Fish and chips

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fish and chips

Fish and chips (engelska för "fisk och friterad potatis") är en maträtt bestående av vit fisk doppad i frityrsmet (batter på engelska) och därefter friterad. Ofta blandas öl i frityrsmeten (beer batter). Traditionellt friterade man i ister men numera använder man istället vegetabiliska oljor. Flera typer av vit fisk används och ger rätten olika karaktär men vanligast är torsk. Rätten serveras tillsammans med tjocka bitar av friterad potatis (chips på brittisk engelska), maltvinäger, grönt ärtmos (mushy peas), ägg i ättikslag (pickled eggs) och tjock sås baserad på majonnäs (tartar sauce). Maträtten kommer ursprungligen från Storbritannien men är populär i stora delar av världen. Förr brukade man ibland servera rätten i tidningspapper men det är inte så vanligt numera. I Sverige serveras ibland fish and chips panerad i ströbröd istället för friterad.

Rätten lanserades redan 1858 eller 1863 och måste därför ses som ett tidigt exempel på snabbmat. I andra världskrigets Storbritannien var det en av få rätter som man inte behövde kuponger för att få köpa.

Den som gör maträtten kallas på slang "chippy" eller "chipper". Det är inte ovanligt med vitsiga namn på affärerna som säljer rätten som till exempel "The Codfather" och "Frying Nemo". 1913 bildades National Federation of Fish Friers (Riksorganisationen fiskstekare), en organisation som verkar för rättens kvalitet och popularitet.

Foodlogo2.svg Mat och dryck-portalen