Gropavall

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En gropavall i genomskärning.
En gropavall i Trävattna socken i Västergötland. Den stensatta vallen ses till vänster och diket till höger.
En gropavall eller ett jorddikargärde i Veberöds socken i Skåne. Den stensatta vallen ses till vänster och diket till höger, med ett modernt fårstängsel mellan vall och dike.
Karta över huvudsaklig utbredning av gropavallar (orange) registrerade i Fornminnesregistret.

En gropavall, även kallad gropvall, vallgrop eller jorddikargärde, är en äldre hägnad som består av en jordvall invid ett parallellt dike. Jordvallen kan vara stenblandad och är ofta stensatt på den brantare sidan mot diket. Oftast är diket på den sida av vallen som vetter mot utmarken där boskapen gick när gropavallen anlades. Syftet med denna typ av hägnad var att djuren gick ned i diket först och därför fick svårare att ta sig över den stensatta jordvallen, som även kan ha haft ris eller enbuskar ovanpå, så kallat rishag. Hägnadens höjd brukade förr räknas från dikets botten och man räknade även med eventuellt rishag ovanpå vallen. I de fall en gropavall hindrar djur från båda hållen så brukar den ha diken på båda sidor.[1]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Gropavallen är vanlig i Västergötland och är i Fornminnesregistret främst registrerad i Falköpings kommun, men hägnadstypen finns även registrerad i Halland och nordvästra Skåne (främst kring Örkelljunga), samt i enstaka fall i Småland.[2] Troligtvis är gropavallar långt mycket vanligare än vad som är registrerat. Gropavallar anlades fram till mitten av 1800-talet.

I nordvästra Skåne kallas hägnadstypen för jorddikargärde.[3][4][5] Ibland kan även gropavallar gå under beteckningen halvmur.[6] Även ordet vångadike kan ibland syfta på något i stil med en gropavall.[7]

Mått[redigera | redigera wikitext]

Vanligen är gropavallar 3-4 m breda om man räknar både vall och dike. Vallens höjd och dikets djup varierar med bevarandeförhållandena, men vallen är vanligen 0,5 m hög och diket åtminstone 0,5 m djupt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gunnar Arnborg, Stenmur'n: Odlarmöda i Västergötland (1980) sidan 38.
  2. ^ Fritextsökningar på "gropavall" och "gropvall" i FMIS Fornsök 2011-06-30 gav totalt 181 träffar i Sverige. Av dessa är 117 träffar i Västra Götalands län, varav 75 i Falköpings kommun (41 % av de totala träffarna), 14 i Vara kommun, 11 i Skara kommun, samt 10 i Tidaholms kommun, vidare 38 i Skåne län, 23 i Hallands län, två i Kronobergs län och en i Jönköpings län. Observera att det är fråga om sökträffar och inte antal gropavallar då majoriteten inte är registrerade.
  3. ^ Erica Elmberg, "Förfäders möda dagens kulturskatt", Helsingborgs Dagblad 2006-07-06.
  4. ^ Erica Elmberg, "Gärdsgårdar värda att bevaras", Helsingborgs Dagblad 2008-07-25.
  5. ^ Länsstyrelsen i Skåne län, Bilaga 2: Förslag till skötselplan för naturreservatet Bjärekusten, Torekov - Lervik, Båstads kommun, Skåne län (2008).
  6. ^ "Vad menas med stenmur? - Det finns många varianter", Norrköpings tidningar
  7. ^ Johan Ernst Rietz, Svenskt dialektlexikon : ordbok öfver svenska allmogespråket (1862-1867) sidan 823.