Honey, Honey

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Honey, Honey
Singel av ABBA
Från albumet Waterloo
B-sida "King Kong Song"
Utgiven April 1974 [1]
Format Grammofon
Inspelad April 1974 [1]
Genre Europop
Pop
Längd 2:54
Skivbolag Polar
Låtskrivare Benny Andersson
Björn Ulvaeus
Stig Anderson
Producent Benny Andersson
Björn Ulvaeus
Singlar
ABBA
"Waterloo"
(1974)
"Honey, Honey"
(1974)
"Hasta Mañana
(1974)


Album
Waterloo
King Kong Song
(3)
Honey, Honey"
(4)
My Mama Said
(5)

Honey, Honey, skriven av Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Stig Anderson, är en låt av den svenska popgruppen ABBA, från albumet Waterloo från 1974. Singeln kom samma år och innehöll King Kong Song som B-sida. Honey Honey låg på Svensktoppen under perioden 5 maj-14 juli 1974, och låg två gånger på förstaplats [2].

ABBA spelade in "Honey, Honey" med texter både på engelska och svenska. Det var den sista officiella inspelningen gruppen gjorde på svenska.

I filmen Mamma Mia! tolkas låten av Amanda Seyfried, Ashley Lilley och Rachel McDowall.

Listframgångar[redigera | redigera wikitext]

Singeln släpptes i många europeiska länder, USA, Australien och Nya Zeeland, men inte i Storbritannien. Epic Records, som gav ut ABBA:s skivor där, valde att istället släppa en remix på "Ring Ring", men singeln nådde bara en trettioandra (32) placering. Istället gjorde de en cover på "Honey, Honey" som spelades in av Sweet Dreams, och som nådde plats tio.

"Honey, Honey" nådde topp fem i Västtyskland, Österrike och Schweiz. I USA blev det en blygsam tjugosjunde (27) placering på både Billboard Hot 100- och Adult Contemporarylistorna. Det var första gången ABBA kom in på den senare. Intressant är att ABBA:s egna "Honey, Honey" fick konkurrera med Sweat Dreams' version. Även om den senare bara nådde en sextioåttonde (68) placering, kan den ändå ha tagit eventuella köpare från ABBA:s singel och på så sätt hindrat den från att ha nått högre. 2008 var låten med i filmatiseringen av musikalen Mamma Mia där Amanda Seyfried framförde sången. Både filmen och filmens soundtrack fick stora kommersiella frangångar världen över.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] http://www.abbaannual.com/1974.htm ABBA 1974
  2. ^ Svensktoppen - 1974