Görvälns gårdsmuseum

Görvälns gårdsmuseum
Görvälns gårdsmuseum ligger i det gamla finvagnslidret till Görvälns gård.
Information
Typ av museumJordbruksmuseum
PlatsGörvälns slott, Görvälnsvägen, Järfälla kommun
Etablerat1998
Webbplats
http://www.hembygd.se/jarfalla

Görvälns gårdsmuseum är ett hembygdsmuseum vid Görvälns gård och slott på Görvälnsvägen i Järfälla kommun i Stockholms län.

Parken vid Görvälns slott har gamla anor. Både slottet och slottsparken är en ovanligt väl bevarad gårdsanläggning.

Görvälns gårdsmuseum är ett av museerna som handhas av Järfälla hembygdsförening och Järfälla Kultur. De övriga museerna som Järfälla hembygdsförening har hand om är Järfälla hembygdsmuseum och Koffsanmuseet, båda i Jakobsbergs bibliotek och Bolindermuseet i Folkets hus, Kallhäll.

Görvälns gårdsmuseum invigdes på Görvälndagen i juni 1998. Museet ligger i det gamla finvagnslidret till Görvälns gård. Ett vagnslider brukar vara en enklare byggnad, där man förvarar jordbruksredskap och vagnar som hör till gården.

Till Görvälns gård hör också ett grovvagnslider och den byggnaden ligger bakom stallbyggnaden. Finvagnslidret disponeras av Järfälla hembygdsförening, som där förvaltar dels kommunens samling av redskap från jordbruksepoken på Görväln, dels egna föremål.

Under 1990-talet renoverade en arbetsgrupp i hembygdsföreningen vagnarna och slädarna i finvagnslidret.

Till Görvälns gård och slott hör också en park, Görvälns slottspark. Alléerna i parken har träd från 1700-talet.

Träden har restaurerats på senare tid och parken har ett arboretum, dvs en trädsamling, från slutet av 1800-talet. Parken utanför Görvälns gårdsmuseum har kompletterats med en rhododendrondal, en friluftsscen och en skulpturpark, Görvälns skulpturpark.

Föremål som visas i museet:

Bildgalleri Görvälns gårdsmuseum[redigera | redigera wikitext]

Källa[redigera | redigera wikitext]