det behöll och förfinade de flesta av de drag det fått från sina föregångare. Dess kraftiga ben stödde och förflyttade kroppen när den var uppe ur vattnet. En tjockare och kraftigare ryggrad hindrade kroppen från att säcka ihop under sin egen vikt. Genom att utnyttja rudimentära käkben utvecklade det ett primitivt öra som gjorde det möjligt att uppfatta luftburna ljud.

Eryops betyder "utdraget ansikte" vilket härrör sig från att större delen av dess skalle låg framför ögonen. Namnet eryops är bildat av grekiska eryein som betyder utdragna och ops med betydelsen ansikte.