Günter Schabowski

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Günter Schabowski talar inför studenter i Homberg (Efze) i Hessen (2007)

Günter Schabowski, född 4 januari 1929 i Anklam i provinsen Pommern i Tyskland, är en tysk journalist som var funktionär i det östtyska Tysklands socialistiska enhetsparti.

Schabowski har för den breda allmänheten blivit mest känd som den som i virrvarret i samband med Berlinmurens fall 1989 meddelade att den östtyska regimen tillät fria övergångar till Västtyskland – gränserna var öppna. Efterhand har det visat sig att Schabowski gick händelserna i förväg och att ett slutgiltigt beslut inte tagits, men då var det för sent.

Schabowskis uttalande[redigera | redigera wikitext]

Privatresor till utlandet kan ansökas om utan att särskilda förutsättningar föreligger (reseskäl och anhörigförhållande). Godkännande kommer att meddelas utan dröjsmål. [...] Utresor kommer att kunna genomföras över alla gränsövergångsställen mellan DDR och BRD. [...] Såvitt jag känner till träder detta i kraft ... omedelbart, utan dröjsmål.[1]
  1. ^ ”Privatreisen nach dem Ausland können ohne Vorliegen von Voraussetzungen (Reiseanlässe und Verwandtschaftsverhältnisse) beantragt werden. Die Genehmigungen werden kurzfristig erteilt. [...] Ständige Ausreisen können über alle Grenzübergangsstellen der DDR zur BRD erfolgen. [...] Das tritt nach meiner Kenntnis ... ist das sofort, unverzüglich.”